top of page

Različite vrste PCOS-a (sindroma policističnih jajnika)

Updated: Apr 7, 2020


pcos vrste

Da li se čudite naslovu?

Kako to misliš različite vrste sindroma policističnih jajnika, zar postoje? Da, postoje samo teško da ćete to čuti od svog ginekologa ili endokrinologa.

Pre nego što krenemo, važno je reći da je ključan problem kod PCOS-a – neuspešna ovulacija. To je razlog zašto postoji pad estradiola i progesterona (ženskih polnih hormona).

Posledično se povećava nivo testosterona (muškog polnog hormona) i zato se razvijaju svi oni sekundarni simptomi – akne, gubitak kose, neplodnost itd.

Glavo pitanje koje lekari treba da postave je zašto u konkretnom slučaju kod žene postoji izostanak ovulacije?

Razlozi se mogu razlikovati i zato ima i više terapeutski pristupa kada je u pitanju lečenje PCOS-a, a samo neki će biti delotvorni u određenom slučaju.

Priča je definitivno vrlo komplikovana i zato nemojte prihvatati dijagnozu sindroma policističnih jajnika samo na osnovu ultrazvučnog pregleda. Obavezna je laboratorijska analiza, a naročito nivo muških polnih hormona – testosterona ili DHEA.

Četiri vrste PCOS-a:

PCOS otporan na insulin

Klasičan i daleko najčešći oblik ovog sindroma.

Visok insulin i leptin ometaju ovulaciju i stimulišu jajnike da stvaraju više testosterona.

Insulinska rezistencija je uzrokovana visokim unosom šećera u ishrani, pušenjem, trans mastima, toksinima iz životne sredine itd. Često žene dobijaju uz dijagnozu PCOS-a i ostale kao što su: graničan slučaj dijabetesa ili dijabetes tip 2, abnormalan OGTT test, visok insulin, višak kilograma itd.

Kada je u pitanju višak kilograma on ne mora uvek biti povezan sa PCOS-om. Ovaj sindrom može se razviti i kod mršavih žena koje su dugotrajno bile izložene raznoraznim niskokaloričnim dijetama i ekstremnom vežbanju.

Terapija u ovom slučaju bi bila: promena ishrane (preporuka je LCHF ishrana sa malim unosom ugljenih hidrata), dodatak magnezijuma, umerena fizička aktivnost, prestanak pušenja, detoks.

Kontraceptivne pilule nisu nikakvo rešenje kada je ovaj tip PCOS-a u pitanju jer samo pogoršavaju insulinsku rezistenciju.

Ovakav tip PCOS-a se poboljšava posle 6-9 meseci Low Carb ishrane, bez upotrebe bilo kakvih lekova.

PCOS indukovan kontraceptivnim pilulama (post kontraceptivni)

Jednostavno rečeno glavna uloga kontraceptivnih pilula je da potiskuju ovulaciju. Svi simptomi PCOS-a je ponovo vraćaju kada „terapija“ prestane.

Neki lekari negiraju da ova vrsta PCOS postoji ali je ipak stvarna, naročito kod žena kod kojih supresija ovulacije traje godinama.

Jako, jako je bitno da se više istraživanja fokusira na ovu temu!

Ove žene obično tokom vremena razvijaju visok LH ili normalan LH sa visoko graničnim vrednostima prolaktina.

Terapija: prvo treba napraviti pauzu sa kontraceptivnim pilulama bar 3 meseca, a onda se uvode biljke kao što su koren sladića (ako je visok LH), konopljika (ako je visok prolaktin).

Napomena: konopljika je kontraindikovana ako je visok LH! Ove bilje ne smeju da koriste tinejdžerke i ne treba da se piju duže od 10 meseci.

Inflamatorni PCOS

Hronična, imunološka aktivacija može nastati kao rezultat: stresa, načina života, toksina, propusnih creva, dejstva glutena i laktoze itd.

Upalni procesi otežavaju ovulaciju, remete hormonske receptore, stimulišu lučenje androgen i DHEA iz nadbubrega.

To su obično žene koje imaju i druge imunološke simptome – ponavljajuće infekcije, česte glavobolje, bolove u zglobovima, probleme sa kožom, sklonost ka alergijama itd.

Kod ovih osoba obično postoji jako nizak nivo vitamina D, abnormalan krvna slika, povećan CRP (pokazatelj upale), prisustvo tiroidnih antitela i osetljivost na gluten.

Terapija: Low Carb ishrana (bez šećera, mleka, pšenice), obnavljanje crevnog zida (probiotici, fermentisana hrana, bujoni od kostiju), nadoknada vitamina D, magnezijuma itd. Trajanje bar 6 meseci.

Skriveni PCOS

Jednostavnije je nego što zvuči. Ne postoje klasični simptomi koji bi mogli da ih svrstaju u prve tri grupe ali postoji bar jedan uzrok koji blokira ovulaciju. Kada se uzrok otkloni simptomi nestaju u roku od tri meseca.

Uobičajeni uzroci:

  • Previše soje u ishrani (koja blokira estrogensku aktivnosti), najviše su pogođeni vegetarijanci

  • Bolest tiroidne žlezde – jajnicima je neophodan T3 hormon

  • Dugotrajna vegetarijanska ishrana – često izaziva nedostatak cinka, a cink je potreban jajnicima

  • Nedostatak joda – jajnicima je potreba i jod za normalno funkcionisanje. Pažljivo sa suplementima joda!

  • Veštački zaslađivači (aspartam, sorbitol itd.) koji ometaju normalnu signalizaciju insulina i leptina

  • Premalo ugljenih hidrata – hormonskom sistemu su potrebni i kvalitetni ugljeni hidrati (poreklom povrća, voća i koštunjavih plodova). Bez žitarica, slatkiša, krtolastog povrća i mahunarki.

PCOS nije trajno stanje i ako znate kako da mu pristupite na pravi način, može postati prošlost!

terapija za PCOS


3,454 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page