top of page

Policistični jajnici i sindrom „curećih creva“


policistični jajnici i cureca creva

Govorili smo o jednom veoma važnom uzroku nastanka PCOSa, a to je povišen insulin u krvi i sa svim posledicama koje on izaziva u funkcionisanju hormona u našem telu.

Iako se o PCOSu i dalje govori kao o bolesti nepoznatog uzroka videćemo da to nije baš tako i da pored toga što treba da se obrati pažnja na nivo insulina u telu tj. načinu ishrane isto tako treba da povedemo računa i o zdravlju svojih creva. Sindrom „curećih creva“ ili sindrom povećane propustljivosti creva je jedan vrlo složen problem u funkcionisanju creva iza koga se kriju nekoliko vrlo rasprostranjenih bolesti modernog sveta.

Naš sistem za varenje je vrlo složen organ čiji je glavni zadatak da vari hranu. Hrana se razlaže na sitne partikule jer se tako omogućava apsorpcija i dalji transport hranljivih materija kroz krvotok do svih ćelija u našem organizmu. Ta fina razmena hranljivih materija između creva i krvotoka nekada može da se naruši, što izaziva veoma ozbiljne posledice po zdravlje čitavog tela, a ne samo creva.

Umesto da se iz creva u krvotok dopremaju isključivo hranljive materije i voda zbog labilnosti crevnog zida počinju da se propuštaju i nesvareni proteini (peptidi), bakterije, virusi...na koje naš imuni sistem vrlo burno reaguje. Dolazi do stvaranja antitela na „nepoželjne goste“ koji treba da ih eliminišu iz organizma.

permeabilnost crevnog zida

Problem nastaje kada se desi da strani peptidi imaju sličnu strukturu kao i neki peptidi u našem telu (molekularna mimikrija), pa pored toga što stvorena antitela treba da nas odbrane od uljeza ona počinju da uništavaju i sopstvene ćelije koje imaju sličnu peptidnu strukturu – tz. autoantitela.

To vrlo često može biti okidač za različite autoimune bolesti: Hašimotov tireoiditis, lupus, multiplu sklerozu, različite vrste artritisa i sl. ali ovde možemo dodati i PCOS iako se on ne ubraja u autoimune bolesti, videćemo zašto...

Postoje razna nagađanja o tome zašto crevni zid postaje suviše propustan i neosporno je da postoje više udruženih činilaca ali ipak jedan se izdvaja kao primarni (bar, sa moje tačke gledišta), a to je pšenica! Da krenemo redom.

Enterociti su crevne ćelije specijalizovane da propuštaju samo hranljive materije i vodu u krvotok. Enterociti su međusobno vezani tz. „čvrstim vezama“ koje ne dopuštaju da prolaze materije kao što su nesvareni proteini (peptidi), tokisni, bakterije, virusi. Čvrste veze možemo posmatrati kao portira – zadatak im je da razlikuju gde čemu pripada, šta može da pođe u krvotok, a šta ne.

Ali po nekad portir se pojavi pijan na poslu (propusti lepu devoju, pa i sve njene prijatelje...) mnoge varijable utiču na portira tj. čvrste veze ali kao što rekoh jedna se izdvaja – pšenica, tačnije glijadin iz pšenice. Detaljno o pšenici čitajte ovde.

Današnja, moderna pšenica rastura naš imunitet i normalno funkcionisanje creva

Komponenta glutena – glijadin je jedan od glavnih krivaca nastanka sindroma „curećih creva“. Glijadin utiče na „čvrste veze“ enterocita tako što menja ekspresiju zonulina važnog proteina koji omogućava propuštanje hranljivih materija.

Povećanjem zonulina povećava se i propustljivost crevnog zida (jer čvrste veze popuštaju) što za posledicu ima pojavu – raznih upalnih bolesti creva, astme, autizma, reumatoidnog artritisa, gojaznosti, metaboličkog sindroma, depresije, ekcema...i PCOSa.

propusna creva i autoimunitet

Dr Melissa Diane Smith koja se godinama bavi problemom PCOSa i ishrane kaže da je u 85% slučajeva PCOS povezan sa povećanom osetljivosti na gluten, pa kada se pšenica izbaci iz ishrane vrlo brzo se vidi poboljšanje.

