top of page

Otkrivene su brze mutacije Corona virusa (tip A, B i C)



Naučnici su u neverici kojom brzinom virus SARS-CoV- 2 (izazivač COVID-a 19) mutira i kojom brzinom se širi po celom svetu. Približavamo se cifri od oko dva miliona zaraženih i oko 100.000 smrtnih slučajeva ali se ovoj priči još ne nazire kraj.


Peter Foster naučnik sa Univerziteta u Kembridžu kaže – „Postoji previše brzih mutacija da bi se ušlo u porodično stablo COVID 19“. Takvu vest niko ne želi da čuje, ko pokušava da napravi vakcinu…


U istraživačkom centru ovog univerziteta u Velikoj Britaniji otkrili su i to, da za sada postoje tri različite vrste ovog virusa. Označili su ih kao: A, B i C.


Smatraju da nova otkrića mogu pomoći ostalim naučnicima da shvate zašto je COVID 19 tako zarazan i eventualno – koji je primarni izvor zaraze.


Ovi naučnici su pokušali da rekonstruišu rane „evolutivne staze“ na osnovu genetičke network tehnike.



Dok se infekcija širila iz Vuhana u Evropu i Severnu Ameriku, korona je mutirao iz tipa A, u tip B i C. Gospodin Foster i njegov tim otkrili su da je tip A navodno „originalni genom humanog virusa“, najbliži korona virusu kod slepih miševa – pronađen u Vuhanu (epicentru zaraze). Međutim, tip A nije dominantan tip virusa u ovom kineskom gradu. Tamo je najčešći tip virusa bio tip B!

Istraživači i naučnici opisali su varijantu „A“, kao onu koja je najviše povezana sa virusom koji se nalazi i kod slepih miševa i pangolina. Tip "B" je izveden iz "A", pri čemu su nastale dve mutacije, a zatim "C" je "ćerka" od "B".



Tip A nađen je kod Amerikanaca koji su živeli u Vuhanu, kao i kod drugih pacijenata sa dijagnozom u Sjedinjenim Državama i Australiji.


Dakle, glavni tip virusa u Vuhanu bio je „B“, a trebalo bi biti „A“! U međuvremenu, varijanta „C“ je primarni tip u Evropi, koji je pronađen kod ranih pacijenata iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske.

Analiza je otkrila je da iako „tip C“ ne postoji u uzorcima u kontinentalnoj Kini, oni se mogu videti u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji?!


Takođe, ovo istraživanje sugeriše da je jedno od najranijih slučajeva koronavirusa u Italiji došlo kroz Nemačku (infekcija od 27. Januara).

U ovom slučaju, zaposleni dobavljač auto delova Vebasto Group u Minhenu, zarazio se virusom od kineskog kolege. Ova osoba je poznata kao nemački slučaj # 0, koja je bila u poseti kod svojih roditelja iz Vuhanu.



Isto tako, u Brazilu je grupa istraživača izolovala SARS-CoV-2 kod dva pacijenta, za koja je potvrđeno da su zaraženi Covid-19. Sekvencionirali su kompletne genome oba uzorka virusa. Otkrili su da se ne samo da se genomi razlikuju jedan od drugog, već su i veoma različiti od genoma uzoraka virusa sekvenciranih u Vuhanu u Kini!


Na početku ove priče o COVID-u, istraživači su rekli da je najnoviji korona virus stabilniji od gripa jer izgleda da SARS-CoV-2 ne mutira mnogo.





Međutim, na osnovu poslednje studije koju su uradili naučnici iz Velike Britanije i Nemačke koristeći „filogenetsku“ network analizu, Covid-19 očigledno ne samo što je sposoban da izvede previše brzih mutacija, već je i mutirao u tri varijante za različite kontinente - Azija, Amerika i Evropa.

Zašto su Amerikanci koji su živeli u Vuhanu imali „tip A“ Covid-19, koren samog izbijanja virusa, ali većina Kineza zaraženih u Vuhanu imala je „tip B“ koji ne može postojati bez tipa „ A ”?


Dve trećine (70%) od 310 uzoraka virusa sekvenciranih u Sjedinjenim Državama bilo je tipa A. Kao se bavimo teorijama zavere, moglo bi se reći da je na osnovu ovog podatka Amerika prva proširila corona virus. Sad već znate bez tipa A, ne može postojati tip B.


Agonija se nastavlja, u svakom slučaju…

Izvor:

400 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page