top of page

Kreme za sunčanje – zaštita ili otrov?


Sve što treba da znate o Suncu, sunčanju i zaštiti od UV zračenja

krema za suncanje

Bez Sunca nema života na ovoj planeti, svi prirodni procesi zavise od ove dragocene zvezde! Onda se postavlja pitanje zašto smo počeli da se plašimo Sunčeve svetlosti?

Svaka letnja sezona počinje upozorenjima o štetnosti Sunca i kako se zaštiti od tog „zlokobnog“ zračenja. Svakodnevno smo bombardovani upozorenjima stručnjaka koji nas plaše tumorima kože!? Mnogi drevni narodi su posmatrali Sunce kao božanstvo, pa vredi ispitati zašto je to tako? Da li su oni znali nešto što mi ne znamo ili smo samo zaslepljeni reklamama, propagandom pa nismo u mogućnosti da sagledamo pravo lice ove priče.

Šta kaže nauka?

Naše Suce je isto poslednjih pet milijardi godina, svakog dana zrači na isti način, samo se menja ugao pod kojim zraci padaju na površinu zemlje (tako se menjaju godišnja doba).

Sunčevi zraci koji u najvećoj meri dospevaju do naše planete su UV zraci koji pripada jonizujućem zračenju; kao x i gama zraci mogu da jonizuju atome i da kidaju molekulske veze.

Zvuči strašno i opasno jer takva zračenja zaista mogu da naruše naše zdravlje! Ali, hajde da vidimo koliko zaista treba da se plašimo ovog zračenja?

Postoje tri vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC

Najveću energiju i opasnost nose UVC zraci ali zahvaljujući ovim zracima mi postojimo kao i sva živa stvorenja na ovoj planeti! Interesantno, zar ne? O čemu se zapravo ovde radi?

Nekada davno naša planeta nije imala ozonski omotač pa su smrtonosni UVC zraci Sunca slobodno dopirali do površine Zemljine kore. Pošto su u pitanju zraci koji nose veliku energiju i koji lako reaguju sa molekulima kiseonika, dolazilo je do cepanja kiseonika i stvaranja ozona; vremenom je nastao ozonski omotač koji je počeo da apsorbuje UVC zračenje koje više nije dopiralo do površine zemlje – nastali su svi odgovarajući uslovi za nastanak života na našoj planeti.

I danas ovo zračenje dopire do nas ali samo do naše atmosfere i dovodi do samoobnavljanja ozonskog omotača. Kada je ova činjenica poznata onda je lako zaključiti zašto su ozonske rupe tako opasne, one povećavaju mogućnost dopiranja smrtonosnih UVC zraka!

Srećom, iznad naše zemlje još uvek je dobar ozonski omotač (ima nešto i dobro u tome što nismo industrijski razvijena zemlja), pa je naše Sunce dobro Sunce!

UVB zraci imaju manju energiju od UVC, pa jedan deo ovih zraka nesmetano prolazi kroz ozonski omotač jer su manje reaktivni (ne reaguju sa molekulima u atmosferi kao što to rade UVC zraci, zato lakše stižu do nas). U principu, svega 1% ovog zračenja dospe do nas ali i ono može biti jako štetno ako se previše izlažemo Suncu.

Ovo zračenje pre svega ostavlja opekotine i crvenilo po koži (to je ono što vidimo), a ono što ne vidimo je oštećenje u dubini kože koje se godinama nagomilava i dovodi do starenja kože. Ova činjenica se odnosi pre svega na sve one koji preteruju sa sunčanjem u vreme kada je zračenje najjačeg inteziteta (11-16h)!

UVA zraci imaju najmanju energiju što znači da nesmetano stižu do nas. Od ukupnog UV zračenja UVA čini 99% i najmanje je opasno po naše zdravlje. UVA zraci stižu do naših ćelija kože, oksidišu sa melaninom koji postaje tamniji što vidimo kao preplanuli ten.

melanin

Melanin je pigment koji se nalazi u ćelijama kože, smešten je u malim vezikulama koje imaju samo jednu funkciju – da štite jedro ćelije od oštećenja. Kada UVA zraci dospeju do ćelija kože melaninske vezikule se organizuju kao kišobran iznad jedra, upijaju UV zračenje i tako štite dragoceni genetički materijal (DNK) od evetualnog oštećenja. Znači, naše telo ima veoma sofisticiranu odbranu od UV zračenja, a mi to vidimo kao preplanuli ten.

Poslednjih godina veoma je postalo popularno da u vremenskoj prognozi slušamo i koliki je UV idex koji se očekuje za taj dan.

