top of page

Smanjite vežbanje da biste bile trudne!


sport i policisticni jajnici

Početkom osamdesetih godina prošlog veka počela je pomama za vežbanjem, aerobikom i trčanjem u isto vreme kada je počela i epidemija gojaznosti u svetu.

Sve se to poklopilo sa posledicama novih preporuka u ishrani (početkom 70tih) koje su nas savetovale da smanjimo unos zasićenih masti, a povećamo unos ugljenih hidrata, sve zarad smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Toliko smo navikli na rečenicu koju nam govore lekari i nutricionisti:“Ako mislite da smršate morate da jedete manje masti, više intergralnih žitarica i morate više da vežbate“, da nam sve drugo zvuči čudno, zar ne? Ženama koje imaju PCOS savetuje se smanjenje telesne mase jer je dokazano da se tako povećava osetljivost ćelija na insulin tj. smanjuje se insulinska rezistencija, pa se preporučuje vežbanje kao dobar način da se postigne željeni rezultat na vagi i dobar insulinski odgovor.

Neke žene to vrlo ozbiljno shvataju da počinju sa veoma ozbiljnim i intezivnim treninzima da iscrpljuju svoje telo, praveći tako više štete nego koristi.

dr Michael D. Fox

dr Michael D. Fox

Zašto intezivan fizički napor nije dobar za žene, a naročito za one koje imaju PCOS, objašnjava nam dr Michael D. Fox, specijalista po pitanju lečenja PCOSa LCHF ishranom. Od 2004. godine koristimo LCHF način ishrane da lečimo žene sa PCOSom na našoj klinici za plodnost i od tada imamo fantastične rezultate. Pre nego što smo počeli tretman sa ishranom imali smo 50% uspeha u začeću. Sa LCHF ishranom taj broj je 90% začeća u roku od nekoliko menstrualnih ciklusa! PCOS je samo jedna od bolesti koje su povezane sa metaboličkim sindromom pa ovaj sindrom tako treba i tretirati – radikalnom promenom u ishrani“. Ono što ovog lekara razlikuje od drugih je i činjenica da on svojim pacijentikanjam ne preporučuje anaerobno vežbanje jer tvrdi da je to loša ideja za sve one koje žele potomstvo!

vezbanje i policisticni jajnici

Žensko telo produženu fizičku aktivnost doživljava kao stres

Aktivira se simpatički nervni sistem koji nas priprema na „bori se ili beži“ reakciju pri čemu se oslobađaju hormoni stresa. Ako postoji produžena fizička aktivnost, iznova i iznova, telo menja prioritete. Preživeti je prioritet, a ne trudnoća (ona može da čeka dok se ne steknu povoljniji uslovi za začeće – manje fizičkog stresa). To objašnjava i pojavu da žene gube menstruaciju u ratnim uslovima zbog izuzetno jakog psihičkog i fizičkog stresa, a kada se uspostavi mir ženama se vraća normalna menstruacija. Priroda je sve to lepo regulisala, pa trebamo malo više pažnje da obratimo na to da žene jednostavno nisu stvorene za ekstremne fizičke napore kao što je to slučaj sa muškarcima.

Sviđalo se to nama ili ne, žene su u praistoriji bile one koje su čuvale gnezdo i mlade, a muškarci su išli u lov

Naša genetika se minimalno promenila od tada, mi smo i dalje žene koje su predodređene da čuvaju gnezdo, a ne da love antilope! Da se vratimo na Dr Foxa koji kaže da preterani i produženi fizički napor koji traje više od godinu dana može trajno da ošteti neke moždane funkcije (rad hipofize) kod žena! On svojim pacijentkinjama zabranjuje trčanje, biciklizam i sve one kardio vežbe koje podižu visoko srčani puls.

Za žene se preporučuje 2-3 puta nedeljno vežbe snage sa tegovima male mase (1-2kg) u kombinaciji sa svakodnevnom šetnjom ili plivanjem. Jednostavno, preporučuje se aktivan život, a ne ekstremno vežbanje. Vežbama snage poboljšava se insulinski odgovor tj. smanjuje se insulinska rezistencija na perifernim tkivima, smanjuje se količina hormona stresa, pojačava se izlučivanje hormona sreće – endorfina (pa se ovakva vrsta vežbanja naročito preporučuje ženama koje su depresivne).

Kako da prepoznate da ste preterano fizički aktivne? - Imate hroničnu upalu u mišićima i zglobovima - Umorne ste ikao spavate oko 8h dnevno - Pod stresom ste ako preskočite trening (osećate se loše) - Nedostatak fokusa i koncentracije - Nesanica - Česte prehlade i banalne infekcije (zbog pada imuniteta koji je izazvan jakim fizičkim naporom)

Pored vežbi snage slobodno možete upražnjavati i Hatha jogu jer određene vežbe izuzetno pojačavaju prokrvljenost u maloj karlici što doprinosi dobrom zdravlju ženskih polnih organa.

Ako ste bile terorista prema svom telu prestanite – odmah!

Budite nežne prema sebi, hranite se pravom hranom, vežbajte mudro, a jake fizičke napore prepustite muškarcima.

2,238 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page