top of page

Šta je sindrom policističnih jajnika


PCOS

PCOS (Polycistic Ovary Sindrome)

Sindrom policističnih jajnika je čest endokrini poremećaj kod žena u reproduktivnom periodu. Smatra se da svaka petnaesta žena u svetu boluje od PCOSa. Prvi znaci se mogu javiti vrlo rano već sa prvim mesntrualnim ciklusom ili nešto kasnije tokom života. Nalaz na ultrazvučnom pregledu pokazuje obilje cista u jajnicima pa je po tome ovaj sindrom i dobio naziv policistični. Mnogobrojne ciste predstavljaju nezrele folikule. Sazrevanjem folikula nastaje jajna ćelija koja se oslobađa u trenutku ovulacije iz jajnika. U ovom slučaju nema sazrevanja folikula (jer to nedozvoljava povećan nivo muških polnih hormona – androgena), nema zrele jajne ćelije (ovulacije) tako da je oplodnja nemoguća.

policistični jajnici

Treba reći da je ovaj poremećaj sve češći kod mladih žena, a da se čak kod 1/3 žena ne otkrije ništa neuobičajeno na ultrazvučnom pregledu jajnika. Smatra se da 70% žena koje imaju PCOS ne dobiju pravu dijagnozu, a jedan od razloga je i taj lažno negativan nalaz na ultra zvuku. Najčešći simptomi PCOSa su: - Neregularni menstrualni ciklusi - Smanjena plodnost (zbog ređih ovulacija) - Periodi amenoreje (izostanak menstruacije) – čak i duži niz godina - Hirzutizam – pojačana maljavost tela, muškog tipa - Gubitak kose – muškog tipa (zbog povećanih muških polnih hormona) - Akne i problemi sa kožom - Promene raspoloženja (depresija, anksioznost) - Gojaznost, metabolički sindrom, dijabetes

Da bi se PCOS dijagnostikovao potrebno je da postoje bar dva od sledećih simptoma: - neredovne menstruacije (menstrualni ciklus duži od 35 dana) - manje od 8 ovulacija godišnje (uobičajeno je oko 12) - izostanak mesntuacije duže od 4 meseca - periodi obilnog i oskudnog menstrualnog krvarenja - povišen nivo muških polinih hormona (pojačana maljavost, akne, ćelavost) - policistični jajnici na ultrazvučnom pregledu (uvećani jajnici sa obiljem nezrelih folikula koji se nalaze okruženi tečnošću)

Komplikacije PCOSa: - dijabetes 2 - hipertenzija (visok krvni pritisak) - povišeni trigliceridi i holesterol - povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti - masna jetra - neplodnost - abnormalno krvarenje iz materice - karcinom endometrijuma (endometrijum oblaže unutrašnjost materice) - gestacijiski dijabetes, eklampsija u trudnoći i povećan rizik od spontanog pobačaja Lekari pokušavaju da leče ovaj sindrom: kontraceptivnim pilulama, niskokaloričnom dijetom, pojačanom fizičkom aktivnošću...U principu sve pogrešno... Taktika terapije - tumaranje u mraku u nadi da će nešto da upali...Srećno... Uzrok ove bolesti je zvanično još uvek nepoznat, ništa novo...ali videćemo da to nije baš tako neistražena teritorija, samo treba uključiti zdrav razum.

Za sada imamo samo veći broj obolelih žena koje sve češće pribegavaju veštačkoj oplodnji umesto da svom telu daju pravu hranu i omoguće mu da se na prirodan način izleči. Kako? Lipidnom ishranom.

Sad neko može da kaže – ma, hajde ovaj način ishrane je odgovor za sve. Ne, nije... ali može da pomogne u mnogim bolestima današnjice koje su izazvane modernim načinom ishrane, a ovaj sindrom je samo jedan u moru ovakvih bolesti. Devojke ima nade!

nada za pcos

661 views0 comments

Comments


bottom of page