top of page

Hleb? Ne hvala!


hleb ne hvala

Hleb - beli, crni, integralni, ražani, heljdin, kukuruzni, Hrono, Tonus, sa semenkama, bez semenki, u bilo kom obliku nije dobar za sve one koji žele da žive zdravo. Kada se preporučuje da se hleb i peciva izbace iz ishrane naši ljudi reaguju manje-više isto:“Pa, kako ću da jedem bez hleba... Kako ću da živim bez hleba... Sve ću da izbacim ali hleb ne mogu... Samo to ne... Dobro...ali mogu da jedem Tonus ili integralni...“ Da razjasnimo - bilo koja vrsta hleba koja se dobija iz žitarica je zabranjena u LCHF ishrani.

parče hleba loše za zdravlje

Žitarice su: pšenica, raž, ječam, ovas, heljda, kukuruz, proso, pirinač... Zašto izbegavamo žitarice u velikom luku? Glavni razlog je taj što su žitarice preterano zastupljene u ishrani, zato što su primarni izvor ogromne količine ugljenih hidrata u ishrani, zato što žitarice vrtoglavo podižu nivo glukoze u krvi (imaju visok glikemijski indeks), forsiraju rad pankreasa, podižu nivo insulina... Dugotrajna i obilna upotreba žitarica u ishrani dovodi do gojaznosti, dijabetesa, sindroma curećih creva i ostalih bolesti o kojima raspravljamo na ovom sajtu. Osnova svih gore pomenutih hlebova je pšenično brašno (to se lako možete uveriti ako pročitate sastav hleba). Da bi se dobile mešavine za ražani, heljdin, Hrono hleb, u pšenično brašno se dodaje malo ražanog, heljdinog i nekog drugog brašna i semenke (lan, susam, golica, suncokret...). Tonus je hleb koji se dobija od celog zrna pšenice koji prolazi specifičan način obrade pa se naziva hleb bez brašna. Da, nema brašno ali ima pšenicu. Nije nego...pšenica je pšenica!

Nećemo ulaziti u polemiku oko dodataka hlebu kao što su: konzervansi, aditivi, boje, arome, biljna ulja, margarin... Naše prababe su pravile hleb od drugačijeg žita, drugačije proizvedenog brašna, domaćeg kvasca, naši stari nisu bez razloga uvek jeli bajat hleb od nekoliko dana.. To je bio hleb koji nema baš nikakve veze sa hlebom koji danas kupujete u prodavnici... Jedini hleb koji može da se konzumira u LCHF ishrani je hleb koji se dobija od brašna samlevenih koštunjavih plodova i semenki. Hleb koji se ne dobija iz žitarica! Zašto smo se tako okomili na pšenicu čitajte ovde. Video: https://www.youtube.com/watch?v=zDEcvSc2UKA&nohtml5=False Više o glutenu: http://antioksidans.com/negativa/gluten-lepak-za-bolesti/

1,287 views0 comments

header.all-comments


bottom of page