top of page

Prirodno aromatizovana voda – zabavno i zdravo!

Updated: Apr 11, 2020


aromatizovane vode

Prirodno aromatizovane vode se već dugo vremena koriste kao spasonosni napitak u vrelim letnjim danima jer odlično ubijaju žeđ ali su ovakve vode mnogo više od toga.

Kombinacije voća, povrća i začinskog, lekovitog bilja su beskrajne.

Vrlo često u praksi srećem gojazne osobe koje kažu da unose vrlo malo vode jer im voda ima bljutav, neprijatan ukus i da otuda češće posežu za sokovima, garizanim pićima, čajevima sa veštačkim zaslađivačima, kafom i naravno hranom... bilo čim što ima bar neki ukus.

Prijatan ukus hrane i pića daje bar trenutan osećaj zadovoljstva, užitka, smirenosti i spokoja...

Aromatizovane vode su idealno rešenje za ovakve probleme i za sve one koji se žale da znaju da ne piju dovoljno vode ali im je vrlo teško da povećaju količinu vode koju piju tokom dana.

Poznato vam je da prosečna osoba (muškarac 170cm, 70kg) treba tokom dana da unese oko 2L vode (oko 8 čaša na dan).

Suludo je da smo došli do toga da moramo da brojimo čaše vode koje pijemo tokom dana ali šta je po sredi. Zahvaljujući izopčenom načinu života koji većina nas vodi, došli smo do toga da se naš signal za žeđ potpuno poremetio i izgubio svoju svrhu.

Većina nas je manje-više na nekom režimu suše. Telo se naviklo da nema dovoljno vode, „ubacilo u petu“ svoje adaptacione mehanizme i mi nekako preživljavamo, čak i decenijama ali na kraju sistem krene da popušta u obliku različitih hroničnih bolesti. Tu se pre svega misli na: hipertenziju, aterosklerozu, demenciju, koštano-zglobne, kožne bolesti itd.

Naše telo je kao i naša planeta 70% voda i zamislite, ta voda nam je neophodna za normalan i zdrav život.

Zato, ako će nam aromatizovane vode pomoći da pijemo više vode, onda su one dobrodošle u svakodnevnicu svih nas.

OK, nećemo ulaziti u polemiku oko toga kakvu vodu pijemo jer ona zaista zna da bude bljutavog ukusa iako znamo da voda nema ukus. Taj bljutavi ukus daje sve i svašta što se nalazi u cevima koje su ponekada stare i više decenija.

Zato je dobra ideja koristiti neki od filtera za vodu. Za njih važi ono staro pravilo – koliko para, toliko i muzike. Jeftine filtere morate menjati često, dok se oni mnogo skuplji menjaju na godišnjem nivou, pa sad - ko koliko može i kome se šta isplati.

Flaširane vode su daleko od toga da budu odlična zamena za vodu sa česme jer i one mogu sadržati materije kao što su: ftalati, plesan, benzen, trihalometani, arsen pa čak i neke mikrobe. Kako reče jedan ekolog – pio bih flaširanu vodu samo ako dospem u pustinju ili ako izbije epidemija kolere.

Plastika nije zdrava za našu planetu, nije zdrava ni za nas.

Jednostavno.

Zato aromatizovane vode uvek pripremamo isključivo i samo u staklenoj flaši, bokalu ili velikoj tegli sa dobrim zatvaračem.

Dakle, aromatizovane vode su samo to – vode sa zanimljiivim i osvežavajućim ukusom, nemaju energestku vrednost, šećere i ostalo što je za izbegavanje: veštačke arome, boje, ukuse, vitamine u prahu, zaslađivače itd.

Nije potrebno meriti količinu biljaka, voća i povrća - jednostavno uradite to kako vi želite.

Nema pogrešnog načina da se napravi aromatizovana voda!

Da biste izvukli više ukusa iz voća, povrća i začinskog bilja uvek je bolje malo ih izgnječiti pre neko što ih stavite u bocu.

