top of page

Skriveni šećer (lista različitih naziva ŠEĆERA u industrijskoj hrani)


šećer u čaši

Ako mislite da ćete na upakovanoj, industrijskoj hrani videti naziv sastojka jednostavno kao – šećer i to je to, grdno ste se prevarili. Na etiketama hrane koriste se mnogi skriveni nazivi za šećer.

To naravno nije dobra vest za one koji žele da izbace ovu gadnu namirnicu iz svog života jer je priča mnogo komplikovanija nego što bi smela da bude.

Zamislite, da vi pravite i prodajete neki prehrambeni proizvod.

Šta vam je cilj - da taj proizvod bude izuzetnog nutritivnog kvaliteta ili da se dobro prodaje, da ima dug rok trajanja, da ga ljudi često kupuju? Naravno, ovo drugo je odgovor. Ko to može obezbediti? Šećer! Dodaj malo tamo, malo ovamo i na kraju ima ga u svemu što uzmete u ruku sa polica supermarketa.

Šećer ćete naći u najraznovrsnijoj industrijskoj hrani iz tri razloga – daje bolji ukus hrani, pospešuje apetit i izaziva zavisnost.

To je ono kada kažete sebi – poješću samo jedan kolač, a na kraju pojedete celu kutiju.

Niste vi krivi – kriv je šećer! Krenite na LCHF ishranu, bićete oslobođeni žudnje za šećerom u vrlo kratkom periodu, uz sve blagoslove koji idu sa tim (bolje zdravlje i bolji fizički izgled).

Šta je šećer?

Stoni šećer ili saharoza (hemijski naziv) prirodno se proizvodi u svim biljkama, voću, povrću, pa čak i u orasima.

Jedan molekul šećera uvek se sastoji od jednog molekula glukoze i jednog molekula fruktoze.

Glukoza se koristi u svim ćelijama našeg tela kao izvor goriva i energije.

Fruktoza se nalazi u zrelom povrću, voću i orašastim plodovima i naše telo nije dizajnirano da prima visok unos fruktoze.

Fruktoza deluje drugačije u našem telu, ima sporiju stopu apsorpcije nego glukoza, što znači da se ne osećate zadovoljnim nakon što pojedete fruktozu. Zato smo skloni da se prejedamo sa hranom koja ima fruktozu. Dobro zapamtite, sav višak fruktoze jetra će pretvoriti u masnoću.

Imajte na umu da fruktoza iz voća ili povrća ima niži uticaj u poređenju sa tečnom fruktozom iz zaslađivača u prerađenoj hrani.

Osim stonog šećera ili saharoze, možda ste čuli i za tri sledeća naziva:

Monosaharidi, napravljeni od jednog molekula šećera i to su:

Glukoza - dekstroza

Fruktoza - šećer koji se nalazi u voću

Galaktoza - šećer koji se javlja u mleku

Disaharidi, su šećeri napravljen od dva molekula šećera:

Saharoza - stoni šećer = glukoza + fruktoza

Laktoza - mlečni šećer = glukoza + galaktoza

Maltoza - šećer iz slada = glukoza + glukoza

Polisaharidi (više od 10 molekula šećera).

Skrob (glukozni polimer) – u žitaricama, krompiru, krtolama.

U našem savremenom društvu konzumiramo dve vrste šećera:

Prirodni šećer - šećer koji je prirodno prisutan u hrani poput voća (fruktoza) ili mleka (laktoza).

Dodani šećer - uključuje bilo koju vrstu šećera koji se dodaje prerađenoj hrani ili pićima tokom proizvodnje ili pripreme.

Takođe uključuje šećer koji dodajete u hranu - poput kafe, čaja ili jogurta. Neki dodani šećeri su prirodni šećeri, poput šećerne trske, belog šećera, smeđeg šećera, javorovog sirupa, meda i veštački poput kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze.

Glavni proizvod koji sadrži dodani šećer i koji biste trenutno trebali da izvadite iz svoje ostave i frižidera su:

Mlečni deserti - sladoled i jogurt sa ukusom

Bezalkoholna pića - sok, sportska pića, energetska pića i voda sa aromama

Slatkiši i čokolada

Slatka peciva i deserti - pite, peciva, kolači, krofne, keksići itd.

Prirodni šećer iz voća, povrća i mlečnih proizvoda najzdraviji su izbor. Treba ih jesti umereno jer su to još uvek jednostavni ugljeni hidrati koji će vam lako povećati nivo šećera u krvi i pokrenu žudnju za hranom.

Na etiketama hrane nalazi se mnoštvo naziva šećera, a lista ispod će vam pomoći da uočite najčešće skrivena imena šećera na prerađenoj hrani koju kupujete.