Šta je UV index?

To je mera celokupnog UV zračenja koje stiže do nas. Počinje od 0 i nema tačno određenu gornju granicu. Što je UV index veći vreme izlaganja Suncu treba da traje kraće. Ako je index 1, vreme izlaganja Suncu može biti 60 min, ako je 11, 10 minuta.

Naravno da ovu informaciju možemo iskoristiti za sopstveno dobro tako što ćemo se ponašati u skladu sa situacijom.

Potpuno je opravdano izbegavati dugotrajno sunčanje u doba dana kada je zračenje najjače između 11-16h ali u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima trebalo bi da iskoristimo sve blagodeti Sunca!

Ako se nešto zove „Zaštitna krema za sunčanje“ logično bi bilo da nas ta krema zaista i štiti. Međutim…

Kreme za sunčanje su postale skup najrazličitijih hemikalija, sve u cilju da nas što bolje zaštite od „opasnog“ UV zračenja. Kao što smo obrađivali u prethodnim delovima utvrdili smo da UV zračenje nije protivživotno kako ga u poslednje vreme opisuju. O tome nam govore farmaceutske i kozmetičke kompanije, sve pod okriljem bezbednosti i želje da budemo zdravi i dugovečni.

Jasno vam je, da ako zaista želite da budete takvi apsolutno je neophodno da se umereno izlažete Suncu kad god možete, tokom cele godine!

O kakvim hemikalijama se tačno radi?

Uobičajeni sastav krema za sunčanje je u najmanju ruku zastrašujući: aminobenzoična kiselina, avobenzon, ainoksat, homosalat, oksibenzon, fenil benzimidazol, dioksidenzon, octyl metholcinnamate, fenoksictanol itd. Za običnog čoveka ovaj spisak hemikalija i nema posebni značaj jer samo nam hemičari mogu detaljnije objasniti o kakvim je supstancama reč.

Sada se postavlja pitanje – da li bi smo pojeli tanjir ovih hemikalija?

Pa, naravno da je odgovor – NE.

Zašto onda bez ikakvog razmišljanja svoju kožu obilato mažemo ovom „otrovnom čorbom“???

Koža je naš najveći organ, preko koga ove hemikalije dopevaju u krvotok. Da, koža „jede“ ovo đubre!

Čak je ovo samo delimičan spisak, tu su dodaci kao što je titanijum dioksid, cink dioksid, ecamsule (UVA filteri), da ne zaboravimo parfem (reč iza koje se kriju u proseku 12-15 hemikalija, koje po zakonu proizvođač ne mora da imenuje).

Sve ove hemikalije deluju kao alergeni, mutageni, kanceroceni, a neki od njih čak imitiraju hormone (što je značajno za trudnice i doilje – ove hemikalije se deponuju u telu i izlučuju putem mleka)!

dr Johna Canell (dermatolog) kaže: „Kreme za sunčanje se mogu porediti sa bojnim otrovima“.

Provitamin i vitamin A – veoma popularan dodatak u poslednje vreme, reklamira se kao vitamin koji sprečava starenje kože. Da, vitamin A deluje na lepotu kože ako ga unosite putem hrane – jaja, iznutrice, meso, riba, mlečni proizvodi (maslac), lisnato povrće i narandžasto voće (izvor karotenoida).

Kada se vitamin A (karotenoidi) izloži UV zračenju na površini kože se stvaraju se kancerogene supstance. Koža koja je izložena Suncu ima proširene pore što znači da se proces apsorpcije samo pojačava, pa je tako još veća količina hemikalija koje putuju našim telom!

Većina krema za sunčanje sprečava znojenje – taj prirodan, odbrambeni mehanizam koji je neophodan da pravilno funkcionisanje tela, naročito u vrelim, letnjim danima.

Zdravlje je direktno ugroženo, ne samo zbog povećane mogućnosti od pregrevanja tela i toplotnog udara (naročito kod male dece koja imaju nezreo centar za termoregulaciju) već i sprečavanja izlučivanja otrova preko kože (koji predstavlja normalan proces detoksikacije tela). Količina toksina se udvostručuje. Opterećujemo našu jetru koja treba da preradi sav taj otpad (da ne bi umrli od autointoksikacije)!

Jeta ima ograničen kapacitet prerade toksina pa sve što ne može da degradira šalje se kao otpad u masno tkivo jer telo na veoma inteligentan način pokušava da smanji intoksikaciju, pa otrov šalje na periferiju, što dalje od vitalnih organa!!!