Žene koje imaju PCOS često imaju udružene i druge autoimune bolesti kao što je Hašimotov tireoiditis, artritisi, problemi sa kožom i sl. Kada se gluten slabo toleriše nema normalnog funkcionisanja creva pa nema ni normalne apsorpcije hranljivih materija, dolazi do nedostatka važnih minerala, vitamina, masnih kselina i amino kiselina.

Nedostatak ovih vitalnih materija deluje nepovoljno na svaku ćeliju u našem telu pa i na funkcionisanje jajnika, dolazi do poremećaja lučenja hormona – estrogena, progesterona i testosterona što vodi u smanjenu plodnost.

dr Felice Gersh

Dr Felice Gersh specijalista ginekologije koja se usko bavi problemom PCOSa kaže da sindrom „curećih creva“ dovodi i do sistemske upale čitavog organizma jer curenjem crevnog sadržaja dolazi do aktiviranja imunog sistema i to ne samo antitela već i mastocita koji stvaraju klasične znake upale.

Dolazi do aktiviranja inflamatornih citokina što dovode do povećane produkcije IGF1, TNF alfa i insulina koji povećava produkciju testosterona u jajnicima i izaziva androgene promene na ženskom telu (pajačana maljavost, gubitak kose, akne...).

Evo šta dr Gersh preporučuje svojim pacijentiknjama koje boluju od PCOSa: - Smanjite stres – idite u duge, lagane šetnje, meditirajte, baviti se svojim emocijama - Idite u krevet oko 10-11h uveče, smanjite rad za kompijuterom – smanjuje se produkcija melatonina što vodi u pojačano lučenje kortizola (hormon stresa) - Ako ste stalno u zatvorenom prostoru nećete imati dovoljno vitamina D, izađite napolje - Jedite pravu hranu, bez šećera i hemikalija. Ako to nisi mogla da pojedeš pre 500 godina onda to nije prava hrana! - Izbaciti biljna vlakna dok se ne stabilizuje crevni zid, a onda ih postepeno uvoditi u ishranu - Očistiti usta od bakterija ali ne vodicama za ispiranje usta koje uništavaju normalnu floru već čistiti usta sa prirodnom pastom za zube i koncem. Žene sa PCOSom imaju često upaljene desni. - Hrana se mora dobro žvakati, a ne piti kako to sada neki promovišu (ispijanje raznih vrsta sokova). Žvakanjem, hrana se meša sa važnim enzimima koji su neophodni za normalan proces varenja hrane. Često zaboravljamo da su usta početni deo sistema za varenje i da su jednako važna kao i ostatak crevnog trakta. - Žene sa PCOSom moraju da vode računa o dobrom zdravlju želuca koji je važan za produkciju gasa azot oksida koji je neophodan u normalnom funkcionisanju endotela krvnih sudova. Žene sa PCOSom imaju pojačanu sklonost ka nastanku tromba jer nemaju dovoljno azot oksida (jer često imaju poremećen rad želuca).

Dodatno, stanje pogoršava i upotreba kontraceptivnih pilula. Pa kada se sve sabere ove žene imaju veliku sklonost i ospasnost da prave krvne ugruške u svom telu što može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što je infarkt miokarda, šlog i sl. Prelaskom na LCHF ishranu problemi PCOSa u većini slučajeva nestaju postepeno u roku od 3 do 6 meseci.

Izbacivanjem pšenice i rafinisanih ugljenih hidrata vraća se normalno funkcionisanje crevnog zida, zaustavlja se problem „curećih creva“ i sistemska upala u telu. Drastično opada lučenje insulina koji dovodi do remećenja rada polnih hormona što na kraju rezultira vraćanjem normnale funkcije jajnika i hormonskog balansa u telu. Ovakvim načinom ishrane otvara se put dobrom zdravlju, normalnom začeću i zdravom potomstvu

2,298 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page