Na taj način oslobađate prirodne arome. U aromatizovanu vodu uvek možete dodati i kockice leda, naročito ako je napolju visoka temperatura.

Idelano bi bilo da aromatizovanu vodu pravite uveče, a ujutru i tokom sledećeg dana je pijete. U svakom slučaju potrebno je minimum četiri sata da voda odstoji u frižideru pre nego što počnete da je pijete kao aromatizovanu vodu.

Kada koristite začinsko bilje koje ima sitne delove kao što je lavanda i majčina dušica zgodno je da pre nego što ih stavite u bocu malo uvijete u prače gaze. Na taj način izbegavate da se sitni delovi zaglave između zuba dok pijete ovakvu vodu.

Kad god je moguće birajte samo organsko – voće, povrće i začinsko bilje. Začinsko bilje je najbolje sveže, a ako koristite suvo stavite četiri puta manju količinu.

Šta se najčešće koristi za pripremu aromatizovanih voda:

Voće – jagode, maline, kupine, borovnice, lubenica, ananas, mango, kivi, trešnje, višnje, nekratine, breskve, grožđe, kruške, kisele jabuke, pomorandže, mandarine, grejpfrut, limun, limeta itd.

Povrće – krastavac, celer, komorač, šargarepa, paprika

Biljke i začini – vanila, đumbir, nana, bosiljak, majčina dušica, kardamom, kamilica, žalfija, ruzmarin, lavanda, hibiskus, latice ruže

U principu možete koristiti običnu ili gaziranu vodu.

Kombinacije:

breskva, nektarina, vanila

limun, limeta, đumbir

jagoda, krastavac, nana

lubenica, bosiljak

kupina, borovnica, žalfija

mandarina, nana

kruška, šljiva, grožđe

ananas, mango, đumbir

malina, pomorandža

borovnica, lavanada

kivi, šipak, nana

jabuka, kruška, cimet

višnja, vanila

krastavac, kivi

celer, limun, đumbir

Aromatizovana voda se može čuvati u frižideru do 7 dana ali je najbolje piti je tokom dana i praviti je svežu za sledeći dan.

Ovu vodu pijte polako, gutljaj po gutljaj jer ćete tako osetiti pravi ukus.

Nije za nalivanje već za uživanje!

Budite kreativi i zabavite se.

Savet za one koji ne žele mnogo da eksperimentišu kako da naprave aromatizovanu vodu.

8 čaša vode

100-200 g voća, povrća (ili kombinacije)

Po želji 30-40g svežeg začinskog bilja (nana, bosiljak, majčina dušica, lavanda) ili 10g suvih začina


Recepti

1.

50g borovnice

1 pomorandža (iseckana na listove)

4 čaše vode

Napomena: Citrusi daju mnogo intenzivniji ukus od ostalog voća pa je potrebna manja količina voća da biste dobili aromatizovanu vodu.

Kao aromaterapeut moram da spomenem da se jedino citrusna eterična ulja rastvaraju u vodi i da su odlična zamena za sveže citrusno voće jer se u njima nalaze mnogo veće koncentracije lekovitih sastojaka.

Ovi sastojci se nalaze u kori (ono što obično bacimo u đubre), a eterična ulja citrusa se dobijaju iz kore! Naravno, govorim o organskim, eteričnim uljima visokog kvaliteta i terapeutskog razreda (da su bezbedi za unutrašnju upotrebu)!

Za aromatizovanu vodu sa limunom dovoljna je jedna kap eteričnog ulja limuna u čaši vode. Eterična ulja se pakuju u malene boce i idealne su kada morate da budete van svog doma, a i dalje želite da pijete nešto ukusno i zdravo!

2.

50g krastavaca (isečenog na listove)

50g jagode (isečene na listove)

4 šolje vode

3.

50g celih kupina

40g sveže nane

4 šolje vode

Pre upotrebe flašu sa aromatizovanom vodom najbolje je ostaviti u frižideru 12h (preko noći), a minimum 4-6h.

Uživajte u ukusu života!


544 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page