top of page

Da li ste u ketozi? Vodič za testiranje nivoa ketona


ketoza

Ketoza može biti moćan način da iskoristite svoj metabolizam za gubitak masti, dobre mentalne rezultate i fizičke performanse, kao i mnoge druge zdravstvene koristi. Ali kako da znate da li ste zapravo u ketozi? U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da testirate nivoe ketona da biste znali da li ste u ketozi, kako biste bili sigurni da dobijate sve prednosti koje nudi ketoza. Postoje tri primarne forme ketona u vašem telu: aceton, acetoacetat i beta-hidroksibutirat. Svako od ovih jedinjenja vrši različite stvari u metabolizmu ketoze i može se individualno testirati različitim tehnikama. Međutim, nisu svi ketoni stvoreni jednako. Tri različite vrste ketonskih tela mogu se meriti iz: izdahnutog vazduha, urina ili krvi. Dobra vest je da sva ova merenja nivoa ketona možete uraditi i sami. Ne morate da idete u bilo koju laboratoriju ili koristite bilo kakvu fantastičnu opremu visoke tehnologije. Dok se ne naviknete na keto ishranu, važno je da znate kako reagujete na različite varijable poput vežbanja, vrste i količine hrane i količine eventualnih dodataka ketona. Takođe, optimalni nivo ketona individualno se razlikuje u zavisnosti od cilja koji želite da postignete.

Testiranje nivoa ketona urin tračicama (acetoacetat)

Jedno od ketonskih tela - acetoacetat, može se meriti direktno u urinu ako ga ima u dovoljnim količinama. Metabolički supstrati ulaze u vaš urin samo ako se nalaze u višku u krvi, pa se „prelivaju“ i u urin. Ako postoji masivan višak određenog metaboličkog supstrata, ili ako ne koristite supstrat, on će dospeti u urin. Ovo je zapravo dobra stvar.

Kada se unosi obilje ugljeni hidrati glukoza se povećava u krvotoku i dostiže visoke vrednosti, izlučuje se insulin, a zatim se višak ugljenih hidrata (glukoze) pretvara u masti. Ovaj proces uključuje i podizanje nivoa upale.

Dobra vest je da kada se nivoi ketona povećavaju, oni se samo izlučuju preko urina i ne skladište se u telu kao masti. Kako vaše telo počinje da proizvodi ketone (posebno acetoacetat), neće se svi molekuli iskoristiti. Deo njih će biti u vašem urinu pa ih možete detektovati putem test traka za urin.

________________________________________________

test trake za urin ketoni

Tumačenje slike:

negativno 0,5 mmol/L (prva boja) - smanjite unos ugljenih hidrata ili povećajte vežbanje

u tragovima 1,5/ malo 4,0/ umereno 8,0 mmol/L (druga, treća i četvrta boja) - u ketozi ste i koristite masti kao izvor goriva

puno 16 mmol/L (peta boja) - povećajte unos ugljenih hidrata ili smanjite vežbanje

________________________________________________

Način merenja viška ketona je jednostavan jer nam je dovoljan samo urin i test tračica. Međutim, ovo nije uvek pouzdan test. Kada se vaše telo nalazi u "keto-adaptiranom" stanju, biće veoma efikasno u korišćenju acetoacetata kao goriva pa će očitavanje ketona na traci biti malo. Ovo je zapravo pogrešno očitavanje jer vi ste zapravo u dubljoj ketozi, nego što to test tračica pokazuje. Dakle, važi samo za one koji su već keto adaptirani i koji su već dugo na ovom tipu ishrane (bar nekoliko meseci). Drugi faktori koji mogu da modifikuju nivoe ketona u urinu su nivoi elektrolita i vode, koji utiču na rastvor acetoacetata u urinu i mogu dati varijabilna očitavanja. Ako ste dehidrirani nećete dobiti realno očitavanje ketona u urinu. Ključna prednost ispitivanja nivoa ketona u urinu je to što je veoma lako i vrlo jeftino. Možete nabaviti paket od 50 tračica po ceni od oko 500 dinara u svakoj apoteci.

Kako čitati nivoe ketona koristeći urin?

izvođenje "testa" je veoma lako. Sve što treba da uradite je da mokrite na tračicu, otresete višak urina, a zatim sačekate određeno vreme (obično 45-60 sekundi) da biste videli da li se u urinu detektuju ketoni. Postoji spektar boja na bočici sa kojom upoređujete svoju tračicu, obično tamno ljubičasta boja na traci pokazuje više ketonskih tela. Svetle i roze nijanse govore u prilog male količine ketona u urinu. Trake za urin mogu biti odlična metoda ako tek počinjete Low Carb ili keto ishranu ali nisu dobra dugoročna mera za ketozu. Dakle, nije precizno merenje ali je zgodno za orjentaciju na samom početku keto ishrane.