Napomena: Ako postoji neko od ovih imena šećera navedenih u top 3 sastojka bilo kog upakovanog proizvoda iz prodavnice, ne kupujte. To znači da u tom proizvodu ima vrlo visok novo šećera!

Lista različitih naziva ŠEĆERA u industrijskoj hrani

Izvori iz šećerne trske

crna melasa

braon šećer

sok od šećerne trske

šećer od šećerne trske

ekstrakt šećerne trske

kristal šećer

kafe kristali

zlatni sirup

šećer za glazuru

Invertni šećer (preferira ga pekara)

melasa

panela

rapadura

sirovi šećer

treacle

turbinado šećer

Beli šećer

Izvori iz voća

koncentrat voćnog soka

voćni šećer

koncentrat soka od grožđa

grožđani šećer

koncentrat soka od kruške

Izvori iz kukuruza

kukuruzni šećer

gluko-slad

glukozni sirup

visoki fruktozni kukuruzni sirup

karo

10 alternativnih zaslađivača

agava

sirup od ječmenog slada

brezov sirup

sirup od braon pirinča

kokosov šećer

Invertni šećer

ekstrakta slada

sirup od javora

palmin šećer

sirup od pirinčanog slada

6 hemijskih naziva šećera (završava se u –oza)

Glukoza

Dekstroza (drugo ime glukoze)

Fruktoza (voćni šećer)

Laktoza (mlečni šećer)

Maltoza (šećer iz slada)

Saharoza

Napomena: ova lista ne sadrži zaslađivače poput stevije, sukraloze, aspartama, saharina ili ciklamata. Ni šećerni alkoholi poput sorbitola, manitola ili xilitola.

U principu, steviju i šećerne alkohole možete koristit kao zdraviju opciju za zaslađivanje hrane. Koriste se i u LCHF slatkišima. Dok, aspartam, ciklamat i saharin su veštački zaslađivači i njih izbegavajte kao kugu!

Preuzmite Listu u PDF-u ovde.

Obratite pažnju!

Proizvođači često koriste tri ili četiri različite vrste šećera kako da razdvojili ukupnu količinu šećera, što znači da se ovi pojedinačni šećeri mogu navesti kao odvojeni sastojci i tako se pojavljuju dalje na listi.

Ako bih napravila biskvit koji obično ima 50 % mase šećera (saharoze), onda bi to mogao biti najveći sastojak i morao bi da dođe na prvo mesto liste sastojaka pre brašna, margarina, vode, mleka u prahu, začina, boja, aditiva, konzervanasa itd. Znali biste na prvi pogled, da to nije zdrava hrana!

Ali ako podelim taj obični šećer i upotrebim četiri različita šećera da dobijem isti nivo slatkoće, možda ću uspeti da šećer spustim na 20 % ukupne težine i tada će se on pojaviti na četvrtom ili petom mestu liste sadržaja proizvoda.

Ako tražite samo šećer ili saharozu, možda ćete pomisliti da ova hrana nije baš tako loša za vas. U tome je suština, morate biti svesni šta je industrija hrane spremna da uradi samo da bi prodala svoj proizvod.

Oni ne misle o vašem zdravlju, vi morate da mislite o svom zdravlju i da naučite kako da izbegnete ovakve opasne zamke!

Kako izgleda tipična lista sastojaka?

Evo tipične liste sastojaka uzetih iz pahuljica od žitarica i suvog voća za doručak. Sastojci su navedeni u padajućem redosledu po težini. Imajte na umu šećer (br. 4), zatim fruktozu (br.8), dekstrozu (br.11), ječmeni slad (br.15) i med (br. 17) - koji su svi „šećer“.

Sastav proizvoda: integralna pšenica, ovsene pahuljice, ječmene pahuljice, šećer, suvo grožđe, suve kajsije, pšenično brašno, fruktoza, palmino ulje, glicerol, dekstroza, pšenična vlakna, prehrambena kiselina (limunska kiselina), prirodni ukus, ekstrakt ječmenog slada, so, med, vitamini (niacin, riboflavin, folat, tiamin).

Kako ćete da dešifrujete sastav proizvoda?

Ako se šećer pojavi u prva tri sastojka to je hrana bogata šećerom. Naravno, obavezno potražite i skrivene nazive za šećer.

Mnogi proizvođači pahuljica i ceralija za decu, plaćaju prodavnicama ekstra novac da se njihov proizvod nađe u vidokrugu dece. Još kada se dobije igračka i nalepnica uz to... One malo zdravije varijante ceralija se nalaze na gornjim policama, koje vide samo odrasli.

Zato roditelji, pripremite se za rat sa industrijom hrane, ako mislite da uradite nešto dobro za svoju decu. Objasnite im, ma koliko mali bili, koliko to nije zdrava hrana i zajedno sa njima birajte sveže proizvode, pravu hranu koja nije prošla industrijsku obradu!

Reference:


8,217 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page