top of page

Upozorenje: Liposukcijska dijeta nije LCHF ishrana!


upozorenje

Ko hoće da smrša 10 kg za 10 dana?

Svako ko ima višak kilograma, poželi tako nešto ALI…

Ljudi, da li stvarano mislite da je to dobro, zdravo, poželjno, moguće?

Ovaj tekst pišem iz samo jednog razloga – počela je konfuzija oko pojmova, pa se Liposukcijska dijeta poistovećuje sa LCHF-om, na šta ja moram da reagujem i stanem u odbranu LCHF-a.

Samo ću izneti par činjenica i nadam se da ću pojasniti zašto ova dva pojma ne trebaju da se brkaju i poistovećuju.

Svako ko gleda TV, bar je jednom naleteo na bosanskog nutricionistu Kenana Giovanija Mandru koji je zaštitno lice Liposukcijske dijete. „Autorska prava“ pripadaju International Health-u d.o.o (iz Beograda).

Gospodin Kenan je i sam imao problem sa viškom kilogram, pa je uspeo je da smrša zahvaljujući proteinskim napicima i specifičnim načinom ishrane. Nekoliko poznatih ličnosti su svedoci uspešnosti ove metode. Reklama i promocija se tako sprovode, da ko nije upućen, može da pomisli kako je dotični nutricionista osmislio ovakav način ishrane i suplementacije, međutim nije baš tako.

O LCHF ishrani sam već toliko toga napisala ali uvek volim da kažem - da ovakav tip ishrane u nutricionizmu postoji bar 160 godina. Mi, koji danas govorimo o LCHF ishrani nismo izmislili rupu na saksiji, već samo upućujemo ljude na zaboravljene činjenice u pokušaju da se setimo - šta to stvarno beše zdrava hrana.

Gospodin Kenan govori o Low Carb-u, kao tipu ishrane koga treba da se pridržavate kada smršate pomoću proteinskih šejkova. Njegov protokol može da traje 10, 14, 21 i 30 dana, zavisi šta želite da postignete. Za to vreme pijete proteinske šejkove, puno vode, čaja, kafe i grickate krastavce (95% voda) koliko želite. U principu unosite samo vodu i proteinske napitke i mršavite, naravno.

Iako mnogi imaju propratne efekte kao što je glad, gubitak snage, malaksalost, nesvestice, omaglice, nadimanje i slično, ljudi se pobožno pridržavaju tretmana jer zaboga, dali su tolike pare!

Gde sad da im propadne investicija u proteinske šejkove, moraju izdržati do kraja, pa kud puklo da puklo. Neki opisuju kao – uspeo sam da izdržim 10 dana. Šta ste izdržali? Kaznu? Svi znamo da to ne ide baš tako, i da je jedini zdrav način gubitka kilograma - postepen!

Što se tiče proteinskih napitaka koji su okosnica Liposukcijske dijete i to je neko već ranije osmislio.

U Italiji se već dugo godina prodaje proteinski napitak pod nazivom Amin 21K, proizvodi ga Italfarmacia kao suplement koji pomaže u gubitku kilograma. Ovaj proizvod neodoljivo podseća na Lipo-napitak koji se koristi u Liposukcijskoj ishrani, pa i sam naziv sajta je vrlo specifičan – „Liposuzione alimentare“.

U Italiji se dve kutije od 21 kesice prodaju po duplo nižoj ceni nego kod nas. Da ne dubim više ovu temu, valjda je svima jasno.

LCHF ishrana je pre svega prirodna!

To znači da ako se zaista pridržavate svih smernica, apsolutno nikada nećete imati potrebu da pijete dodatne suplemente, a naročito ne proteine spakovane u „šampon kesice“.

Nema gladi, žudnje za hranom, jedete kada ste gladni, hranu koja je siromašna ugljenim hidratima i mršavite postepeno jer je prirodno da gubimo naslage sala kada unosimo malo šećera. Pošto na Low Carb ishrani počinjemo da koristimo drugu vrstu goriva (ketogena tela iz masti, umesto glukoze iz ugljenih hidrata) naš metabolizam se oslobađa stega visokog insulina.

Padom insulina na niske vrednosti otvaramo put prirodnom sagorevanju masti jer je visok insulin čuvar masnog tkiva.

Nema magije, čarobnih napitaka, žvakanja krastavaca po ceo dan itd. Ne. Nema gladi, žudnje za hranom, muke, nesvestice, nervoze, gubitka životne snage - kako neki opisuju efekte Liposukcijske dijete. Jedemo ono što je priroda spremila za nas i toliko.

LCHF ishrana je sve što vam treba da izgubite višak kilograma, postepeno, prirodno, nenasilno, a svi oni koji veruju da mogu da skinu 10kg za 10 dana neka i dalje veruju...

Svako od nas ima svoj put.

Ja pišem za one kojima nije amputiran deo mozga zadužen za logiku i zdrav razum. Reklame su vrlo moćna stvar da mogu da zalude i one sasvim razumne, čuvajte se!


2,577 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page