top of page

Šta morate znati o dijabetesu u trudnoći - gestacionom dijabetesu


gestacioni dijabetes

Ima više definicija gestacijskog dijabetesa, a najjednostavnija bi bila da je to tip dijabetesa koji se razvija u trudnoći i prolazi posle porođaja (bar privremeno).

Dakle, smatra se da takve žene pre trudnoće nisu imale dijabetes 1 i 2 ili predijabetes (insulinsku rezistenciju).

Drugi naziv za gestacijski dijabetes je netolerancija ugljenih hidrata u trudnoći. Važno je zapamtiti ovaj drugi naziv, videćete zašto.

Gestacijski dijabetes predstavlja najčešću komplikaciju u trudnoći jer pogađa svaku 5-7 trudnu ženu. Nekada nije bilo tako. Kao i sve druge vrste dijabetesa i gestacijski dijabetes je sve češći, pa je stopa oboljevanja od 1989. godine do 2004. godine porasla za 122%!

Ovi podaci nam sugerišu da ipak gestacijski dijabetes nije fenomen vezan samo za hormone u trudnoći i insulinsku rezistenciju. Velika verovatnoća je da takve žene jednostavno nisu znale za svoju insulinsku rezistenciju pre nego što su ostale trudne, pa je predijabetes tek dijagnostikovan u trudnoći.

Češće se javlja kod starijih žena, koje u porodici imaju dijabetes i koje su gojazne. Moram odmah da naglasim, da mršavost pre trudnoće nije garancija da u toku trudnoće žena neće razviti dijabetes.

Ako žena dobije u jednoj trudnoći gestacijski dijabetes, velika je verovatnoća da će se ponoviti i u sledećoj i da će u kasnijem životu ( u proseku oko 5. godina od trudnoće) oboleti od dijabetesa tip 2.

Majka, takođe ima i povećanu sklonost kao razvoju preeklamsije u trudnoći i hipertenzije u kasnijem životu. Da ne spominjemo koliko je ženi sa izraženom insulinskom rezistencijom teško da skine višak kilograma posle trudnoće i koliko često takve žene posle porođaja samo nastavljaju da se goje!

Gestacioni dijabetes je tehnički rečeno – intolerancija na ugljene hidrate izazvana pojačanom insulinskom rezistencijom u trudnoći.

Sve žene doživljavaju neki stepen insulinske rezistencije u trudnoći jer se metabolizam menja i omogućava da glukoza odlazi kao hrana za bebu. Sa biološke perspektive ova otpornost omogućava bebi da preživi u slučaju da majka gladuje kratko vreme.

Gestacioni dijabetes se obično razvija u drugom i trećem trimestru, kada su hormoni placente i insulinska rezistencija na samom vrhuncu. Između 24-28 nedelje trudnoće.

Nova istraživanja sugerišu da nije neophodno da se čeka 24 nedelja da bi se žena poslala na OGTT test, da bi se utvrdilo da li ima ili ne insulinsku rezistenciju i sklonost ka razvoju gestacionog dijabetesa.

U prvom trimestru analiza HbA1c (glikoliziranog hemoglobina) u krvi može sa 98.4% tačnosti da predvidi pojavu gestacijskog dijabetesa, ako HbA1c prelazi vrednost 5.9%.

Komplikacije koje se javljaju kao posledica gestacijskog dijabetesa:

  • spontani pobačaj

  • prevremeni porođaj (Carski rez)

  • malformacije (visoka glukoza u krvi majke je teratogena za plod)

  • hiperplazija fetalnog pankreasa uz akumulaciju sala oko trbuha – „fetalno programiranje“ za razvoj gojaznosti i dijabetesa 2 tokom života

  • makrosmija (najčešći poremećaj) – krupno dete sa velikom porođajnom težinom (onemogućen je normalan porođaj). Samo se zapitajte šta bi bilo sa majkom i detetom da ne postoje metode kao što je Carski rez?

  • hipoglikemija bebe po rođenju (može biti opasno po život)

  • mrtvorođenost

Ako u majčinoj krvi ima previše glukoze ona slobodno prolazi kor placentu i dolazi do bebe koja postaje velika i gojazna. Bebin pankreas počinje da luči više insulina kako bi se izborio sa viškom glukoze, što se odražava ne samo na razvoj u materici već i kada se beba rodi.

