top of page

Hoćete da smršate? Evo odakle početi


start - kako smrsati lchf

Od rešenosti!

Da li ste zaista rešili da učinite nešto sa sobom kada je u pitanju gubitak viška kilograma? Ako jeste onda samo napred! Nema potrebe da čekate sledeći ponedeljak, sad je najbolje vreme.

Da li je lako? Naravno da nije!

Nije, jer ćete na svakom koraku nailaziti na hranu koju ste nekada jeli i koja će vas mamiti da je ponovo probate. Iako je manje restriktivna od nekih drugih dijeta ipak svaki specifičan način ishrane zahteva posvećenost i istrajnost, pa tako i LCHF. Budite spremni da ovakav način ishrane nije socijalno prihvatljiv

Odete kod prijatelja, na rođendan, slavu, u prodavnicu, izađete u grad... Nikome neće biti jasno zašto izbegavate hleb, pitu, kiflice, picu, hamburger, grickalice, sok, gazirana pića, pivo, sladoled, tortu, kuvano žito, slatkiše itd.

Morate imati čeličnu volju i rešenost da ovo uspe, a onda će vas svi pitati za savet, a vi ćete kao vrsni poznavalac prirodne, zdrave ishrane ispričati svoju uzbudljivu priču o gubljenju viška kilograma i povratku zdravlja.

Zato nemojte se dvoumiti nego krenite i probajte, uverićete se i sami da ovo radi!

OPREZ!

znak upozorenja

Ako posle određenog vremena popustite i vratite se uobičajenom načinu ishrane sa puno ugljenih hidrata vratiće se i kilogrami.

Jednostavno, zato što je naše telo tako sazdano.

Ako jedete puno ugljenih hidrata, lučite velike količine insulina, hormona koji je čuvar masnog tkiva, posledično dolazi do gomilanja masnog tkiva i pojave gojaznosti!

Zašto?

Pa, zato što nas je neko napravio tako da nam iz hrane ne trebaju ugljeni hidrati već masnoće i proteini jer se ugljeni hidrati prave u dovoljnim količinama u našoj jetri. Kada jedemo previše ugljenih hidrata samo delić se koristi u metabolizmu, većina se deponuje kao masno tkivo jer organizam prosto ne zna šta će sa svim tim viškom.

Ovde ne govorimo o jo-jo efektu već o tome po kojim principima naš organizam funkcioniše Sve dok ste na ishrani sa malo ugljenih hidrata i puno masti vaš organizam troši novi izvor energije - ketogena tela (iz masnog tikva) umesto glukoze (iz ugljenih hidrata). To znači da ste u ketozi koja se vrlo lako prekida povećanim unosom ugljenih hidrata.

borba sa kilogramima

Da biste se ponovo vratili u ketozu potrebno je 4-7 dana i skoro svaki put ćete morati da prođete kroz neku vrstu „LCHF gripa". Zato je najpametnije strogo se pridržavati preporučenog načina ishrane, bar određeno vreme dok ne postigene značajan gubitak kilograma.

Budite sigurni da ćete mršaviti postepeno i zdravo i da nikada nećete biti gladni!

O, da i uživaćete u svakom zalogaju jer ukus hrani daju masnoće.

1,960 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page