top of page

Maslac ili margarin, pitanje je sad...


Maslac ili margarin? Ja više verujem kravi nego hemiji Jean Dye Gusson

Maslac i margarin služe istoj svrsi ali...

Maslac se dobija iz mlečne masti tz. bućkanjem mleka dok se ne dobije finalni proizvod i to je to. Sa margarinom je druga priča. To je jeftini prehrambeni proizvod izmišljen da zameni puter. Primarni sastojici su: biljno ulje i emulgator, a dodaju se i boje, konzervansi, ukusi jednom rečju margarin je visoko sinetski proizvod prehrambene industrije.

Pošto je biljno ulje tečno na sobnoj temperaturi mora da prođe i proces hidrogenizacije što daje čvršću konzistenciju i produžava rok trajanja. Takođe ovim procesom nastaju i trans masti. Prirodna boja margarina je blatnjavo siva pa se dodaju veštačke boje da bi dobio boju maslaca i veštački ukusi da bi se dočarao ukus.

margarin protiv maslaca

Puter je pun zasićenih masti i holesterola pa je zato decenijama unazad anatemisan od strane stručne javnosti kao nepoželjna namirnica u ishrani. Nova istraživanja dokazuju da to zaista nije važno i da zasićene masti nisu štetne u ishrani.

Velika studija koja je objavljena 2010. godine gde je pregledana 21 studija sa 347.747 učesnika dokazuje da nije pronađena veza između zasićenih masti u ishrani i kardiovaskularnih bolesti. I druge dve studije su došle do istog zaključka. Kozumacijom zasićenih masti zapravo poboljšavamo svoj lipidni status u krvi

Smanjuje se nivo LDLa male gustine, a povećava se nivo HDLa. Unošenjem namirnica bogatih holestrolom poboljšava se nivo lipida u krvi. Sastojci margarina su najčešće biljna ulja soje ili šafrana. Da bi ova ulja postala čvrsta na sobnoj temperaturi podvrgavaju se procesu hidrogenizacije, visokoj temperaturi i pritisku, vodonikovom gasu i metalnim katalizatorima. Da, odvratno.

Hidrogenizacija čini da nezasićene masti liče na zasićene, da budu u čvrstom stanju. Ovim procesom nastaju trans masti koje su visoko toksične i koje uzrokuju srčana oboljenja. Da biste bili sigurni da izbegavate trans masti u ishrani obavezno čitajte deklaraciju proizvoda i svuda gde piše hidrogenizovano izbegavajte.

maslac

Kako lako možete utvrditi koliko su štetne hidrogenizovane masti?

Uzmite parče margarina i pokušajte da ga otopite u ruci. Koliko god dugo da držite margarin u ruci on se neće otopiti. Ako uzmete parče maslaca vrlo brzo će na vašem dlanu biti tečni puter. Sad možete zamisliti šta naše telo radi sa masnoćom koja ne može da se istopi? Suncokretovo i sojino ulje koja se koriste za pravljenje margarina sama po sebi mogu biti štetna jer sadrže obilje omega 6 masne kiseline (proinflamatori koji dovode do upalnih procesa u telu) koje i onako već previše unosimo putem ishrane. Možemo da zaključimo da je margarin bogat biljnim uljima i trans mastima, a potrošnja ovih masti se povezuje sa mnogim ozbiljnim bolestima uključujući i bolesti srca. Zdravstvene beneficije životinjskih masti zavise od toga šta su te životinje jele

Krave u svom prirodnom okruženju jedu travu ali u industrijskom okruženju često jedu žitarice. Maslac koji se dobija od industrijskog mleka ima mnogo manje beneficije od pravog maslaca dobijenog od mleka slobodno gajenih krava.

Maslac od mleka krave koja je pasla travu je veoma hranjiv i sadrži mnogo nutritivnih materija: - Vitamin K2, malo poznat vitamin koji je važan u očuvanju dobrog zdravlja srca, prevenira pojavu raka i osteoporoze - CLA – masne kiseline imaju ulogu u smanjenju masti u telu - Butirat – karatkolančana masna kiselina koju može da proizvode i bakterije u crevima. Smanjuje upalne procese, poboljšava varenje i sprečava gojenje - Omega 3, maslac krava koje su pasle travu ima manje omega 6, a više omega 3 masnih kiselina, što je veoma važno jer ljudi previše unose omega 6 masne kiseline.

Zbogom margarinu, zauvek!


362 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page