Kažu nam, što je veći SPF faktor to je krema bolja, a zaštita jača. Još jedna podvala!

dr Arel Ostad (član američkog tima dermatologa koji su bili zaduženi za proveru kvaliteta krema za sunčanje rekao je za CCN): „ Nema dokaza da SPF faktor 50 ima jači zaštitni efekat od faktora 15! Potrošači se time dovode u zabludu.“

Istraživanja Nezavisne Ekološke Grupe (EVG – organizacije koja se zalaže za bezbedne proizvode i zaštitu prava potrošača sa visokim i strogim standardima) pokazalo je da faktor 15 blokira 97% UV zračenja, a zaštitni faktor 50 – 98%.

Oni se takođe zalazu da na ovim proizvodima ne treba da piše da su vodootporni i da daju dugotrajnu zaštitu jer daju lažni osećaj sigurnosti.

Oni su ove podatke dobili tako što su detaljno istražili preko 1500 krema za sunčanje na američkom tržištu. Samo 92 kreme su označene kao sigurne za upotrebu!

Američka vlada je reagovala na ove vesti pa je naložila svim proizvođačima krema za zaštitu od Sunca da svoje proizvode prilagode tako da budu bezbedni i sigurni, bez naznaka su vodootporni.

Suviše dugo slušamo kako UV zračenje izaziva melanom jedan od najkancerogenijih tumora kod čoveka

Do sada ne postoji ni jedna studija koja nedvosmisleno pokazuje povezanost UV zračenja sa melanomom kože!

Najveća učestalost i smrtnost melanoma u Evropi je u Švajcarskoj, a najmanja u Grčkoj!

U Grčkoj?

Primorska zemlja gde su ljudi manje-više tokom cele godine preplanuli i svakodnevno izloženi Suncu! Nije logično, zar ne?

Da li ste znali da se melanomi relativno često mogu naći na onim mestima koja se nikada ne izlažu Suncu – na pregibima (iza kolena, ispod pazuha, iza uveta i sl.). Ako Sunce izaziva najmaligniji karcinom kože, kako onda oni mogu biti na onim mestima koja se skoro nikada ne izlažu Suncu?

U Srbiji svake godine raste učestalost svih vrsta karcinoma, pa i melanoma. Zašto?

Nije se naše Sunce promenilo. Već smo tako siromašni da jedemo najgoru moguću hranu, pa kad smo kod siromaštva da pomenemo i osiromašeni uranijum i posledice bombardovanja, pa stres i strah koji nosi osećaj nesigurnosti da li ćemo imati dovoljno novca da preživimo sutra.

Dodajmo i činjenicu da se kod nas sliva sve ono što moderna Evropa ne želi da troši iz dobro znanih razloga itd. Pa, da li stvarno treba da bude čudno što smo tako puno bolesni?

Mi smo hronično zatrovani.

Šta nas može spasiti?

Koji su to prirodni zaštitnici od UV zračenja?


ulje semenki maline (SPF 28-50)

ulje lešnika (SPF 10-30),

ulje semena šargarepe (SPF 38-40),

ulje pšeničnih klica (SPF oko 20),

ulje jojobe (SPF 4),

ulje makadamije (6),

kokosovo ulje(2-8),

ši puter (3-6),

ulje avokada (4-16),

ricinusovo ulje (6) itd.

Mešavinom ovih prirodnih proizvoda možete sami napraviti svoje zaštitno ulje za kožu.

Koje su prednosti prirodnih ulja?

Nemaju hemikalije, nisu toksični, ne izazivaju stvaranje toksina i kancerogena, na najlepši mogući način neguju, hrane i štite kožu.

Kao i uvek, ispostavilo se da u prirodi postoji sve što će nam ikada zatrebati.

Možda će neko reći – govorili smo o blagodetima sunčevih zraka, a sada opet govorimo o tome kako da se zaštitimo od njih?

Da, upravo tako!

Odgovor leži u našem modernom načinu života. Da se izlažemo Suncu svaki dan kako to priroda nalaže bili bi više nego dobro adaptirani na UV zračenje ali pošto mi većinu svog života provedemo zatvoreni u betonskim kutijama, moramo se štititi dok nam se koža ne navikne na Sunce!

Moderan čovek je postao hendikepiran u odnosu na svoje pretke, koji su živeli u skladu sa prirodom, pa sada moramo da slušamo specijalne preporuke kako da preživimo nešto što je izvor života – Sunce. Žalosno, zaista. Ipak znanje nam daje moć da učinimo nešto. Učinite!

Izvori:


2,451 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page