Testiranje nivoa ketona sa meračem krvi (beta-hidroksibutirat)

merac ketona u krvi

Primarno keto telo koje se proizvodi (ili možete uzeti dodatno) je beta-hidroksibutirat ili BHB. BHB ulazi u ćeliju i pretvara se u acetoacetat, koji se zatim konačno pretvara u acetil CoA i ulazi u Krebsov ciklus. Da ne ulazimo u biohemiju, poenta je da je BHB uglavnom izvan ćelije. Gde je onda? U krvi i prenosi se u ćelije. Testiranje nivoa ketona, odnosno količine beta-hidroksibutira može se vršiti u krvi. Ovo se može raditi jednostavno i kod kuće na isti način kao i kada dijabetičari proveravaju glukozu u krvi. Potrebna je kapljica krvi, kojom dodirnete tračicu, zatim uzmete merač i proverite koliko imate BHB u krvi. Za razliku od testiranja urina, vaša krv je jako regulisani sistem i nema jakog uticaja različitim faktorima hidratacije (unosa tečnosti). Ovo je vrlo tačan način za merenje nivoa ketona. Nedostatak - neki ljudi mogu imati jaku odbojnost da se bodu iglama i koriste krv za merenje. Takođe, trake su skupe, oko 500 dinara po testu.

Kako čitati nivoe ketona koristeći merač krvnog beta-hidroksibutira?

nivo ketona u krvi

Znate da ste u ketozi ako vam je nivo ketona u krvi između 0,5-3,0 mmol/L (optimalna zona)

Nivo BHB u krvi meri se u milimolarnoj koncentraciji ili "mmol-u". Studije su pokazale da je najoptimalniji opseg nivoa BHB između 1,5-3,0 mmol, ali to se može individualno razlikovati.

Testiranje nivoa ketona u krvi je izuzetno precizno merenje, najsigurnije i najefikasnije. Neki možda ne vole vađenje krvi…

Testiranje nivoa ketona u izdahnutom vazduhu (aceton)

Aceton ili acetat je još jedno keto telo koje se proizvodi od beta-hidroksibutirata. Iako nije direktno odgovoran za metabolizam ketona, acetat je u nedavnom istraživanju usko povezan sa nivoima BHB u krvi. Acetat / aceton se može meriti direktno u izdahnutom vazduhu. Ketoniks uređaj meri aceton ili BrAce. BrAce se meri u milionitim delovima ili ppm. Merenja BrAce ppm mogu se vršiti od 1ppm do preko 1250 ppm. Postoji nekoliko različitih Ketoniks uređaja koji su unapred programirani da prikazuju različite boje svetala na različitim frekvencijama u zavisnosti od nivoa BrAce ppm u krvi. Jedna od ključnih prednosti Ketoniks uređaja je da se možete testirati koliko god puta želite, za razliku od test traka za urin ili krvnih traka.

Kako čitati nivoe ketona koristeći Ketoniks merač daha?

ketonix

Priključite Ketoniks merač u USB port ili u priloženi paket baterija. Sačekajte da se jedinica "zagreje". Izdahnite u jedinicu dok ne počne da treperi i da očitava vaše nivoe acetona. Ima onih koji menjaju boju (zeleni = najmanje aceton, crveni = puno acetona) i broj puta kada uređaj „trepće“ (manje treptanja = manje acetona po nivou boje, više treptanja = više acetona po boji). Dakle, za ovaj vid testiranja ne koriste se telesne tečnosti, ovo je indirektno merenje i nije precizno kao merenje u krvi.

Simptomi ketoze

Postoji još nekoliko znakova i simptoma koji vam mogu koristiti da biste znali da ste u ketozi. Oni nisu dovoljno tačni i ne mogu vam dati tačan nivo ketoze ali mogu biti dobar trag ako nemate pristup opremi koja testira nivo ketona. Bolja koncentracija i mentalni fokus: Vaš mozak konstantno koristi značajnu količinu energije. Kada jedete ugljene hidrate, postoje energetski padovi, zbog čega se mentalna oštrina i fokus gube. Kada ste u stanju ketoze, vaš mozak će brzo koristiti ketone kao gorivo koristeći zalihe masti koje su skoro neiscrpne. Nema napada gladi: Kada vaše telo koristi ketone, počinje da koristi masnoće kao izvor energije. Pošto vaše telo ima stalno snabdevanje energijom, nema žudnje za hranom kako bi to inače bilo da ste na ugljenih hidratima i glukozi kao primarnom izvoru goriva.

Bolja i konstantna energija: posle 90-120 minuta nakon što jedete ugljene hidrate, vaše telo nema lako dostupnu energiju proizvedenu iz mitohondrija, tako da počinjete da "pucate po šavovima" jer osećate gubitak energije. Kada ste u ketozi, vaše telo može ima pristup neograničenom izvoru goriva. Ovo sprečava bilo kakvu vrstu pada u energiji. Povećana žeđ i suva tkiva: Kada se prilagođavate ketozi, vaše telo će koristiti višak glikogena i povećaće količinu urina. Ako ne unosite so i elektrolite verovatno ćete biti prilično žedni sa nižim nivoima hidracije. Ovo će takođe dovesti do gubitka vode u tkivima u kratkom roku. Zato pijte dosta vode i normalno solite vašu hranu. Sada kada znate kako se meri nivo ketoze u telu.


21,540 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page