top of page

Dan dijabetesa – ne morate da “slavite” I sledeće godine


svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa je pokrenut 1991. godine od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IRF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao odgovor na brzi rast dijabetesa širom sveta I svake godine se obeležava 14. novembra.

Do 2016. godine, Svetski dan borbe protiv dijabetesa se “proslavio” u preko 230 udruženja IRFa, u više od 160 zemalja i teritorija. Pa “čestitam” svima onima koji su se svojski potrudili da se danas nađemo u ovakvoj morbidnoj situaciji.

Šta nam ove godine kažu iz Međunarodne Federacije za Dijabetes (IRF-a)…“Dijabetes je veliki i rastući teret: 415 miliona odraslih žive sa dijabetesom u 2015. godini, a očekuje se da će se taj broj povećati na oko 642 miliona ili jedan od deset odraslih osoba od 2040.godine.

Jedna od dve odrasle osobe sa dijabetesom ne zna da svoju bolest.

Ljudi često žive sa dijabetesom tip 2 duži vremenski period bez znanja o svom stanju. Do trenutka postavljanja dijagnoze, komplikacije od dijabetesa već mogu biti prisutne. U 70% slučajeva dijabetesa 2 bolest se može sprečiti ili odložiti usvajanjem zdravijeg načina života, što je ekvivalent oko 160 miliona slučajeva od 2040. godine. Sve veća učestalost fizičke neaktivnosti I loše ishrane među decom u mnogim zemljama, podstiče pojavu dijabetesa 2 u detinjstvu I ima potencijal da postane globalni problem javnog zdravlja. Oko 112% ukupne svetske potrošnje na zdravstvo se trenutno troši na lečenje odraslih sa dijabetesom 2.

Zemlje u razvoju su ugrožene sa ovakvim trendom porasta obolelih, pa dijabetes 2 predstavlja pretnju za održivi razvoj. Blagovremena dijagnoza znači da se komplikacije dijabetesa mogu na vreme preduprediti, što je veoma važno za kvalitet života takvih osoba. U mnogim zemljama dijabetes je vodeći uzrok slepila, kardiovaskularnih bolesti, otkazivanja rada bubrega i amputacije donjih ekstremiteta. Skrining komplikacija dijabetesa je važan deo efikasnog upravljanja bolesti, jer se samo tako se može osigurati optimalo zdravlje”. Ništa novo ni pametno…

Mnogo je bolesnih I biće ih još više, a mi ne možemo ništa drugo nego da ih šaljemo na sve moguće preglede (skrinige) I da prepisujemo tonu lekova za dijabetes I njegove komplikcije. Verujem, da neki zadovoljno trljaju svoje prljave ruke. Dok čitam ovo spopada me muka I gađenje, a u ušima mi odzvanja – nemoć, predaja, mirenje sa neizbežnim, spašavaj što se spasiti može… Kako ohrabrujuće za sve obolele I one koji će to tek postati – robovi sopstvenog tela, zatočenici modernog sveta, pogrešne zdrave ishrane I “napredne” medicine… A, rešenje? Da, ono postoji i tako je lako, prirodno, logično… Pitanje je samo, koliko vas ima koji ste spremni da čujete? Vi, koji ne pristajete da budete žrtva doktorske dijagnoze, doživotnog “lečenja” I lekova, vi koji tražite odgovore, naćićete ih kao što sam ih I ja pronašla… Svojim primerom možete pokazati drugima da je moguće postati bivši dijabetičar! Kako? Pomoću LCHF ishrane. Za početak morate se upoznati sa materijom, a onda ćete videti koliko vam znanje daje moć da vi upravljate svojim životom, a ne dijabetes! Samo imajte na umu da je znanje beskorisno ako se ne primenjuje u praksi!

Dajte šansu ovakvom načinu ishrane bar mesec dana i uverićete se i sami u sve blagodeti LCHF-a, a neki od vas mogu postići takav napredak da sledeće godine za sebe kažu - ja sam biviši dijabetičar!

To što klasična medicina nema rešenje, ne znači da rešenja nema, samo treba da potražimo odgovore na drugom mestu.


105 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page