top of page

Moćna aromaterapija u tretiranju gihta


lecenje gihta etericnim uljima

Aromaterapija je metoda prirodne medicine koja koristi eterična ulja u prevenciji i lečenju najrazličitijih bolesti.

Naučni podaci o eteričnim uljima su dosta šturi jer nije reč o farmaceutskom leku već prirodnim supstancama koje niko ne može da patentira i prisvoji. Tako da što se tiče gihta, mogu samo govoriti o činjenicama iz svog aromaterapeutskog iskustva.

Ulje koje se pokazalo superiorno u zaustavljanju akutnog napada gihta je eterično ulje semena divlje šargarepe (Daucus carota)

Primenom udarnih doza ovoga ulja akutni napad prestaje u roku od 24h u većini slučajeva (od pet pacijenata sa gihtom, u četiri slučaja napad je prestao za 24h, a u petom sličaju za 48h).

Ljudi opisuju „bol kao odnet rukom“, bol kao da nikad nije ni postojao. To je dovoljno jak razlog da se više obrati pažnja na ovo eterično ulje jer ni jedan do sada pantetiran lek nije davao ovakve rezultate.

seme divlje šargarepe

Ovo ulje ima veoma moćno dejstvo na pročišćavanje jetre, bubrega i sistema za varenje od raznih vrsta toksina i soli.

Stimuliše rad jetre i bubrega što je izuzetno važno u uklanjanju viška soli u ovom slučaju urata. Ulje deluje i kao antiseptik naročito u urinanrnom sistemu.

Ima snažno antiinflamatorno dejstvo – smanjuje upalne procese u telu (u ovom slučaju u pitanju je sistemska inflamacija celog tela sa akcentom na zglobove) tako što smanjuje oslobađanje inflamatornih medijatora, stabilizuje ćelijsku membranu i smanjuje ciklooksigenaznu aktivnost.

Ovo dejstvo poseduje zahvaljujući svom hemijskom sastavu i prisustvu flavonida i tanina.

Flavonidi povećavaju i produkciju zaštitnog mukusa u gastointestinalnom sistemu, smanjuju oslobađanje histamina iz mastocita, snižavaju nivo slobodnih radikala što povoljno deluje naročito na ulcerozne i erozivne lezije u sistemu za varenje. Bez zdravog sistema za varenje nema ni zdravlja.

Tanini iako se često pominju kao antinutritivne materije imaju i svojih dobrih osobina. Pored ostalog tanini sistemu za varenje daju čvrstinu, smanjenu propustljivost, daju povećanu optornost na hemijske povrede i iritacije. Tanini su gorki, opori polifenoli. Daju stežući ukus u ustima kada se konzumiraju namirnice bogate taninima - crveno vino, čaj, kafa, šipak, bobičasto voće, crna čokolada, začini-cimet, karanfilić, majčina dušica itd. Imaju sposobnost da za sebe vežu proteine, amino kiseline i alkaloide (pa tu možda leži tajna uspeha ulja semena divlje šargarepe).

Vezivanjem proteina, tačnije purina smanjuje se produkcija urata i ublažavaju simptomi bolesti. Naravno, mehanizam dejstva treba naučno potvrditi, nadam se da će se neko naći kome će ova tema biti zanimljiva za istraživački rad.

Eterična ulja koja mogu biti od pomoći su i: crni biber, tamjan, kleka, ruzmarin, nana i eukaliptus Aromaterapija ima individualni pristup svakom pacijentu, pa zato nećemo govoriti o upotrebi i načinu doziranja.

Priroda krije odgovore na sva naša pitanja, da li smo mudri da je slušamo?

1,109 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page