top of page

Pogrešan lekarski vodič za „lečenje“ gihta


pitam se

Evo kakva je preporuka ishrane iz Vodiča dobre prakse za giht (preporuke date od strane lekara, reumatologa, koji treba da usmere lekare opšte prakse kako da leče giht). Ovaj vodič je u najmanju ruku veoma diskutabilan. Dozvoljena hrana po lekarskom vodiču za "lečenje" gihta: Jaja Orasi i puteri od oraha Sirevi sa malo masti – predpostavljam da je u pitanju strah od masti i kardiovaskularnih bolesti Obrano mleko 1%m.m. Čorbe i supe bez mesa Povrće Voće i voćni sokovi – pre ove preporuke o ishrani, u tekstu se navodi da se strogo zabranjuje fruktoza! A, onda naiđete da je dozvoljena hrana, bez ograničenja, voće i voćni sokovi?!?

Odakle potiče reč fruktoza? Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću (fruit).

Kako onda mogu da kažu - izbegavajte fruktozu ali jedite voće???

Čak iako se misli na veštački zaslađivač fruktozu to nema nikakvog simsla... Toliko o tome koliko lekari poznaju osnovne pojmove o ishrani. Beli hleb, pecivo, dvopek – odavde počinju „ugljeno-hidratne bombe“, prepune šećera koje vrtoglavo podižu insulin...priču već znate.

Pšenične klice Testenina Pirinač Kornflex Kokice Kukuruzno brašno Ćureće belo meso Jagnjeće meso Voda Umereno dozvoljena hrana:

Špargla Karfiol

Spanać Mahunarke Kuvani paradajiz Krompir Piletina Ovčije meso Pečurke Ovas i kaše

Pšenične klice, mekinje – primetićete da se pšenične klice pominju i kao dozvoljena hrana

Integralno brašno Raženi hleb Šećer??? – saharoza (stoni šećer) u svom sastavu sadrži glukozu i fruktozu koje znamo već kako utiču na giht

Med – sastav meda: fruktoza 38%, glukoza 31%, saharoza 10%, voda i ostalo. Ovakvim preporukama se vređa zdrav razum... Čokolada Mast Zabranjena hrana:

Inćuni Sardine Skuša Tuna Haringa Bakalar Školjke Divljač Iznutrice Sosovi sa mesom Mesne prerađevine Slanina Svinjsko meso Goveđe meso Sočivo Punomasno mleko i sirevi Kvasac Toliko ima kontradiktornosti u ovom tekstu da se neću truditi da ukažem na sve...samo neke koje vređaju logiku. Njihov zaključak posle ovih preporuka u ishrani je da oboleli od gihta treba da jedu više voća i povrća??? Dalje – izjava: „Dijeta obično nije dovoljna, pa se moraju uvesti lekovi kao što su Alopurinol ili Febuxostat“. Dakle, daju preporuke o ishrani, a onda kažu kako ta ishrana u stvari ne pomaže.

Oni se i dalje drže stare teorije da su purini u ishrani odgovorni za nastanak gihta, i onda i dalje prepisuju lekove koji samo maskiraju kliničku sliku i ne deluju na uzrok bolesti!!!

dislike

Uspavani i lenji umovi moraju se probuditi, a to će se desiti samo onda kada svi zajedno dignemo glas protiv gluposti u medicini. Lekari moraju da počnu da misle svojom glavom, a ne samo da gutaju šta im se servira. Pogrešno viđenje stvari ovde se plaća ljudskim životima. To mora da prestane!

1,847 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page