top of page

Keto pekara - LCHF/Keto hleb

Updated: Apr 7, 2020


keto/LCHF hleb bez glutena

Nije lako odustati od hleba i peciva naročito ako ste ih obilato jeli pre prelaska na LCHF/Keto režim ishrane. Evo korsnih saveta od Aarona sa FatForWeightLoss sajta, gde možete pronaći mnogo korisnih i lepih recepata.

Zaista je izazov napraviti dobar keto hleb, koji nema jak ukus jaja ili da se ne kruni na sve strane, kada probate da ga isečete na parčad za pravljenje tosta ili sendviča.

Saveti za pečenje

Jaja


Keto hleb obično sadrži veću količinu jaja i može biti izazov napraviti hleb koji nema „jajast“ ukus i miris. Zato je trik uvek koristiti jaja koja su sobne temperature i iz slobodnog uzgoja. Ako ste zaboravili da na vreme izvadite jaja iz frižidera, slobodno ih stavite na tri minuta u toplu vodu iz slavine (ne brinite neće se skuvati).

Maslac i kokosovo ulje

Brže ćete napraviti hleb ako je i maslac na sobnoj temperaturi. Ako se na vreme niste spremili na ovaj korak, varijanta je da maslac istopite u maloj šerpi i na tihoj vatri. Maslac ne sme da bude vruć jer će uticati na strukturu jaja.

Dodajte kokosovo ulje kada se maslac istopi. Ako vam je nepodnošljiv miris kokosa možete ga zameniti nekim drugim hladno ceđenim uljem.

Klasične preporuke su - da uvek mešate suve i vlažne sastojke u dve odvojene posude, pa da ih na kraju sjedinite. Suve sasatojke dodajete postepeno u posudu sa vlažnim sastojcima (misli se na jaja, maslac i ulja). Jaja možete mutiti i viljuškom nije neophodno koristiti mikser, sem ako nije naglašeno.

Saveti za pečenje

Rernu zagrejte na 180 stepeni Celzijusa i sačekajte da se zagreje.

Stavite papir za pečenje u pleh u kome ćete peći hleb. Obično se za keto hlebove koriste kalsični kalupi za hleb (21x12cm).

Kada stavite smesu u pleh, ravnomerno je rasporedite pomoću kašike ili lopatice za testo. To će pomoći da se hleb ravnomerno i lepo ispeče.

Kada se na hlebu pojave pukotine i zlatno smeđa boja, proverite da li je hleb pečen tako što ćete čačkalicom probosti sredinu hleba. Testo je pečeno ako je čačkalica čista i na njoj nema tragova testa. Tada znate da je hleb pečen i možete ga izvaditi iz rerne.

Svaka rerna je priča za sebe, zato je najbolje da prvi put malo više pazite kako se hleb peče i kada je gotov, nego samo da se oslonite na tajmer.

Saveti za hlađenje

Kada je hleb pečen, izvadite ga iz kalupa i papira za pečenje i ohladite ga na žici, tako da sve strane hleba budu podjednako hladne.

Ako imate pogodnu staklenu površinu za hlađenje to će pomoći da se smanji ukus jaja.

Ako hleb ostavite da se hladi na dasci za sečenje, videćete da će donji deo hleba biti drugačiji.

Za recept koji sledi koristi se bademovo i kokosovo brašno, ovaj hleb ima oko 20 puta manje ugljenih hidrata od običnog, pšeničnog hleba, a teksutra je veoma slična klasičnom hlebu.

U principu od ovakvih vrsta hlebova obično dobijete oko 16 kriški.

Da li ovaj hleb može da se napravi bez mlečnih proizvoda?

Da, samo umesto maslaca stavite oko 120 ml maslinovog ulja. Dobićete sličan rezultat.

Ako nemam ksantin gumu, šta drugo mogu da korstim?

Ksantin guma je vezivna supstanca i sprečava da se hleb raspadne prilikom sečenja.

Evo nekoliko opcija šta možete da stavite umesto ksantin gume (količina - jedna kašičica):

Želatin u prahu, guar guma, samleveno čija seme (u mlinu za kafu) i psilijum ljuskice.

*Ako nemate dve šolje bademovog brašna, dodajte pola šolje kokosovog brašna. Ovaj odnos daje isti rezultat jer kokosovo brašno ima veću moć upijanja tečnosti.

Kako čuvati ovaj hleb

Najlakše je kada se ohladi iseći ga na kriške i staviti u plasične posude. Držati ga u frižideru ili u zamrzivaču.

Vreme pripreme oko 15 minuta, vreme pečenja oko 40 minuta.

Šta vam je potrebno za ovaj Keto hleb?

Hleb od bademovog brašna

100g maslaca

30g kokosovog ulja

7 jaja

1 kašičica praška za pecivo

200g bademovog brašna

pola kašičice ksantin gume oko 2g (ili zamene)

pola kašičice soli

Jaja dobro umutite viljuškom (ako vas mrzi da vadite mikser) u posudu sa jajima dodajte rastopljen maslac, i kokosovo ulje. Nastavite da dodajete i ostale sastojke. Kada smesa postane prilično gusta izlije se u pleh koji je obložen papirom za pečenje.

Hleb se peče na 180 stepeni oko 40-45 minuta.

Kada se hleb ispeče, ohladite ga po gore navedenom uputstvu, narežite ga na 16 kriški i čuvajte ga u frižideru do 7 dana ili do mesec dana u zamrzivaču.

Čija hleb

Pravite na isti način, mešate suve i vlažne sastojke, pečete u istom kalupu za hleb, isto stepeni i isto minuta. Sastojci su sledeći:

7 jaja

170g bademovog brašna

100g maslaca (istopljenog)

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike čija semena

3 kašike susama

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice ksantin gume (ili zamene)

prstohvat soli ili više ako volite slanije

Pojedite ga za 5 dana, ako ga čuvate u zamrzivaču može biti dobar 3 nedelje.

Hleb od susamovog brašna

200g susamovog brašna

7 jaja

120g istopljenog maslaca

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice soli

Umutite odvojeno belanca i žumanca u dve različite činije. U žumanca dodajte istopljen maslac, brašno, so, prašak za pecivo. Onda tu mešavinu lagano kašiku po kašiku, dodajte umućenim belancima.

Kada dobijete ujednačenu smesu, prespite je u kalup za pečenje hleba, koju ste obložili papirom za pečenje. Hleb pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa, oko 45 minuta. Ohladite ga pre sečenja na kriške.

*Ovaj hleb je zasigurno jeftinija varijanta od hleba koji se pravi od bademovog ili kokosovog brašna, međutim susamovo brašno često može dati i gorakast ukus pecivima, zbog prisustva oksalne kiseline. Imajte to na umu pre nego što se odlučite za ovaj hleb.

Hleb od kokosovog brašna

7 jaja

40g kokosovog brašna

120g putera

prstohvat soli

kašičica praška za pecivo

½ kašičice ksantin gume (ili zamene)

Ovaj hleb se takođe peče na 180 stepeni Celzijusa, oko 50 minuta.

Umutite jaja, pa dodajte brašno, istopljen maslac i ostale navedene sastojke. Smesa će biti jako gusta. Prebacite je u kalup za pečenje hleba (21x12cm) koji je obložen papirom za pečenje.

Kada se ohladi isecite ga na kriške, čuvajte ga u frižideru do 5 dana, a u zamrzivaču do 2 nedelje.

Prijatno!


15,889 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page