top of page

Kako meriti napredak na Low Carb (LCHF) ishrani?


kako smrsati na lchf-u

Na samom početku Low Carb ishrane uobičajeno je da se u kratkom roku izgubi dosta kilograma (npr. oko 4-5kg za mesec dana) to je uglavnom zadržana voda u telu i nešto masti.

Ova ishrana deluje diuretski (naročito na samom početku, kada se metabolizam prebacije na drugu vrstu goriva. Sa glukoze na ketogena tela). Pojačano se gubi voda ali i elektroliti, pa je u prvih mesec dana obavezno pojačati unos vode ali i soli.

Preporučuje se oko 3L vode na dan (može i mineralna) uz normalno posoljenu hranu i salate. Dakle, važno je na LCHF ne smanjujete unos soli jer u suprotnom osetićete jake simptome LCHF gripa.

Onda se tempo gubitka kilograma smanjuje na oko pola kilograma nedeljno (naravno, uvek postoje individualne razlike) što je najpoželjnije. Neko mršavi brže neko sporije ali je veoma bitno dosledno se pridržavati saveta o ishrani jer u suprotnom nećete imati adekvatne rezultate. Ili ste na LCHF ili niste. Nema brljanja po zabranjenoj hrani ako želite da zaista iskusite prednosti LCHF ishrane. Kako se budete približavali svojoj idealnoj težini gubitak kilograma će se usporiti, što je normalno (ali to ne znači da nećete dosegnuti svoju idealnu težinu).

Idealna težina?

To bi bolje rečeno bio idealan obim stomaka u predelu pupka koje se dobija tako što svoju visinu u centimetrima podelite sa dva.

Npr. neko ko je visok 190cm (190:2=95) treba da ima obim u predelu pupka oko 95cm.

Moguće je da se pojavi I plato faza – mršavite postepeno I onda stanete

Ne treba odmah paničiti već se treba preispitati da li ste se držali preporuka o ishrani I treba pogledati koje su to najčešće zamke u koje čovek upada na početku LCHF-a. Svako kada oseti da počinje da se topi brže bolje hita da stane na vagu…

Samo polako…

Može se desiti da se razočarate kada vidite broj kilograma (jer gubite salo ali dobijate na mišićnoj masi čak iako niste preterano fizički aktivni) zato je mnogo bolje meriti telesne obime pomoću metra. Preporučuje se merenje jednom u toku meseca I to:

telesna težina,

obim struka,

obim kukova,

a tu se može dodati I obim grudi (naročito kod gojaznih muškaraca) i

obim butine. Iako se može desiti da se brojka na vagi ne menja tako brzo kako biste vi to želeli, zato gubitak centimetara u različitim obimima treba da bude konstantan. Kada se izgubi 5-10kg često se kod inače fizički neaktivnih primećuje slaba muskulatura. Pošto se čovek oseća lakše vrlo često je I više motivisan da se fizički aktivira I tako doprinese svom najboljem izgledu. Izaberite ono što vam najviše prija – šetnja, plivanje, trčanje, joga I slično.

Zasijajte u punom sjaju!

sreca

1,770 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page