top of page

Kako sprečiti mučninu i povraćanje tokom putovanja bez lekova


mucnina u putu

Taj osećaj nemoći, teško može da se opiše onima koji nikada nisu imali mučninu na dužem putovanju.

Pomislite svašta – gde sam krenuo, propade mi letovanje, zašto se ovo meni dešava, osećam se kao isceđena krpa, samo želim da ovo prestane i da legnem u krevet, izgleda da mi je došao kraj i slično.

Ko nije popio lek protiv mučnine na vreme, može da provede ceo put kao „bos po trnju“

Bolest kretanja (kinetoza) je dosta čest poremećaj u ljudskoj populaciji, naročito kod dece između 4-10 godina. Zato ako prvi put vodite decu na duži put, obavezno morate biti pripremljeni na sve, pa i na to da posle svake veće krivine, vadite novu kesu za povraćanje.

mucnina kod dece

Smatra se da će svaka osoba bar jednom u životu osetiti simptome kinetoze.

Bolest kretanja se još naziva i sindrom loše adaptacije na pokret, morska bolest, automobilska mučnina, avionska bolest itd.

Puno različitih naziva ali uvek isti simptomi:

muka,

gađenje,

povraćanje,

slabost,

bledilo kože,

glavobolja,

zujanje u ušima,

svetlucanje ili crnilo pred očima,

hladno preznojavanje,

malaksalost,

pad krvnog pritiska

kolaps.

U svakodnevnom životu, osobe koje ne mogu ni kratko da se voze u gradskom autobusu, sedeći na obrnutom sedištu ili ne mogu da se voze i da čitaju knjigu u isto vreme, imaju bolest kretanja (kinetozu).

Treba da znamo kako da predupredimo neprijatnu situaciju – izbacivanja sopstvenog želudačnog sadržaja po nedužnim putnicima. Verujte i to se dešava… Još čovek koga je muka snašla odmah bude okrivljen da je „pijandura“ i slično, a ono prokleta kinetoza.

Dugo se nagađalo o uzroku ovog poremećaja i danas se najčešće govori o konfliktnim porukama koje stižu iz centra za ravnotežu u uhu (vastibularnog aparata) i vida.

Na primer, kada se vozimo u automobilu mi sedimo i naš centar za ravnotežu detektuje mirovanje, dok gledamo kroz prozor vid nam šalje poruke da se krećemo. Ovako pomešane poruke stižu do našeg mozga pri čemu počinju da se javljaju simptomi bolesti kretanja – muka, gađenje, povraćanje i ostalo jer naš mozak detektuje da nešto nije prirodno.

Ovaj poremećaj se češće javlja kod osetljivije populacije kao što su žene i deca.

Kinetozi su sklone i osobe koje boluju od: migrenoznih glavobolja, šizofrenije, gastrointestinalnih poremećaja, osobe koje se teško orijentišu u prostoru i koje su osetljive na različite mirise.

Oni koji su skloni ovom poremećaju mogu doživeti simptome i kada nisu u nekom prevoznom sredstvu – npr. kada igraju kompijuterske igrice.

Najčešće prepisivani lekovi su: Dimenhidranat, Promazin i Skopolamin. Piju se pola sata pre putovanja, da ne bi došlo do njihovog izbacivanja povraćanjem.

Najčešće negativne pojave ovih lekova su: pospanost, ošamućenost, suvoća usta, žeđ i vrtoglavica, što put može da pretvori u spavanje i trčanje u WC.

Baš „zabavno“…

Pošto i sama ima problem sa kinetozom, uspela sam tokom godina da razvijem taktiku kako da se izborim sa njom na prirodan način.

Đumbir

djumbir protiv povracanja

Poznato je mnogima da đumbir olakšava sve vrste mučnine pa i ove koja nastaje kao posledica kretanja. Pola kašičice đumbira u prahu smanjuje učestalost muke i povraćanja kod kinetoza za 72%. Da li je istina? Jeste!

Mana, dejstvo đumbira počinje oko 25 minuta posle konzumacije i traje u proseku 4h.

Možete žvakati i male komade svežeg đumbira ili možete skuvati čaj, rashladiti i piti kao osvežavajući napitak tokom vožnje (čuvate ga u termos boci).

Ko voli poslastice može napraviti i ukusne kolačiće se đumbirom.

Slobodno pustite mašti na volju – nekoliko jaja, šolja gustog jogurta, brašno od koštunjavih plodova, malo stevije ili meda, susama, golice, lana, seckanih badema, lešnika, cimeta i dosta đumbira (ko šta voli, nema pravila). Pomoću kašike pravite kolačiće, poređate na papir za pečenje i za 15 minuta na 180 stepeni, imate super kolačiće za put.

Eterično ulje peperminta

etericno ulje peperminta mucnina

Eterično lje peperminta je takođe veoma korisno u toku putovanja (kupuje se u apoteci). Moćno deluje na sve gastrointestinalne smetnje, naročito na osećaj mučnine.

Može da se popije pola sata pre puta, 3-4 kapi u kašičici maslinovog ulja ali može da se koristi i u toku samog putovanja. Pomažu i one jake pepermint bombone.

Kako možete da se rashladite, osvežite i nastavite put preporođeni

pepermint

Napravite mešavinu destilovane vode (70ml),

70% alkohola (20ml) i

100 kapi ulja peperminta.

Stavite mešavinu u bocu sa prskalicom i koristite u toku vožnje za osvežavanje prevoznog sredstva (uvek promućkajte pre upotrebe).

Neće se buniti ni putnici u autobusu jer će svima prijati miris peperminta umesto mirisa gnjecavih sendviča.

Ako primetite da vozač drema, znajte da prijatan miris peperminta razbuđuje, a deluje i podsticajno na psihu.

Pošto je u pitanju eterično ulje, kao moćan biljni koncentrat dezinfikuje i vazduh (sprečavajući prenos respiratornih infekcija između putnika).

Ovom mešavinom se možete i rashladiti, tako što ćete poprskati ruke i noge (olakšava bol u nogama posle dugog sedenja u vozilu).

Napomena:

Udisanje čistog ulja peperminta (direktno iz bočice) se ne preporučuje deci mlađoj od 5 godina jer može da dođe do refleksnog prestanka disanja (to važi za sva eterična ulja)!

Takođe, malu decu do 2 godine ne možete rashlađivati pripravcima u kojima se nalazi pepermint ulje jer imaju nezreo centar za termoregulaciju pa može doći do podhlađivanja (naročito ako radi i klima uređaj)!

Saveti kako smanjiti intenzitet provokativnih nadražaja (kako pobediti kinetozu):

povracanje i muka u putu

– sedite u sredinu prevoznog sredstva (avion, autobus, brod), tada je osećaj pokreta najmanji

– zauzmite polusedeći položaj (koliko vam putnici iza vas dozvoljavaju)

– smanjite pokrete glavom i gledate u daljinu (i razmišljajte o nečemu lepom)

– bez čitanja knjiga, novina i gledanja u telefon (pogoršava se konfliktna poruka od strane vida)

– obezbedite dotok svežeg vazduha

– jedite mali i lagan obrok pre putovanja

– tokom putovanja jedite baš kada ste stvarno gladni

– bez alkohola, gaziranih pića i limuna (povećava se lučenje želudačne kiseline)

Naoružani prirodnim preparatima, slobodno se bezbrižno možete uputiti ka željenoj destinaciji.

Srećan put dragi moji!


1,082 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page