top of page

Vitamini i biljke za zdravo srce


U prethodnom tekstu Uzroci ateroskleroze – nove teorije, pored ostalog govorili smo o značaju nedostatka vitamina i drugih vitalnih supstanci u razvoju ateroskleroze. Da biste razumeli zašto govorimo o ovakvim suplementima prvo morate pročitati gore pomenuti tekst.

Ovde ćemo se samo kratko osvrnuti na to koje suplemente možete koristiti u borbi protiv ateroskleroze i njenih posledica (bolesti srca i krvnh sudova). Ako se zapitate šta će nam suplementi ako se hranimo zdravo po principima Low Carb ishrane, evo odgovora... Ljudi koji su oboleli od ateroskleroze i njenih posledica su već u velikom problemu.

Čekati da se organizam snabde vitalnim materijam putem ishrane je nekada dugotrajan proces, a mnogi nemaju toliko vremena. Ovde je pitanje pravovremenog reagovanja veoma važno za preživljavanje! Prirodni antibiotici Eterično ulje divljeg origana jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika koji ne remeti normalnu crevnu floru, a deluje na izuzetno širok spektar bakterija, virusa, gljivica i parazita. Razara bakterijski biofilm. Kako se koristi čitajte ovde.

ulje divljeg origana lchf

Beli luk selektivno deluje samo na patogene bakterije u crevima, čuva i podstiče normalnu crevnu floru, odlično deluje na sindrom curećih creva, razara biofilm na površini plaka kod ateroskleroze. Najbolje je uzimati beli luk uz hranu ali ako vam smeta njegov miris možete potražiti ekstrakt belog luka, doza 250mg/dan.

beli luk najbolji antibiotik

Vitamini

Vitamin C u obliku natrijum askorbata Svi suplementi vitamina C na našem tržištu su u obliku kiseline koja se apsorbuje oko 20% ali ako od kiseline napravimo so pomoću sode bikarbone, onda je iskoristljivost preko 70%! Potrudite se da nađete čist vitamin C u prahu (čista askorbinska kiselina) – koliko je meni poznato kod nas se može pronaći isključivo u dm drogerijama. Da biste napravili od askorbinske kiseline so – natrijum askorbat potrebna vam je soda bikarbona. Ne trudite se da pronađete farmaceutsku sodu bikarbonu to kod nas ne postoji, sasvim je dobra i ona koju pronađete u prodavnici.

Potrebna vam je plastična kašičica zapremine oko 3g (kašičice za jaja) u kojoj odmerite 3g askorbinske kiseline (puna, ravna kašičica) i oko 1,5g sode bikarbone (pola kašičice). Vitamin C i sodu bikarbonu stavite u čašu pa sipajte vodu (bez hlora – poslužiće svaki filter za vodu koji uklanja hlor).

Kada prestane reakcija (kao da ste ubacili šumeću tabletu) popijte vitamin. Ovu dozu pijete jednom na dan na prazan želudac ili sat vremena posle obroka. Radi još bolje iskoristljivosti u vodu možete iscediti i jedan limun koji olakšava adsorpciju vitamina. Ako postoji uznapredovao oblik srčane bolesti ili krvnih sudova Linus Pauling preporučuje i veće dnevne doze 5-6g. Zato ne brinite da li uzimate tačno 3 ili 4g (zavisi od veličine kašičice), sav višak vitamina C izbaciće se preko urina jer je u pitanju hidrosolubilan vitamin (rastvorljiv u vodi) koji ne može da se deponuje u telu kao što je to slučaj sa lipofilnim vitaminima (D, E, K i A).

Ako kojim slučajem preterate sa vitaminom C dobićete bezbolnu dijareju (proliv), to znači da ste dostigli dozu zasićenja vitaminom C i to je jedini neželjeni efekat koji možete osetiti od upotrebe visokih doza natrijum askorbata.

Linus Paulinga je predlagao protokol u lečenju ateroskleroze, koji po njegovim rečima može da preokrene proces ateroskleroze: L- askorbat (vitamin C) – 5-6g/dan L- lizin – 5g/dan L- prolin – 2-3g/dan Nedostatak vitamina koji učestvuju u metabolizmu homocisteina u organizmu dovodi do povećanja nivoa homocisteina u krvi i ubrzanog procesa ateroksleroze. Nedostatak se može nadoknaditi suplementima koji sadrže optimalne količine vitamina B kompleksa. Vitamin B12 Vitamin B6 Vitamin B9 (folna kiselina) Vitamin D3 – 1000 I.J./dan; detaljnije o vitaminu D čitajte ovde.

Postoje preporuke da suplementacija traje i do godinu dana kada je u pitanju lečenje ateroskleroze i njenih posledica ali o tome se prvo morate konsultovati sa svojim izabranim lekarom!

Obavezno ga morate obavestiti ako ste rešili da uzimate neke od suplemenata na svoju ruku jer određeni lekovi koji se koriste u terapiji srčanih bolesti mogu stupati u interakciju sa vitaminima i ostalim suplementima tako da izazovu ozbiljne neželjene efekte!

5,048 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page