top of page

Alkoholom protiv mršavljenja


alkohol i mrsavljenje lchf

Konzumacija alkohola sa obično povezuje sa opuštanjem, uživanjem, društvom i slavljima pa je kod nas socijalno prihvatljivo da pijemo.

Po istraživanju sajta Chartsbin, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po količini alkohola po glavi stanovnika, sa 11,12L godišnje (svetski prosek je oko 6L).

Pre nas su Moldavija, Češka, Mađarska i Rusija, dok se najmanje alkohola pije na Bliskom istoku.

Po svemu sudeći Srbi najviše vole da piju pivo.

Nećemo govoriti o klasičnoj štetnosti konzumacije alkohola već o tome kako alkohol može da ometa naše napore da izgubimo višak kilograma.

Još pre 10 miliona godina životinje su razvile sistem kako da metabolišu alkohol iz fermenrisanog voća da bi se prilagodile klimatskim promenama. Zahvaljujući postojanju ADH enzima možemo da metabolišemo alkohol (etanol).

jetra i alkohol

Pored toga što alkohol možemo uneti pijenjem, svakodnevno se u našem sistemu za varenje stvori oko 3g etanola fermentacijom crevnog sadržaja. Sav etanol se metaboliše (razlaže) u jetri i bubrezima. Kada ne bi imali mogućnost razlaganja alkohola, telo bi vrlo brzo postalo zatrovano etanolom.

Etanol se u jetri razlaže na acetaldehid vrlo nestabilno i toksično jedinjenje koje formira slobodne kiseoničke radikale, koji kod hronične konzumacije alkohola dovode do teškog oštećenja jetre.

Telo nema mehanizme kojima može da odloži metabolizam alkohola niti njegovih produkata.

Za telo je prioritet da se oslobodi tereta alkohola. Sve dok traje metabolička obrada alkohola spaljuju se metaboliti alkohola, a ne masti u telu.

znak uzvika

Pijenjem alkohola stopira se proces gubljenja masnih zaliha jer to nije prioritet našem telu

Jednostavno rečeno – alkohol stoji na putu sagorevanja masti u organizmu. Ako vam nije prioritet da smršate onda možete da konzumirate alkohol u umerenim količinama ali ako ste rešili da se otarasite sala iz svog tela, onda dobro pazite šta i kada pijete.

Alkohol možete piti s vremena na vreme.

Šta to znači?

Kada su neke proslave u pitanju - rođendani, slave i sl.

Treba imati na umu da nisu sva alkoholna pića ista

Pivo se dobija fermentacijom žitarica – hmelja, ječma, pšenice i treba ga posmatrati kao „tečni hleb“ sa previše ugljenih hidrata. Pivo je najbolje da zaboravite (evetualno, dok se ne pojave neke vrste sa malo ugljenih hidrata).

Pivo može da vas izbaci iz željene ketoze danima...to vam ne treba kada ste u procesu mršavljenja.

Šta možete da popijete (po nekad) - vino i žestinu

zestoka pica lchf

- crno, suvo vino bogato polifenolima (antioksidansima) sa malo ugljenih hidrata. Može da se konzumira i belo vino (suvo) ali ono ima manje antioksidanasa u svom sastavu (5-10 puta manje u odnosu na crveno vino). - žestoka pića sa 40% etanola: rakija, rum, votka, džin, konjak, viski, tekila...nemaju ugljenje hidrate ali mogu da utiču na insulinsku rezistenciju (zato umereno i po nekad). Poptpuno zaboravite na koktele i likere jer imaju previše šećera, veštačkih ukusa, boja itd.

Kao i fruktoza i alkohol je strašan otrov za jetru, a oštećenje jetre raste kada se alkohol kombinuje sa polinezasićenim masnim kiselinama (biljna rafinisana ulja i sl.).

Naravno da bi bilo najbolje da izbacite alkohol iz svog života ali za one koji to ne mogu ili ne žele važe pomenute preporuke. Bitno je naglasiti da kada ste u ketozi smanjuje se tolerancija na alkohol (što znači trebaće vam manje alkohola da se osetite pripito), imajte to na umu! Alkohol je diuretik (izbacuje vodu iz tela) što može pojačati negativno dejstvo metabolita alkohola, pa ako pijete žestoko piće uvek uz svako piće popijte i čašu vode.

Obavezno jedite pre nego što krenete u akciju jer prisustvo hrane usporava apsorpciju alkohola iz želuca.

Organizujte prevoz do kuće i ako već pijete obezbedite da to bude sigurno po vas i okolinu!

2,671 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page