top of page

Da li pogrešno lečimo COVID 19? (pregled naučnog istraživanja)

Updated: Apr 13, 2020



Istraživanje:


Nalazi nove studije koju su objavili kineski istraživači, Dr Wenzhong Liu sa Univerziteta u Sečuanu i dr Hualan Li sa Univerziteta Yibin, otkrili su da korona virus Sars-CoV-2, napada hemoglobin u crvenim krvnim ćelijama (eritrocite), što na kraju dovodi do toga da crvena krvna zrnca nisu sposobna da transportuju kiseonik.


Logično pitanje se onda nameće da li je COVID 19 bolest pluća koja ostavlja posledice na krvne ćelije (eritrocite) ili je ovo bolest krvi koja posledično oštećuje pluća?


Zar vam odmah nije upalo u oči, zašto je hlorohin lek protiv malarije (parazita koji napada eritrocite) efikasan kod COVIDA 19, koji navodno izaziva upalu pluća? Odakle ideja Kinezima da leče virusnu infekciju pluća, lekom protiv malarije... Kao da su oni ovo znali i pre nego što je istraživanje postalo javno. Neki naši manekeni lekari, bulazne kako je to samo jak antiiflamatorni lek i to je sve – smanjuje upalu... Da, naravno.

Poznato je da je virus u stanju da napadne ACE2 receptore u plućnom tkivu i prouzrokuje oštećenja. Pri tome nastaje „citokinska oluja“- velika upala, koja stvara još veću štetu. Ali na kraju priče u svim ćelijama nema dovoljno kiseonika i čovek umire kao davljenik ali na suvom. Problem je to što u krvi nema kiseonika. Nema šta da prenosi kiseonik do ćelija, pri čemu se pluća naprežu preko svake mere, u pokušaju da udahnu što više vazduha.


Razvijaju se simptomi ARDS-a (akutni respiratorni distres sindrom). Dolazi do znatnog oštećenja plućnog tkiva, što može dodatno pogoršati terapija na respiratorima jer se upumpava kiseonik pod pritiskom u već oštećeno plućno tkivo!


Da biste razumeli istraživanje važno je reći ovo.


Crvena krvna zrnca (eritrociti) su jedini nosioci kiseonika, za sve naše ćelije u telu. Unutar crvenih krvnih zrnaca se nalazi molekul nazvan hemoglobin, koji sadrži hem grupe. Svaka od ovih hem grupa je molekularni „prsten“ (porfirin), koji sadrži molekule gvožđa. Gvožđe pomaže u transportu kiseonika kroz krvotok, u zavisnosti od stanja oksidacije (koliko je tkivima potreban kiseonik).


Crvena krvna zrnca uzimaju kiseonik iz pluća i prenose se ga u sve druge delove tela.

Unutar ljudske ćelije (domaćina), RNA genetički materijal COVID virusa, zahteva od ćelije domaćina da stvara određene proteine. Ovi proteini nisu deo samog virusa ali dovode do toga da napadaju hemoglobin u eritrocitima.


Po saznanjima ovih naučnika, cepa se 1-beta lanac hemoglobina, dovodeći do izlaska gvožđa iz porfirinskog prstena. Takav proces onemogućava da se transport kiseonika odvija uobičajeno. Gvožđe koje je sada slobodno deluje izuzetno toksično jer je veoma reaktivno. Dovodi do oksidativnih oštećenja, upale tkiva i otkazivanja organa.


Najgore od svega je to što osobođeno gvožđe ne može ponovo da se vrati u hemoglobin i da radi svoj posao - prenosi kiseonik. Telo umire od nedostatka prenosioca kiseonika - hemoglobina, a na zbog otkzivanja pluća!


Umesto veštačke ventilacije, izgleda da će nam pre trebati velike zalihe krvi.



Takođe, drugi virolozi su predložili, da možda korona virus ne proizvodi ove proteine (usmerene protiv hemoglobina) u ranim fazama infekcije, već da to čini kada se dostigne određeni prag i tek tada se stvaraju proteini ORF8, ORF1ab, ORF10 i ORF3a. Otuda se težak oblik bolesti ne razvija kod svih, a naročito ne kod onih koji imaju jak imunitet.


Ovo bi moglo da objasni zapažanja iz različitih dokumenata, da pacijenti imaju povišen feritin. Feritin se obično koristi za skladištenje viška gvožđa. Ako se puno gvožđa izbaci iz hem grupa eritrocita i cirkuliše okolo, telo će proizvodi više feritina.


Mnogi doktori dovode u pitanje protokole lečenja, a takođe ispituju i upotrebu ventilatora u određenim slučajevima. Dragoceni video koji je meni otvorio oči, sa informacijama iz prve ruke – dr Cameron Kyle Sidell, lekara hitne pomoći u Njujorku, pogledajte obavezno: https://www.youtube.com/watch?v=g3i55pRFMoA (sa prevodom)


Da li je za COVID 19 protokol potrebno i durgo mišljenje:



Implikacije nove studije su mnogobrojne jer određeni medicinski protokoli mogu biti pogrešni i zapravo mogu pogoršati stanje pacijenata.


Po rečima dr Camerona, ova bolest više podseća na visinsku bolest (HAPE) koja se javlja kod planinara, nego na pneumoniju (upalu pluća). Šta zapravo pokušvamo da lečimo, da li je to ikome poznato?


Zaista treba da budemo svesni da je u pitanju nova bolest i da je ne nazivamo prehladom i pneumonijom, kad ona to očigledno nije!


U Kini prvi slučaj, u Kini epidemija, u svetu epidemija. Kina zna simptome, predlaže terapiju, protokole. Kina ima lekove, Kina ima maske za ceo svet, Kina ima respiratore, Kina ima testove; iz Kine došli da nas leče...


Zaboga više!


Da li će neko od naših zdravstvenih radinka progovoriti šta se zapravo dešava sa našim obolelim ljudima i kakvi su zaista simptomi ove bolesti?


Izgleda da je najstrašnije u svemu ovome, kada zaista čujete pravu vest...



Važna istraživanja:


COVID 19 nije "tipični" akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) - Luciano Gattinoni i sar. (30.3.2020.): https://www.atsjournals.org/doi/pdf/10.1164/rccm.202003-0817LE


COVID 19 pneumonia: različit tretman za različite fenotipove - Luciano Gattinoni i sar. (2020.): https://www.esicm.org/wp-content/uploads/2020/04/684_author-proof.pdf


Acetazolamid, Nifedipin i inhibitori fosfodiesteraze: obrazloženje za njihovu upotrebu kao prateće protivmere u lečenju COVID 19 bolesti - Isaac Solaimanzadeh i sar. (20.3.2020.):


Intravenska primena vitamina C kod hospitalizovanih bolesnika od COVID 19 - Paul S. Anderson (2020.): http://doctoryourself.com/IVAA-COVID19-Hospital-Use-Anderson-03.24.2020.pdf

4,427 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page