top of page

Tumačenje vrednosti „masnoća u krvi“


Trigliceridi: niska vrednost je dobra (ispod 1,7 jedinica). - Nivo iznad 1,7mmol/L je znak metaboličkog sindroma i znači povišen rizik za srčane bolesti.

- Visoka vrednost je obično povezana sa preteranim unosom ugljenih hidrata.

- Trigliceridi ne dolaze od masnoća koje jedemo, već nastaju u jetri od šećera koji nije iskorišćen za energiju. Izvor ovog šećera je sva hrana bogata ugljenim hidratima, naročito šećer i belo brašno.

- Većina ljudi koji se hrane prema LCHF načelima imaju nisku vrednost triglicerida. HDL: visoka vrednost preko 1,6mmol/L je dobra jer ovo je dobar, zaštitni holesterol. - Niske vrednosti pokazuju rizik od srčanih bolesti. - Nivo ispod 1,0 (muškarci) i ispod 1,3 (žene) pokazatelj je metaboličkog sindroma. - Unos zasićenih masnoća podiže HDL, unos ugljenih hidrata ga snižava. - Većina onih koji se hrane po načelu LCHF imaju visoke vrednosti HDL-a. LDL: preporučuje se vrednost ispod 3,0 jedinice, ali ovo nije tako jednostavno proceniti! - Postoje LDL čestice raznih veličina, gde su male guste čestice opasne, a velike prozračne nisu.

- Niska vrednost triglicerida i visoka vrednost HDL-a, ukazuju da su LDL čestice velike i prozračne i u tom slučaju veća vrednost LDL-a ne predstavlja rizik.

- Visoka vrednost triglicerida i niska vrednost HDL-a ukazuju na to da su LDL čestice male i opasne, da lako oksidiraju pa je u tom slučaju visoki LDL – loš.

Potrebno je posmatrati odnos “Ukupni holesterol” i “HDL” jer ovaj odnos govori puno više nego vrednost ukupnog holesterola.

Ako je zaštitni HDL holesterol visok, tada će i ukupna vrednost biti viša, što je u tom slučaju samo dobro.

Ako je odnos ukupnog holesterola i HDL ispod 6 – to je dobro, ispod 5 – još bolje, a ispod 4 – odlično.

Npr. ako je ukupni holesterol 8, a HDL je 2, odnos je 8:2 = 4, što je odlično. Ali ako je ukupni holesterol 8, a HDL samo 1, tada je odnos 8:1 = 8, što je loše.

Ali nije tako jednostavno tumačiti vrednost LDL-a

Velike, prozračne, neopasne LDL čestice i zaštitni HDL povećavaju se od zasićenih masti u ishrani! Male, guste opasne LDL čestice i trigliceridi koji su takođe opasni, povećavaju se od ugljenih hidrata u ishrani!

Dakle, vrednost ukupnog holesterola ne pokazuje baš ništa, a ipak većina lekara već kod blago povišenog ukupnog holesterola „pacijentima“ preporučuje ishranu s manje zasićenih masnoća koja podrazumeva više ugljenih hidrata.

Neki koji nemaju sreće odmah dobiju da piju I statine (“lekove” za sniženje holesterola).. što znamo kuda vodi, sigurno ne ka ozdravljenju, naprotiv!


2,408 views0 comments

Commentaires


bottom of page