top of page

Ulje semena groždja “zdrava hrana” – ne, uopšte!


ulje semena grozdja lose za zdravlje

U mnogim slučajevima razne zdravstvene tvrdnje su lažne jer iza njih ne stoji ni jedna naučna studija. To je slučaj I sa uljem semena grožđa. Reklamira se kao zdravo zbog velikog udela polinezasićenih masnih kiselina I vitamina E. Tvrdi se da ima razne zdravstvene benefite – snižava holesterol, smanjuje rizik od srčanih bolesti I sl. Problem mnoge zdrave hrane je u tome što uopšte nije zdrava! U nekim slučajevima čak donosi I štetu… Pokušaćemo da razdvojimo činjenice od fikcije.

Šta je ulje semena grožđa I kako se pravi?

Kao što I ime kaže, ovo ulje se dobija obradom semena grožđa koje nastaje kao nus produkt u vinskoj industriji. Praviti ovo ulje je genijalna ideja iz poslovne perspekive. Hiljadama godina vinari su ostavljali seme kao otpad, beskorisni produkt ali savremena tehnologija omogućila je izvlačenje ulja iz semena. Tako nešto nije bilo moguće uraditi pre sto godina. Ovaj proces ekstrakcije ulja zahteva visoku toplotu I hemikalije kao što je otrovni rastvarač – heksan. Ako izričito nije označeno da je ulje hladno ceđeno, verovatno je nastalo upotrebom heksana! Ulje semena grožđa je siromašno hranjljivim materijama ali zato ima puno omega 6 masnih kiselina. U reklami ćete čuti da je ulje bogato hranjljivim materijama, antioksidansima I polinezasićenim masnim kiselinama. Evo još jedne novosti – najviše antioksidanasa se ne nalazi u ulju jer u procesu intezivne ekstrakcije većina dobrih stvari je izbačena. Na primer, ovo ulje ima svega 19% vitamina E od preporučene dnevne doze (RDA). Mnogo više vitamina E ćete naći u orasima. Sastav ulja semena grožđa: 10% zasićenih masnih kiselina 16% nezasićenih masnih kiselina 70% polinezasićenih masnih kiselina U reklamama ćete čuti kako se podvlači kao važno da ulje nema holesterol I “opasne” zasićene masti. Naravno da nema kada holesterol mogu da stvaraju samo životinje u svojoj jetri! Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, ali kojim? Omega 6, upravo one koje pokušavamo da smanjimo u ishrani zbog njihove osobine da podstiču upalne procese u telu. Stvarno nema šta lepo da kažem o ovom ulju…


ulje smena grozdja nije zdravo

Ovo ulje je slično po sastavu sa svim onim biljnim uljima koje treba da izbegavamo – ulje suncokreta, soje, kukuruza. Ima visoku tačku dimljenja ali to ne znači da je pogodno za termiču obradu I ishranu. Broj dvostrukih veza je mnogo bitniji. Polinezasićene masne kiseline koje ovo ulje poseduje u izobilju ima mnogo dvostrukih veza u svom sastavu. Ove veze imaju osobinu da reaguju sa kiseonikom kada se ulje zagreva pri čemu se formiraju opasni slobodni, kiseonički radikali. Zato je ovo jedno od najgorih ulja za kuvanje! Najbolje masnoće za kuvanje su: puter, kokosovo ulje I svinjska mast (jer nemaju puno dvostrukih veza). Ulje semena grožđa ima prednost u kozmetičkoj industriji, za negu kose I kože, aromaterapiji I masaži. Može imati pozitivne osobine ako se primenjuje topikalno ali ovo ulje ne bi trebalo da se jede. Ako želite dobro zdravlje izbegavajte ovo ulje kao kugu!

Izvor:


6,375 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page