top of page

Da li sindrom policističnih jajnika treba da promeni ime?

Updated: Apr 7, 2020


pcos i LCHF ishrana

Ako su vam djagnostikovali sindrom policističnih jajnika to možda i nije tačna dijagnoza!

Takozvane ciste imaju vrlo malo veze sa vašim pravim stanjem. Te ciste neće prouzrokovati – povećanje telesne težine, akne, bolest srca, niti neplodnost.

Ako se u nazivu bolesti pojavljuje jajnik, to je onda bolest jajnika?

Tako bi trebalo da bude ali ne mora nužno i da znači. U stvari je pogrešno!

Vaši jajnici uopšte nisu krivi! Sa pravilnom podrškom jajnici će povratiti funkciju koju su imali.

Svakog meseca jajnici imaju potpuno drugi set folikula, pa će i svaki mesec izgledati drugačije na ultrazvuku.

Normalan jajnik u proseku ima 6-12 folikula različitih veličina (kod tinejdžerki ih ima i više). Po definiciji sindrom policističnih jajnika ima više od 12 nerazvijenih folikula, a kod tinejdžerki više 25.

Zašto su folikuli mali i nezreli?

Dakle, ovulacija se nije desila tog meseca, a ultrazvuk ne može da objasni zašto se to desilo niti može da predvidi da li će se to desiti i sledećeg meseca. Po nekada ovulacija se jednostavno ne dešava, pa zdrava žena oko 25% vremena ima policitične jajnike. Za nekoliko meseci jajnici vraćaju svoju normalnu funkciju. Zato se svi stučnjaci koji se dugo bave problemom policističnik jajnika slažu da se ovaj sindrom ne može dijagnostikovati samo na osnovu ultrazvučnog pregleda.

Kada se najčešće PCOS dijagnostikuje pogrešno:

  • Počela je da pije kontraceptivne pilule zbog tinejdžerskih akni

  • Nema mestrualnih cikulsa

  • Prestala je da pije kontraceptivne pilule

  • Problem sa aknama se pogoršava

  • Na ultrazvuku se vide policistični jajnici

  • Lekar postavi dijagnozu PCOS-a bez laboratorijskih nalaza

  • Lekar prepisuje kontraceptivne pilule

Šta sve ometa ovulaciju:

  • Kontraceptivne pilule

  • Šećer

  • Štitna žlezda

  • Toksini iz životne sredine

  • Gluten

  • Stres

  • Nedostatak hranljivih materija

Da bi se uspostavila prava dijagnoza pored detaljne anamneze i ultarzvučnog pregleda jajnika potrebno je i uraditi laboratorijske analize: nivo glukoze i insulina, androgena, prolaktina i hormona štitne žlezde.

PCOS nije bolest jajnika, to je hormonski problem, a jajnici su samo žrtve!

Kada su jajnici izloženi visokoj dozi insulina kod nekih žena smanjuje se proces ovulacije, a povećava se nivo testosterona. Taj proces se dešava zbog genetske preosetljivosti. Žene koje nisu osetljive na visoke nivoe insulina neće razviti PCOS, već insulinsku rezistenciju i dijabetes 2, ali njihovi jajnici neće proizvoditi veće količine testosterona kao što se to dešava sa genetski osetljivim.

Treba lečiti uzrok koji je uticao na jajnike, a to je najčešće hronična inflamacija (upala) i visok insulin u krvi.

Dr Rober A. Rizza sa Mayo klinike je jedan od pobornika da se naziv PCOS mora promeniti. U julu 2016. godine predložen je novi naziv za sindrom policitičnih jajnika koji bolje opisuje bolest – metabolički reproduktivni sindrom.

Po rečima prof. Dr Helene Teede (šefa odseka za žensko javno zdravlje Univerziteta u Viktoriji - Australija) – vreme je da PCOS-u dodelimo novo ime koje zapravo objašnjava složene karakteristike ovog stanja. Novo ime može samo da poboljša razumevanje i bolji odnos sa javnošću.

Na ovu temu otvoreno se diskutovalo još 2012. godine na Međunarodnom kongresu endokrinologije na kome je 72% prisutnih (od 3500 učesnika) glasalao da se ime promeni. Međutim, učesnici nisu mogli da se usaglase oko novog imena.

Ime sindrom policističnih jajnika dovodi do konfuzije, odvraća od efikasnog tretmana. Fokus na morfologiju jajnika nije neophodan da bi se dijagnoza uspostavila.

Po rečima prof. Dr Katherine Sherif (Department of Medicine, Philadelphia) – „Istraživači PCOS-a su frustrirani zbog slabog finansiranja. Lekari koji se bave PCOS-om često ne znaju da ga prepoznaju u ranom stadijumu, a kada se to i desi tretiraju ga veoma agresivno. Dok žena sa PCOS-om dođe do interniste (endokrinologa) verovatno će već razviti masnu jetru, visoke trigliceride u krvi i dijabetes tip 2. Poruka lekara je najčešće – evo ti pilule za kontrolu rađanja, kad budeš htela da rodiš, ti dođi...

Ime PCOS je imao smisla dok nismo zapravo znali šta se dešava (ime je dobio devedesetih godina). Problem u modernoj medicini je što odvaja i povezuje rad ženskih polnih hormona samo na ženskim reproduktivnim sistemom, kao da ovi hormoni ne utiču na svaku ćeliju u našem telu“.

Dakle, svako ko je sa naučne tačke gledišta ušao u problematiku PCOS-a zna koliko je stari naziv pogrešan i da zaista treba promeniti naziv u mnogo bolji – metabolički reproduktivni sindrom. Na taj način ćemo se približiti i boljem razumevanju, a onda i pravilnom lečenju.

1,019 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page