top of page

Zašto je so važna u Low Carb ishrani


Zašto so u ishrani nije štetna, čitajte ovde – Soliti ili ne soliti, pitanje je sad.

Zašto je so važna u LCHF ishrani?

Važno je znati da u isto vreme ne možete smanjiti ugljene hidrate i so u ishrani. Mislim, možete ali vam neće biti dobro!

Mnogi su navikli, da kada govorimo o specifičnim načinima ishrane (dijetama), uz određeni plan ishrane obično ide i preporuka o smanjenom unosu soli, uz pojačanu fizičku aktivnost.

Svi koji prate smernice o LCHF ishrani moraju biti svesni i činjenice šta se dešava sa našim metabolizmom kada drastično smanjimo unos ugljenih hidrata u ishrani. Pored toga što počinjemo da koristimo drugu vrstu goriva (sagorevamo masnoće umesto šećera), dolazi i do promena u metabolizmu minerala, naročito natrijuma.

Kada smanjimo količinu ugljenih hidrata, mi smanjujemo i lučenje insulina (to nam je glavni cilj). Pored toga što insulin omogućava glukozi do dođe do svih ćelija u organizmu, on je i čuvar masnog tkiva ali se vrlo malo govori o tome koliko insulin igra ulogu u zadržavanju natrijuma u našem telu.

so

Naime, visok nivo insulina u bubrezima sprečava izlučivanje natrijuma. Pošto je natrijum osmotski aktivna čestica on za sobom povlači i vodu. Dakle, hrana bogata ugljenim hidratima ne samo da dovodi do povećanja insulina i masnog tkiva, već i do povećanja krvnog pritiska, koji potpuno prirodno raste kada se u telu zadržava natrijum i voda.

To je razlog zašto mnogi iskuse u prvom mesecu LCHF ishrane najveći gubitak kilograma. Veliki deo gubitka je upravo zadržana voda i višak natrijuma u telu. Dakle, na Low Carb ishrani naši bubrezi postaju mnogo efikasniji kada je u pitanju izbacivanje natrijuma i vode (zato mnogi dovode svoj visok krvni pritisak u red).

Kada se u isto vreme smanje ugljeni hidrati u ishrani i so, pravi se velika greška

Manjak soli dovodi do klasičnih negativnih efekata ove ishrane kao što su: umor, malaksalost, nemoć, razdražljivost, pospanost, gubitak snage.

Kada smo na klasičnoj ishrani bogatoj ugljenim hidratima, pored toga što visok insulin zadržava natrijum u telu, mi mnogo više soli unosimo putem hrane.

Smatra se da 77% ukupne soli koje unosim tokom dana potiče od industrijski obrađenih namirnica. Zato, kada počnemo da jedemo pravu, hranu u njenom izvornom obliku treba i da je posolimo, to je sve.

Preporuka je unositi 5g soli na dan (jedna kafena kašičica).

Za sportiste je naročito važno da unose dovoljno soli kada su na LCHF-u

Sportisti često prave ovu grešku – krenu na Low Carb ishranu i zaborave da pojačaju unos soli.

Kako to izgleda?

Počete zagrevanje pred trening i to dobro ide, posle nekoliko minuta pojačate tempo, krećete u ozbiljan trening visokog intenziteta i u roku od 2-3 minuta vi ste potpuno iscrpljeni, bez gram snage, malaksali pred kolapsom ili ima i onih koji „padaju u nesvest“.

I ona kažete – dođavola sa LCHF-om, ovo je užas, vraćam se na pirinač i pastu.

Samo polako, sve što vam treba je so.

Ako ste znatiželji kao i ja i stalno pitate, a zašto - evo odgovora

Da bi imali optimalnu količinu tečnosti (krvi) u našim krvnim sudovima mora postojati i nešto što će tu vodu da drži u krvnim sudovima – to su minerali (pre svega natrijum) i proteini (albumini). Ako nema dovoljno soli, smanjuje se volumen cikrulišuće krvi. To znači da pored ostalog, vaši mišići neće imati dovoljno krvi, kiseonika i energije kada se krene u jači trening – „udarate u zid“ i padate! Zašto? Zato što je vama potreban povećan volumen krvi i širi krvni sudovi za ishranu mišića, a ne obrnuto što se dešava kada u telu nema dovoljno soli.

Napomena: u vrelim letnjim danima kada se znojimo mnogo više, uz pojačan unos tečnosti još je važnije misliti i na so. Treba pojačati unos jer se preko znoja gubi i tečnost i so. Zato mnogi teško podnose letnje dane, kada se „nalivaju“ samo vodom, a ne unose i dovoljno soli koja je neophodan za normalno funkcionisanje organizma.

Posolite svoj LCHF obrok - to je sve.

1,097 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page