top of page

Pomfrit od tikvica

Updated: Apr 7, 2020


pomfrit od tikvica lchf

Sižu nam tikivce!

Omiljeno povrće mnogih koji su na Low Carb-u.

Tikvica je neka vrsta prolećne bundeve, plodovi mogu narasti i do metar dužine ali se obično beru nezreli (15-20cm). Potupno zreli plod ima veliko seme, debelu koru i previše vlaknasto meso tako da nije baš pogodan za spremanje hrane. Dok, s druge strane mlade plodove možemo pojesti sa semenom i korom.

Otmena jela se mogu praviti i od cvetova tikvica koji se obično pune kozjim sirom i prže u dubokom ulju.

Generalo, kada se spremaju tikivce nije vam potrebno puno vremena i dovoljno je da delikatan ukus pojačate raznim začinima i uljima i dobićete uvek neke nove i uzbudljive obroke.

Iseckate tikvicu na kolutiće, propržite na maslinovom ulju sa čenom belog luka, malo posolite i pobiberite i vola, gotov brzi ručak.

Tikivce možete ispeći, grilovati, kuvati na pari i sa drugim povrćem, baciti na roštilj posle mesa, puniti, praviti hleb... Sami izaberite.

Znam, da mnogima na Low Crab-u s vremena na vreme nedostaje nešto krckavo i ukusno kao što je pomfrit ali pošto ne jedemo krompir evo dobre i zdrave opcije – pomfrit od tikvica.

Za pomfrit od tikivca trebaće vam:

dve tikvice srednje veličine

jedno jaje

oko 100 g parmezana

so, biber

Rernu ugrejte na 200 stepeni, u pleh stavite papir za pečenje.

Tikvice isecite na pola, pa opet na pola i tako sve dok ne dobijete lepe štapiće koji ne treba da budu previše tanki.

U tanjiru umutite viljuškom jedno jaje, a u dugi tanjir sipajte parmezan. Tikivce jednom rukom umočite u jaja, a dugom rukom zalepite parmezan. Ako koristite samo jednu ruku, napravićete haos i ostaćete bez parmezana (jer će vam biti zalepljen za ruke).

Složite tikvice na pleh i pecite 15 minuta, onda ih okrenite na drugu stranu i pecite još 15 minuta. Kada izvadite iz rerne odmah ih pojedite (što neće biti problem) jer ako stoje puštaju vodu i postaju mekane. Što je sasvim normalno ako se setite da je tikvica 95% voda!

Kao umak možete uzeti 100ml majoneza, u njega dodati sok od pola limuna, sitno seckan čen belog luka, so, biber i seckani sveži peršun po želji.

Napomena: ako osetite da su tikvice jako gorke bacite ih, pune su toksina kukurbitacinima koji se obično nalazi u dobro zrelim plodovima. Problem sa gorčinom češće imaju oni koji za svoju baštu ostavljaju seme zrelih tikvica za sledeću godinu.


2,687 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page