Takve bebe su stalno gladne, a majke pokušavaju da podmire njihove potrebe stalnim hranjenjem. Bebe su iziritirane jer imaju hiperinsulinemiju. Gojazne i gladne bebe, obično odrastaju u decu koja imaju problem sa viškom kilograma, u gojazne tinejdžere i odrasle, koji imaju povećanu sklonost prema dijabetesu 2.

Deca imaju 6 puta veći rizik da razviju gojaznost i dijabetes 2 tokom života. Dakle, nije samo majka u povećanoj opasnosti da tokom života razvije dijabetes tip 2 već i njeno dete.

gestacioni dijabetes i lchf

Ako imate dijagnozu gestacijskog dijabetesa nemojte se pretvarati da ga nemate!

Šta nas danas uči vodeći svetski ekspert za gestacijski dijabetes dr Lois Jovanovič?

Dr Lois Jovanovič je direktor i vodeći naučnik u Centru za istraživanje dijabetesa u Santa Barbari (Kalifornija). Ona se kao endokrinolog specijalizovala za rad sa trudnicama koje boluju od gestacijskog dijabetesa i hiperglikemije u trudnoći. Iza nje je oko 300 naučnih publikacija i oko 20 knjiga na temu dijabetesa i trudnoće.

Dr Jovanovič je zaista neko čijim savetima može da se veruje posle višedecenijskog rada i istraživanja na polju gestacijskog dijabetesa. Ona pomaže ženama sa dijabetesom da na svet donesu zdravu decu.

Zamislite moje oduševljenje dok sam slušala njeno predavanje, kada je došla na temu ishrane i dijabetesa u trudnoći i kada je izgovorila ovu rečenicu: „Ili uklonite većinu ugljenih hidrata iz ishrane ili stavite ženu na terapiju insulinom, treću opciju nemate. Tako je jednostavno“!

dr Lois Jovanovic

dr Lois Jovanovič

Dr Lois je kroz svoj naučno istraživački rad ali i u praksi, utvrdila da trudnice imaju najviše koristi od Low Carb ishrane.

Da li su oralni antidijabetici sigurni u trudnoći?

Ozbiljnim, naučnim studijama nije dokazano da su oralni antidijabetici apsolutno sigurni u trudnoći!

Zašto se onda i dalje primenjuju?

I dalje se u stručnim krugovima polemiše na ovu temu i postoje oprečna mišljenja.

Vodič koji izdaje Diabetes Care (2011.) preporuke za Ameriku - „Oralni antidijabetici su po pravilu zabranjeni u terapiji gestacionog dijabetesa i koristi se samo insulin“.

U Nacionalnom vodiču dobre kliničke prakse za dijabetes (2012. godine) koje izdaje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije stoji – „Terapija oralnim antidijabeticima indikovana je samo u specifičnim slučajevima kada trudnica ne toleriše terapiju insulinom.

lekovi za dijabetes

Metformin može da se koristi u terapiji pre trudnoće u tretiranju sindroma policističnih jajnika, i eventualno u prvom trimestru trudnoće (kada žena već ima dijagnozu dijabetesa 1 ili 2). Primena drugih antidijabetika se ne preporučuje“.

Kao što smo već rekli – kada je u maminoj krvi povećana količina glukoze u krvi, ona nesmetano prolazi kroz posteljicu (placentu) i dolazi do bebe. Bebin pankreas detektuje povišen nivo glukoze i počinje da luči više sopstvenog insulina.

Pošto insulin mame ne može da dođe do bebe jer ne prolazi posteljicu, tako ni bebin insulin ne može da prođe kroz posteljicu. Zadržava se i u povećanoj koncentraciji dovodi do pojačane izgradnje tkiva što kao rezultat daje – veliku i krupnu bebu (makrosmiju, najčešću komplikaciju gestacionog dijabetesa).

Najvažniji cilj terapije je održati normalan i ujednačen nivo glukoze u serumu žene tokom čitave trudnoće. Taj cilj po rečima dr Lois možemo postići na dva načina: primenom stroge Low Carb ishrane ili terapijom insulinom.

gestacioni dijabetes i ishrana

Gledajte na gestacijski dijabetesa kao na priliku da svoj život dovedete u red i tako sprečite razvoj dijabetesa 2 u kasnijem životu.

Tek vas čeka avantura zvana roditeljstvo – vaša obaveza je da budete zdravi!

1,889 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page