top of page

Posle korone – tesne pantalone (LCHF izazov – 30 dana)COVID 19 i karantin, doneo nam je pored ostalog i napade na prodavnice - brašno, šećer, kvasac, jaja... Bombardovanje društvenih medija prelepim slikama peciva, poslastica, torte u obliku toalet papira...


Ko je mogao da odoli?


Ne, nema sramote zbog viška kilograma u doba korone! Preživljavamo globalni jad, to je sasvim veliki izazov.


Zatvoreni i pod stresom, naravno da smo često obilazili svoje ostave i frižidere i naravno su se mnogi ugojili. Ja sam se ugojila 4kg i poslednje o čemu sam mislila je LCHF ishrana bez peciva i slatkiša. O tome ćemo misliti kad sve ovo prođe… I evo prolazi, a šta ćemo sada?


Sigurno je da nam treba dijeta, umesto novog slasnog recepta ali koja dijeta će brzo skinuti salo? E, o tome ćemo malo više da pričamo.Prema navodima Vašington posta, većina ljudi koji su bili u karantinu zbog COVID-a 19, ugojili su se između 2.5 i 3 kilograma. Naravno, ni deca nisu ostala pošteđena. Neki drugari su dobili bucmaste obraze i stomačić, koji nisu imali još od bebećih dana. Srećom, mršavljenje kod dece ide brzo. Sasvim je dovoljno što su parkovi otvoreni i što manje vreme provode ispred kompijutera, a šta ćemo mi odrasli?


Naravno, da kod nas sve ide malo teže ili bolje reći malo sporije. Ali ako je jasno da smo nabacili kilograme zbog sedenja u kući i jedenja slasne i ukusne hrane i onda kada smo potpuno siti, znam kako da rešimo problem.Ako pretpostavimo da se većina nas ugojila zbog peciva, slatkiša i previše dnevnih pa i noćnih obroka, jasno je da je nagomilavanje sala posledica insulinske rezistencije.Evo kako se insulinska rezistencija razvija:


- jedete previše ugljenih hidrata – šećera, a to su pre svega: hleb, peciva, kolači, slatkiši, sokovi, krompir, grickalice

- zbog velikog unosa šećera, raste i šećer (glukoza) u krvotoku

- zbog visokog šećera – oslobađa se hormon insulin iz pankreasa

- zbog čestih obrok, insulin nema vremena da „padne“ u krvotoku, već je stalno visok

- visok insulin – primorava ćelije da „ubacuju“ u sebe šećer (glukozu) iako im nije potreban

- u jednom trenutku, ćelije kažu – sad je stvarno dosta, i zatvaraju vrata (receptore) za insulin

- sada u vašoj krvi ima puno šećera i puno insulina (to je baš loša i bolesna kombinacija)

- insulin ne samo da je važan hormon koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju, već je i čuvar masnog tkiva

- visok insulin, omogućava deponovanje sala i sprečava razgradnju postojećeg masnog tkiva

- pošto ostale ćelije više neće da ubacuju u sebe velike količine šećera, sav višak se odlaže u neograničene depoe masnog tkiva

- na kraju balade – ne možete više da obučete svoje pantalone, zbog viška sala oko stomaka i zadnjice koje je specifično za razvoj insulinske rezistencije


E sada, zašto bi LCHF ishrana pomogla nekome u rešavanju ovog problema?


Pa, zato što je smišljena da brzo i efikasno obara insulinsku rezistenciju. Otuda je i tako efikasna kod dijabetesa tip 2, čiji je uzrok upravo rezistencija na insulin.


Princip – drastično sniženje unosa ugljenih hidrata u ishrani, omogućava našem telu da se prebaci na drugu vrstu goriva. Ne koristimo više kao primarni izvor goriva glukozu (šećer), već keto tela, koja nastaju spaljivanjem sopstvenog masnog tkiva.


Zašto nastaje ovakav efekat?


Zato što, kada jedete malo ugljenih hidrata (šećera), vaš šećer u krvi i insulin su na stabilnim i normalnim vrednostima. Nema insulinske rezistencije. Malo šećera, malo insulina – onda i malo sala u vašem telu.

Nizak insulin je put ka sagorevanju masnog tkiva, to dobro zapamtite!


I to vam je najkraće i najjednostavnije objašnjenje zašto je LCHF (Low Carb High Fat) ishrana efikasna u spaljivanju masti!


U proseku za 30 dana na LCHF režimu, trebalo bi da izgubite između 3- 5 kilograma.


LCHF izazov od 30 dana za skidanje „korona salčića“

- Izmerite kilograme ili obim struka i oko kukova (napišite na listu papira, da biste pratili napredak)

- Izbacite iz kuće sve slatkiše, sokove i sve što u sebi sadrži žitarice (pšenicu, pre svega)

- Kupite LCHF namirnice (preuzmite spisak LCHF namirnica u PDF formatu – ovde)

- Jedete samo i samo, kada ste stvarno gladni, do osećaja sitosti

- U toku nedelje možete izabrati i jedan „gladan dan“ - kada ćete samo piti vodu, čaj i limunadu bez šećera (intermitentni fasting – dobrovoljno suzdržavanje od hrane). Za one koji žele brže rezultate

- Nabavite udobne patike i odeću za trening

- Tri puta nedeljno vežbajte vežbe snage (tegovi) uz svakodnevnu, brzu šetnju oko 2-3 kilometra.

- Pridržavate se rasporeda trening i šetnje (napišete krstić na kalendaru, da pratite napredak)

- Pijte vodu – oko 2.5L na dan

- Zamolite za podršku ukućana (po nekada nije lako jesti slaninicu, čvarke i kajmak bez hleba)

- Podsetite sebe svakog dana, zbog čega radite sve ovo (npr. Zato što želim da se osećam dobro u sopstvenoj koži).

- Aktivno tražite razlog da budete dobro raspoloženi (biti srećan je odluka)Na kraju, zabranjeno vam je da merite kilograme svakog dana. Eventualno stanite na vagu jednom tokom nedelje, a najbolje je da se izmerite kada prođe 30 dana. Ne izostavljajte korake jer su svi važni za dugoročan uspeh! Javite mi kako je prošao izazov na revolucijaishrane@gmail.com. Srećno!

2,855 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentarze


bottom of page