top of page
01_edited.png

Zovem se Bojana Mandić, rođena sam u Beogradu 13.7.1981. godine.

 

Završila sam srednju Medicinsku školu u Zemunu (medicinska sestra-tehničar), a diplomu doktora medicine stekla sam na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2010. godine.

Još za vreme studiranja vrlo brzo mi je postalo jasno da tamo neću naći odgovore na mnoga pitanja.

Uvek mi se kroz glavu provlačila Voletova misao:„Unosimo lekove o kojima znamo malo, u tela o kojima znamo još manje, da bi lečili bolest o kojoj ne znamo ama baš ništa“.

Osetite se potpuno poraženo kada iznova i iznova slušate od svojih uvaženih profesora, da je uzrok najrasprostanjenijih bolesti modernog sveta – nepoznat!

Dijabetes, kardiovaskularne bolesti, visok arterijski pritisak, visok holesterol u krvi, gojaznost, hormonski poremećaji, autoimune bolesti...ima li kraja? Pokušaji da se ove bolesti leče bez poznavanja uzroka je samo „tumaranje u mraku u nadi da će nešto da upali“. Mnogo toga u savremenoj medicini je kontradiktorno i vređa logiku i zdrav razum.

Zato sam se okrenula prirodi... Stekla sam diplomu aromaterapeuta (grana fitoterapije) i hipnoterapeuta. Danas se, pored ostalog bavim aromaterapijom (vrlo moćnom tehnikom upotrebe eteričnih ulja u prevenciji i lečenju mnogih bolesti).

Ipak „prva ljubav zaborava nema“... Ishrana je bila i ostala moje glavno polje interesovanja. Jednostavno, nešto mi je govorilo da tu tražim, da tu leže mnoga pitanja ali i odgovori.

 

U potrazi za pravom, pravilnom ishranom samo se jedan način ishrane pokazao superioran u odnosu na ostale, a to je - Paleo/LCHF/Keto način ishrane.

Postoje određene varijacije ali manje-više sve tri vrste ishrane se baziraju na jednom principu - smanjenje unosa ugljenih hidrata, a povećanje unosa masti i proteina. Na ovom sajtu se pre svega obrađuje LCHF (Low Carb High Fat) tip ishrane.

Kao nezavisni istraživač (ne radim ni za jednu organizaciju, fakultet i industriju hrane) imam priliku da proučavam uticaj hrane na metabolizam i patofiziologiju modernih bolesti današnjice.

 

Svakodnevno pratim nova naučna saznanja na polju Low Carb ishrane i primenjujem ih u svojoj praksi i radu sa ljudima kojima je zdravlje narušeno porgešnim smernicama o „zdravoj“ ishrani. Rezultati koje postižem su podsticaj da nastavim dalje!

Predstavnik sam Nove škole ishrane, u kojoj se akcenat stavlja na podizanje svesti opšte populacije o negativnim efektima industrijske hrane na zdravlje ljudi.

 

Zagovornik sam onog tipa ishrane koji je postojao pre poljoprivredne i industrijske revolucije. To je ona ishrana kojoj iskonski težimo jer nas vodi ka zdravijem životu.

Pokušaću da odgovorim na pitanje - kako smo se hranili pre nego što smo postali toliko zbunjeni šta treba da jedemo?

U ovoj priči sebe doživljavam samo kao glasnika i to je sve, šta ćete uraditi sa informacijama sa ovog sajta zavisi iskuljučivo od vas. Ako niste sigurni šta da mislite postavite mi pitanje na koje ću rado odgovoriti jer niste u obavezi da poznajte medicinu ali ste u obavezi da se makismalo potrudite da umrete od starosti, a ne od bolesti...što svima nama želim!

Možete da pomognete sebi i ljudima oko sebe da postanu i ostanu zdravi!

                                                                                                                                     Vaša dr Bojana Mandić

P.S. Možete me pratiti i na YouTube kanalu - Tragom zdravlja

bottom of page