top of page

Kako se pravilno meri krvni pritisak


Kod nas je merenje pritiska toliko popularno da mnogi imaju aparate za merenje pritiska u svom domu. To ima neke prednosti ali i mane. Kada krvni pritisak merite u kućnim uslovima nekako ste smireniji i opušteniji nego kada sa nestrpljenjem očekujete da čujete svoje ime kako prozivaju u domu zdravlja.

Koliko god da čovek tvrdi da je opušten i smiren mnogo puta će se desiti da u zdravstvenoj ustanovi ima viši krvni pritisak nego da je u istom trenutku to merenje obavljeno u kućnim uslovima.

U pitanju je „hipertenzija belog mantila“ i ako vam neko može svedočiti da ona zaista postoji onda sam to ja. Inače imam nizak pritisak i tako je ceo moj život ali ako kojim slučajem odem da izmerim pritisak u domu zdravlja to je uvek 140/80.

Nema tu pomoći, onog momenta kada počnu manžetnu da mi navlače na ruku, srce počinje da lupa kao u zečića, počnem da se preznojavam, da ubrzano dišem...i govorim sebi – smiri se, šta ti je, to je samo glupo merenje pritisak, ova sestra je baš fina itd. Ništa ne pomaže. I pošto već znam kako je, ja lepo obećam da ću kući meriti svaki dan po dva puta pritisak i da ću posle deset dana doći da ih uverim da ja imam nizak, a ne visok pritisak. I tako i bude, kod kuće moj pritisak je u proseku 110/60.

Hoću da kažem vrednost pritiska je jedna vrlo, vrlo promenjiva stvar i tako treba i da se posmatra! Ako se krvni pritisak meri ležeći onda je gornji obično malo niži, a donji malo viši. Ove oscilacije su izraženije kod starijih osoba, pa treba voditi računa u kakvim uslovima se pritisak meri. Pritisak je niži ako se meri ujutru, a viši popodne i uveče. Niži pritisak imamo leti, a viši tokom zime.

Hipertenzija „belog mantila“ je zastupljena u 10-15% svih dijagnostikovanih hipertenzija u bolničkim uslovima i vrlo često takve osobe bespotrebno piju lekove protiv visokg pritiska i često imaju izražene napade hipotenzije. Lekari su ti koji treba da obrate više pažnje na ovaj fenomen, kad god neko ima učestale hipotenzivne krize, a pije lekove za visok pritisak.

Da li ste znali da pritisak ne treba da merite (jer će te dobiti lažne rezultate): posle obroka (bar 30 minuta), posle fizičke aktivnosti (bar 30minuta), posle cigarete (bar 30 minuta), neposredno posle buđenja, kada postoje velike oscilacije spoljašnje temperature i prostorije u koju ulazite (naročito u letnjem periodu, kada je napolju vrelina, a u sobi radi klima), neposredno posle stresne situacije

Kako možete dobiti najoptimalniju vrednost vašeg krvnog pritiska?

Pritisak merite u tihoj i mirnoj sobi (ako je to moguće), gde je prijatna temperatura. Obavezno sedite u stolici sa naslonom da je kičma u rasterećenom položaju. Ručni zglob ruke na koju ste stavili manžetnu treba da je u nivou srca (jednostavno stavite ruku na sto). Podrazumeva se da ste izabrali merač pritiska za svoju konstituciju i kilažu jer ako je manžetna mala ili previše velika nećete dobiti validne rezultate. Pritisak možete meriti na levoj ili desnoj ruci, a najbolje je na obe (uzima se srednja vrednost). Nadlakticu ne sme da pritiska odeća pa je najbolje da ruke budu gole. Manžetna se stavlja na nadlakticu dva, tri centimetra iznad kubitalne regije (pregiba lakta). Ako imate elektronske merače pritiska u sobi ne treba da radi televizor, radio ili mobilni telefon.

Sa modernim meračima je lako jer sami izbace vrednost – gornjeg (sistolog), donjeg (dijastolnog) pritiska i vrednostima srčanog pulsa. Dok je sa klasičnim meračima pritisk malo komplikovanija priča. Za njih vam je potrebno da imate slušalice ali i izoštren sluh. Stetoskop (slušalice) se postavljaju u lakatnu jamu, nešto više pomereno ka unutra.

Pomoću pumpice naduvava se manžetna do određene vrednosti (ako neko zna da već ima visok prtisak onda će napumpati i veću vrednost, npr. 200mmHg, a uobičajeno je oko 150mmHg) i onda se lagano popušta vazduh pomoću šrafića koji je namenjen za to.

Dobro naćulimo uši, ne dišemo (obično) i slušamo kada ćemo čuti prvi otkucaj srca. Broj na kome se čuje prvi otkucaj je vrednost gornjeg pritiska, a poslednju otkucaj koji se čuje je vrednost donjeg pritiska.

Ako ste zapamtili vrednosti odmah zapišete, ako niste najbolje ponovite merenje posle 1 minuta odmora. To se često dešava starijim ljudima da su toliko skoncentrisani da čuju onaj poslednji ton, da u tome zaborave kada su čuli onaj prvi. Zato su digitalni aparati spas. Treba napomenuti i to da elektronski aparati koji se stavljaju na ručni zglob često daju pogrešne rezultate, njih izbegavajte.

ta

Lažni rezultati se dobijaju zbog drugačijeg hidrostatskog pritiska u perifernim arerijama i taj uticaj se može smanjiti ako ručni zglob držite u nivou srca dok merite pritisak.

Vrednosti krvnog pritiska

Generalno svi treba da budemo pažljivi kada tumačimo rezultate vrednosti krvnog pritiska i nipošto ne treba olako da donosimo zaključke o tome da li neko ima problem sa visokim arterijskim pritiskom ili ne. Praćenje vrednosti pritiska u jednom periodu vremena (jedan do tri meseca) mnogo je validnije i značajniji pokazatelj pravog stanja od sporadičnih merenja pritiska.

Samo tako možemo izbeći porgešnu dijagnozu koja može negativno da utiče na zdrvalje iako lekar ima baš suprotnu želju, a to je da vam pomogne da se osećate bolje.

Zajedno moramo da radimo na tome, zar ne?

5,667 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page