top of page

Šta je psilijum?

Updated: Apr 7, 2020


sta je psilijum

Psilijum (Plantago ovata) je opna seme indijske bokvice. Raste u Indiji, gde je vekovima koriste kao lekovitu biljku ali I u svakodnevnoj ishrani. Oko 85% svetskog tržišta psilijuma, snabdeva Indija. Popularizaciji psilijuma doprineo je pre svega bezglutenski, LCHF način ishrane. Po čemi je psilijum specifičan?

Psilijum u kontaktu sa vodom povećava svoju zapreminu do 30 puta! Ovu osobinu poseduje jer je u pitanju biljka koja raste u nepovoljnim klimatskim uslovima gde ima malo padavina. Opna semena bokvice ima sposobnost da vezuje I čuva vodu, što omogućava preživljavanje semena u periodu bez padavina.

Zašto se psilijum koristi kao laksativ? Opna semena bokvice sadrži 35% rastvorljivih i 65% nerastvorljivih vlakana što psilijum čini “bogom danu” namirnicu u svakodnevnoj ishrani siromašnu biljnim vlaknima. Kada psilijum dođe u kontak sa vodom pravi se sluzava materija koja pre svega daje vlažnost i povećava količinu fekalnih materija i zato je idealni laksativ. Nema mogućnosti navikavanja creva (lenja creva), grčeva i ostalih negativnih efekata koji se javljaju kod uobičajenih laksativa. Laksativni efekat nastupa posle 12-24h. Psilijum je specifičan što može da se koristi kao laksativ ali I u terapiji dijareje jer vezuje višak vode iz creva.

Medicinske indikacije za korišćenje psilijuma:

1. Opsipacija 2. Dijareja I iritabilni kolon 3. Fekalna inkontinencija 4. Hemoroidi 5. Povećava osećaj sitosti (pomaže kod gubitka kilograma) 6. Hiperlipidemija - snižava LDL 7. Dijabetes melitus – redukuje postprandijalni pad šećera Doziranje psilijuma kao laksativa, za odrasle i decu stariju od 12 godina: jedna supena kašika ljuskica se pomeša sa 250ml vode ili soka i odmah se pije (pre nego što se napravi gel). Dva do tri puta na dan. Za decu koja su mlađa od 12 godina treba koristiti pola doze za odrasle. Ne preporučuje se za mlađe od 6 godina. Poželjno je da se uvek popije i još jedna čaša čiste vode, jer psilijum jako bubri i može da izazove dehidrataciju ako nema dovoljno vode u telu. Interakcije psilijuma sa lekovima?

Ako se koriste još neki lekovi, psilijum treba piti 2h pre lekova jer se remeti apsorpcija leka. Naravno, ova tvrdnja se odnosi samo ako psilijum pijete kao laksativ. Nema negativnih efekata psilijum, ako se koristi za pravljenje LCHF testa I peciva jer se koriste minimalne količine. Negativni efekti psilijuma kada se pije kao laksativ?

Može doći do gušenja ako se psilijum ne poroguta kako treba zato ga ne koriste oni koji imaju problem sa guranjem i mala deca. Generalna preporuka je da se psilijum pije sa puno tečnosti. Alegije su moguće ali veoma retke. Moguć je prolazni osećaj nadutosti. Psilijum nema nikakva negativna dejstva ako se koristi za pravljenje LCHF peciva.

Zašto psilijum treba koristiti u ishrani?

Zato što je odličan izvor biljnih vlakana koja su nam neophodna u svakodnevnoj ishrani. Zato što uz pomoć psilijuma možemo da pravimo LCHF peciva I hleb, koja često ljudima nedostaju kada su na režimu Masne dijete (LCHF ishrane). Psilijum upija višak tečnosti I daje elastičnu strukturnu LCHF testima koja se dobijaju od bezglutenskog brašna. Koristi se u malim količinama, u proseku po testu, od pola kašičice do jedna supena kašika.

pecivo sa psilijumom

LCHF hleb bez psilijuma I sa psilijumom (mygluten-freetable.com)

U kom obliku se psilijum pojavljuje na tržištu?

U obliku celih ljuskica I praha. Najviše se koriste ljuskice I u receptima kada se kaže - psilijum misli se na ljuskice, sem ako nije drugačije naznačeno (psilijum prah). Ljuskice su bele, krem boje dok boja psilijum praha može da varira I zavisi od čistoće. Bilo bi poželjno da proizvođači naznače na ambalaži čistoću prisijuma ali to ćete teško pronaći na našem tržištu. Kvalitetan psilijum ima preko 90% čistoće. Komercijalno, često se dodaju ukusi za psilijum – pomorandža, bobičasto voće, šljiva, jabuka, kruška, cvekla kao i probiotske kulture, inulin, omega-3 masne kiseline. Takav psilijum može imati I veštačke zaslađivače, konzervanse, veštačke boje I arome. Takvi proizvodi se reklamiraju kao izvor biljnih vlakana koji pomažu rad creva ali general takve “mućkalice” treba zaobići I koristiti samo čist psilijum. Kod nas psilijum se tek od skoro pojavio I može se pronaći u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane kao I u dm drogerijama. Razlika između ljuskica i praha?

Ljuskice su izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana i na njih se odnose sve tvrdnje vezane za psilijum. Prah se pravi od celog zrna semena bokvice (ima više rastvorljivih vlakana) ali ima I specifičan ukus pa može da utiče na ukus hrane. Ljuskice imaju neutralan ukus.

Cena psilijuma?

Psilijum je kao sirovina skupa, a jedan od razloga je što Indija drži monopol na tržištu, dok drugi razlog leži u velikim troškovima uvoza sirovine. Tako da prosečna cena kod nas I u okolini za 100g ljuskica iznosi oko 5,5€. Srećom, psilijum se koristi u malim količinama pa se isplati koristiti ga I uživati u ukusnim LCHF pecivima I dobrom varenju. Da li je bezbedno koristiti psilijum prah?

Da, apsolutno. Od strane FDA psilijum se preporučuje kao sigurno sredstvo za trudnice i doilje (zato je idealan laksativ u ovom periodu)!

psilijum ljuskice i biljka


7,073 views0 comments

Comments


bottom of page