top of page

Šećer kao heroin

Updated: Apr 7, 2020


Čuli ste mnogo puta da je šećer loš, ali nije na odmet ponoviti neke činjenice Od kojih biljaka se pravi šećer (saharoza) koji koristimo svakodnevno u ishrani?

Od šećerne repe i šećerne trske. Industriskom preradom ovih biljaka dobija se kristal šećer kao gotov proizvod, koji u sebi sadrži puno slasti i praznih kalorija. Šta znači kada kažemo prazne kalorije?

To znači da taj proizvod nema nikakvu nutritivnu vrednost za naš organizam (nema vitamina, minerala, esencijalnih masnih I amino kiselina). Kada u telo unosimo previše praznih kalorija u velikoj meri otežavamo funkciju vitalnih organa, naročito pankreasa, koji je direktno odgovoran da se bori sa šećerom.

Šta u stvari pankreas radi u našem telu?

Na primer, kada pojedemo jedno parče torte, puno šećera (glukoze) se oslobađa u krvotok. Pankreas detektuje visok nivo šećera u krvi i automacki izbacuje hormon insulin. Insulin je jednostavno rečeno nosač šećera. Gde insulin nosi šećer? U gladnu ćeliju. Šta se dešava kada godinama terorišemo svoje telo šećerom? Pankres daje sve od sebe da šećer odstrani iz krvi i ubaci ga u ćeliju. Ako šećera ima previše telo ga obradjuje i deponuje (insulin je pored ostalog I hormon koji čuva masne naslage) u obliku rezervne energije (glukagona u jetri i masnog tkiva na periferiji, otuda i problem gojaznosti).

I tako pankreas jednog dana kaže: „Čoveče, nemoj više da jedeš taj šećer! Ne mogu ovoliko da radim, dajem otkaz“! Ups! Šta se desilo, pitate se? Na putu ste da postanete dijabetičar (tip II). Šta biste dali, samo da vaš pankreas ponovo proradi! Srećom nije smak sveta. Ako se na vreme krene sa LCHF ishranom i promene neke loše navike (fizička neaktivnost) ima nade da čovek u većoj meri povrati svoje zdravlje!

Kada smo kod zdravlja, da vidimo kakve još efekte šećer izaziva u našem telu? Danas su više nego ikada aktuelne različite vrste zavisnosti (kupoholičari, radoholičari, nikotinski zavisnici, alkoholičari, narkomani, kockari itd.) pa se samo možemo pomiriti sa činjenicom da smo veoma zavisno društvo. U moru raznih vrsta zavisnosti, pojavila se i zavisnost od šećera. Neko će reći da je to potpuno bezazleno, uobičajeno, socijalno prihvatljivo. Pitanje je, kada smo se to dogovorili koja je zavisnost gora od druge? Sve zavisnosti su lose, zato što vas drže u klopci! Niko svesno ne odluči da će jednog dana postati zavisnik. To se jednostavno desi. Zato čovek može da izađe iz zamke, tek kada sebi prizna da ima problem.

Zašto se neko „navuče“ na šećer?

zavisnost od secera

Kada pojedemo nešto slakto, mi se osećamo lepo. Zašto?

Zato što je naš mozak zadovoljan jer detektuje svoju omiljenu hranu - šećer (glukozu). A, kad je mozak zadovoljan, on će vas i nagraditi, oslobodiće neurotransmiter - dopamin i osećaćete se divno. Sve bi to bilo lepo, da čovek oseti malu količinu dopamina (koja se oslobađa kada jedemo uobičajeni obrok), ali on se oslobodi u tolikoj meri da se gubi samokontrola i nama ponovo treba da osetimo taj udar dopamina!

Ljudi koji su skloni raznim vrstama zavisnosti imaju veće šanse da postanu zavisni i od šećera i tako postanu gojazni, bolesni i nesrećni... Da stvar bude gora, mozak se brani od velike količine dopamina, tako što smanjuje broj njegovih receptora i onda počinjemo da se vrtimo u začaranom krugu.

Da bi imali uobičajeni nivo dopamina mi počinjemo da žudimo za slatkišima, da bi se osećali noramlno (imamo utisak da više ne možemo da živimo bez slatkiša). Srećom nije smak sveta, ako se odreknemo slatkiša, mozgu treba oko nedelju dana da se prilagodi na novu situaciju i vremenom se broj receptora vraća na uobičajeni broj.

Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera?

Mnogi se zavaravaju činjenicom da je smeđi šećer bolji od belog, pa ga koriste obilato, misleći da rade nešto dobro za svoj organizam. Činjenice su sledeće: kašičica belog šećera sadrži 16 kalorija, a kašičica smeđeg ima još jednu kaloriju više - 17 kalorija!

Razlike između ova dva šećera su neznatne. Smeđi šećer sadrži malo melase (produk tamne boje koji nastaje u toku proizvodnje šećera) koja u sebi sadrži magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe. Možemo reći da smeđi šećer ima bar neku nutritivnu vrednost ali količina ovih minerala je tako mala, da i nema neki benefit za telo ( kao kada jedemo povrće). Tako da i dalje ostaje ista priča, šećer je prazana kalorija, čista energija sa kojim naše telo ne zna kako da se izbori. Tako je šećer dospeo na loš glas, pa su mnogi proizvođači hrane pokušali da ga maskiraju na deklaracijama proizvoda.

Šećer je dobio puno novih naziva, kao što su: saharoza, laktoza, maltoza, melasa, voćni sirup, kukuruzni sirup itd. Proizvođači hrane su se dosetili da dodaju šećere u neverovatno puno namirnica koje se svakodnevno koriste, da bi im poboljšali ukus ali i pojačali zavisnost od tih proizvoda!

Obavezno čitajte deklaracije na proizvodima

(sastav proizvoda)! Da li je šećer dobar, bar za nešto? Da, dobar je za karijes, gojaznost, dijabetes melitus, masnu jetru, aterosklerozu, kardiovaskularne bolesti, visok pritisak. Dobar je za sve bolesti modernog čovečanstva. Šta nam je činiti? Izbacite šećer iz ishrane. Srećom, ne moramo da se odreknemo i slatkog ukusa, koji nam tako prija. Zdravo rešenje, dolazi iz prirode kao što je biljka stevija. O steviji čitajte ovde. Reference:


837 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page