top of page

Fantastičan kuvar za dijabetičare iz 1917. godine Prst u oko modernom nutricionizmu!

Updated: May 28, 2020


diabetic cookery rebecca w. oppenhimer

Teško da sam mogla da sakrijem oduševljenje kada sam se prvi put srela sa ovom knjigom. Jednostavno nisam mogla sa skinem osmeh sa lica, moja jedina reakcija bila je – Vau! Naravno, zaboravljamo mi mnogo toga ali vreme je došlo da se podsetimo nekih važnih stvari vezanih za ishranu iz prostog razloga jer nam gori pod nogama. Umorni, bolesni, jadni... Hvalimo se kako nam se produžio životni vek, vek možda jeste ali život nije. Kakvim kvalitetom živi neko ko je bolestan, hronično izmučen, izboden, unakažen… Da li stvarno mora biti tako? Ne, ne mora! Pre određenog vremena pogledali smo kako izgleda grozomorni predlog jelovnika za dijabetičare preporučen od strane naše medicinske elite iz Kliničkog centra Srbije. Ako ponovo dobijete takav papir slobodno ga okačite mačku o rep. Ovde pročitajte ceo tekst. Hej, punih sto godina je prošlo! Kuvar za dijabetičare iz 1917. godine (Diabetic cookey, Rebecca W. Oppenheimer), knjigu u digitalnom formatu možete pogledati ovde. Svaki put kada vidim stare korice knjige prođe me neka slatka jeza, nestrpljivost da što pre saznam šta se tu krije i neko pobožno poštovanje prema onima koje su to znanje brižljivo sakupljali i s ljubavlju predali u ruke – nama, naslednicima, sa namerom da nam bude bolje nego što je njima bilo. Hajde da pogledamo šta se krije iza ovih starih korica. Autorka Rebecca W. Oppenheimer objavljuje ovaj kuvar kao skromni doprinos u tretiranju dijabetesa putem ishrane iz sopstvenog iskustava i iskustva koje je stekla u praksi radeći sa obolelima od dijabetesa. Uz napomenu, da već toliko ima odličnih kuvara za dijabetičare (tu se krije tajna zašto početkom dvadesetog veka dijabetes nije bio svetska epidemija kao što je to danas). „Tolerancija na ugljene hidrate kod svake osobe je drugačija i neophodno je da znamo koliko tačno unosimo ugljenih hidrata jer ih tek tada možemo bezbedno koristiti“.

Primećujete ova napomena se ne odnosi na proteine niti na masti, već samo na ugljene hidrate! Svakako ću ponoviti ono o čemu smo već govorili, da obolele od dijabetesa 2 treba da tretiramo kao osobe koje su alergične na ugljene hidrate. Više čitajte ovde .

Ko je alergičan na ubod pčele, panično beži kada ih vidi. Isto tako bi i dijabetičari trebalo da rade kada na trpezi vide hranu bogatu ugljenim hidratima ili kada im gurnu u ruke klasičan jelovnik za dijabetičare (koji obiluje ugljenim hidratima)! Zato pogledajmo tabele i preporuke za tretiranje dijabetesa iz ove knjige:

Hrana koja može slobodno da se koristi

sveže meso: govedina, jagnjetina, ovčetina, svinjetina, teletina

živina: kokoška, patka, guska, ćurka, prepelica

Iznutrice i spoljni delovi: mozak, srce, bubrezi, kosna srž,

džigerica, jezikpapci, uši, rep

DOMAĆI suvomesnati proizvodi: slanina, šunka, kobasice

sveža riba i morski plodovi: sve vrste

masti: maslac, moča od pečenja, svinjska mast, maslinovo ulje

mlečni proizvodi: pavlaka, krem sir, parmezan

povrće: jerusalimske artičoke, špargla, prokelj, kiseli kupus, spanać, blitva

salate i začini: zelena salata, endivija, maslačak, krastavac,

cikorija, rotkvice, masline, turšija, anis, biber, so

brašna: bademovo i u to vreme neka bezglutenska brašna koja sada nisu dostupna

koštunjavi plodovi: sve sem – kestena, kikirikija, kakao praha (koristiti samo uz dozvolu lekara)

Komentar: da li ste ikada u nekom modernom kuvaru pročitali da možete slobodno da koristite moču od pečenja? Da, ali stvarno možete, bez straha od masti, zapušenih krvnih sudova i sl. Čitajte o ovoj temi ovde.

Što se tiče koštunjavih plodova – kesten ima obilje skroba u svom sastavu, kikiriki i nije koštunjavi plod već mahunarka bogata ugljenim hidratima ali bolje je grickati i suvopečeni kikiriki nego čips, perece i štapiće, kakao je bogat mastima ali i ugljenim hidratima.

Koristiti samo uz dozvolu lekara – oduševljena sam, zaista ali i tužna… Zašto smo zaboravili i odbacili znanja naših starih?!

Hrana koja se može koristiti umereno i povremeno

voće: jabuke, kruške, kajsije, breskve (sitni plodovi), limun, pomorandža, jagode, ribizle, grožđe

povrće: artičoke, brokoli, celer, krompir (jedan), patlidžan, bundeva, paprika, šargarepa, paradajz (jedan), karfiol, repa, asparagus, kupus

sir: čedar, edamer, rokfor, švajcarski

Komentar: kada je voće u pitanju, naglasak se stavlja na to da se biraju mali plodovi manje slatkog voća, onakvo kakvo je nekada samo i postojalo. Povrće koje je navedeno ima u svom sastavu više ugljenih hidrata nego povrće iz prve tabele, zato se koristi umereno i povremeno!

Namirnice koje su veoma važne zbog hranljive vrednosti i visokog kvaliteta!

maslac

teletina

maslinovo ulje

guska

pavlaka

patka

krem sir – domaći, punomasni

ovčetina

slanina

losos

šunka

skuša

svinjetina

jaja

jezik

kavijar

Komentar: šta reći, sve kako LCHF principi ishrane zapovedaju - prirodno, ukusno, masno, proteinsko i veoma nutritivno bogato. Sve ono što nam treba, da naše telo besprekorno radi.

Hrana koja je strogo zabranjena!!!

šećer

testenina

sva hrana koja se pravi od brašna i skroba

čokolada

pite, pudinzi, hleb, biskviti, kolači

obrano mleko

krem sir – domaći, pirinač (samo uz dozvolu lekara!!!)

repa

sirupi

slatko i sušeno voće

pivo

med

ovsena kaša (samo uz dozvolu lekara!!!)

slatka vina

tapioka

Komentar: o tome govorimo čitavo vreme – ugljeni hidrati vode u smrt obolele od dijabetesa!

Dozvoljena pića

prirodna, minerala voda

konjak

limunada

rum

čaj

viski

kakao (posebne vrste)

suva, malo slatka vina


Komentar: kada je u pitanju mineralna voda, čitajte sastav - obratite pažnju na suvi ostatak na 180 stepeni. Sve vode koje imaju preko 500mg/L suvog ostatka nisu pogodne za čestu upotrebu jer imaju previše neorganskih minerala koje naše telo ne može da koristi.

Čaj – samo biljni. Kakao – poželjno je da bude sirov, organski i izbegavajte onaj poreklom iz Gane (najlošijeg je kvaliteta). Žestoka pića i vina pijte po nekada (slave, rođendani i sl.). Šta se značajno promenio u poslednjih 100 godina ako posmatramo naš izgled i zdravlje? Naša ishrana!

porodica - 1900. godine

sve češće, moderna porodica - posle 2000. godine

16,716 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page