top of page

Mak - super hrana


mak superhrana lchf

Biljka mak (Papaveraceae spp.) broji oko 50 različitih vrsta i smatra se jednom od najstarijih biljnih kultura koje se gaje već hiljadama godina. Nije tačno poznato odakle biljka potiče, pominje se Bliski istok i Mala Azija, a danas se uzgaja širom sveta tamo gde su povoljni klimatski uslovi. Kod nas se uglavnom uzgaja tz. baštenski ili opijumski mak (Papavera somniferum). Svi delovi biljke su otrovni sem semena koji se se koristi u ishrani! Opijum je mlečno bela supstanca koja se vadi iz mahune maka kada joj otpadnu sve latice. Sastoji se iz morfina, kodeina, tebaina, papaverina i drugih neopioidnih alkaloida. Seme ne sadrži opijum ali tokom berbe može da se kontaminira malim dozama. Više oko 90% kontaminiranog opijuma se uklanja tokom sušenja semena, pa seme nema dejstvo na nervni sistem i ne može izazvati zavisnost posle duže konzumacije.

Seme maka nema narkotička svojstva i potpuno je bezbedno za ljudsku ishranu

Seme maka je izuzetno lepo građeno i savršeno za LCHF ishranu. Sto grama semena maka sadrži oko 40.8g masti, 19.5g proteina, 28.7g ugljenih hidrata i oko 10g dijetalnih vlakana. Savršeno! Ovo seme je izuzetno bogato vitaminom C, E i vitaminima B kompleksa (nijacin, riboflavin, folna kiselina) koji deluju kao važni kofaktori u metabolizmu masti i ugljenih hidrata. Obiluje i važnim mineralima koji su lako iskoristljivi. Mangan 6,8mg – 270% RDA Bakar 1,6mg – 180% RDA Kalcijum 1448mg – 140%RDA Fosfor 899mg – 106%RDA Magnezijum 331mg – 95%RDA Gvožđe 9,4mg – 94%RDA Cink 10,2mg – 68%RDA

Mak seme je bogato nezasićenim masnim kiselinama kao što su omega 3, 6, 9 koje čine oko 50% neto težine semena.

Ove esencijalne masne kiseline su važne za normalno funkcionisanje našeg organizma ali zbog velike količine ovih masnih kiselina mak može lako da podlegne procesu oksidacije što se oseti kao ukus užeglosti.

Seme koje je užeglo je bogato slobodnim radikalima i ne može se koristiti u ishrani, zato je važno da nikada ne kupujete već samleveno seme jer ono mnogo brže užegne pošto nema prirodnih barijera (koje inače postoje u strukturi semena) pa se proces oksidacije masti dešava mnogo brže i intezivnije. Ova priča važi i za laneno seme, uvek ali baš uvek kupujte celo, zrelo seme i meljite neposredno pre konzumacije! Samo na takav način možete da izvučete dobrobit i obilje nutritivnih materija. Seme maka se obavezno čuva na suvom, hladnom i tamnom mestu, hermetički zatvoreno u posudi može imati rok i do 6 meseci.

mak superhrana lchf

Pošto je bogato mastima iz maka se dobija i ulje koje se može koristi u kulinarstvu ali i u kozmetici kao hranjivo ulje za negu kože i kose. U sirovom semenu kao što sam rekla ima obilje biljnih vlakana (51%RDA – preporučena dnevna doza) koja su uglavnom metabolički inertna, upijaju vodu u crevima i olakšavaju pražnjenje, pa se seme maka može korsiti kao pomoć kod opstipacije (zatvora).

Evo kako se još mak tradicionalno koristi u prirodnoj medicini: - protiv bolova - protiv kašlja - kod nervnih oboljenja - kod problematične kože - smanjuje umor i iscrpljenost - kod deficita minerala u telu - povolno deluje na rad srca - za relaksiranje muskulature - protiv opsitacije ali i dijareje (zbog vlakana koja upijaju vodu) - protiv abdominalnih grčeva - za bolju moždanu cirkulaciju - gasi žeđ

- jača imunitet

Alergija na mak je izuzetno retka pa seme maka mogu konzumirati oni koji su osetljivi na koštunjave plodove.

Seme maka mogu da koriste u ishrani trudnice i deca ali kod sportista ima jedan problem. U pitanju je doping test! U ovom slučaju misli se pre svega na profesionalne sportiste koji se podvrgavaju doping testiranju. O čemu se zapravo radi?

Doping test i mak

Konzumacijom peciva koja sadrže mak, moguće je i 48h posle jela, detektovati u urinu tragove morfina i kodeina. Teško da konzumacija maka može dati pozitivan doping test na morfin ali vrlo često će dati povišene vrednosti, preko 1,3 mikrograma/ml! Ne može se sa sigurnošću reći koliko je potrebno da unesete maka putem hrane da bi doping test bio pozitivan jer mnogo toga zavisi od varijabli kao što su telesna težina, kolika je koliičina uneta i koliko je vremena proteklo od konzumiranja semena maka. Jedno parče štrudne koja ima oko 5g semena maka može da da povišene vrednosti na doping test u toku 24h! Zato, oprez!

mak i doping test

Svi oni koji nisu profesionalni sportisti mogu slobodno da uživaju u semenu maka. Meni kada neko kaže mak, prva asocijajcija je vojvđanska štrudla, a znate da su klasične štrudle sa pšeničnim baršnom ne možete jesti na low carb ishrani. Probajte da dodate mak u svakodnevnu ishranu, bićete oduševljeni kakve ukuse možete postići.

Kako seme maka možete koristi u nezi kože i kose:

Maska za lice (za sve tipove kože) 2-3 kašike semena maka sameljite, pa dodajte par kašika mleka dok se ne dobije glatka masa Za suvu kožu možete staviti i kašičicu meda Nanesete masku na čisto lice, ostavite da stoji 10 minuta pa isperete mlakom vodim. Za vidljive rezultate potrebno je nanositi masku dve nedelje. Koža će biti nahranjena, blistava,čista i podmlađena.

Za piling kože i negu kose 2 kašike mlevenog semena maka pomešate sa 2 kašike kiselog mleka (ili koristite veću količinu ako je potrebno). Pogodno je za piling cele kože. A ova smesa se može koristi i za tretiranje određenih oblika ekcema i alergija na koži. Za negu kose u smesu možete dodati i nekoliko kašika hranjivog ulja – masline, badema, maka ili par kapi eteričnog ulja ruzmarina, lavande, nane.

Uživajte u ukusu i lekovitim osobinama maka!

mak zdrava hrana


24,628 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page