top of page

LCHF ishrana i reumatoidni artritis

Updated: Apr 7, 2020


Iz ishrane treba izbaciti:

- Slatkiše (sve vrste, tu se ubraja džem i med) i šećer u bilo kom obliku - Čips, štapići, krekeri, smoki i sve grickalice koje možete da zamislite - Gazirana pića, sokovi, pivo, energetski napitci, ice tea i slično - Hleb, smrznuto testo, testenine, pekarski proizvodi - Pšenično, kukuruzno i sva ostala brašna, gustin - Kvasac - Pahuljice, musli - Krompir - Mahunarke (pasulj, sočivo, grašak, soja, kikiriki, boranija) - Pirinač (da, odnosi se i na integralni) - Sve sa oznakom „light“ ili „obrano“(misli se pre svega na mlečne proizvode, majonez) - Sladoled - Margarin - Mleko i mlečne proizvode

Preporučena hrana:

- Maslac i kajmak (to su jedini mlečni proizvodi koji mogu da se konzumiraju) - Jaja (kokošija od slobodno gajenih koka, prepeličija...) - Slanina, čvarci, gronik, svinjska mast, domaća kobasica (sa akcentom – DOMAĆE) - Meso (sve vrste) od životinja koje slobodno pasu travu ili organsko (bilo bi poželjno), iznutrice i kosti sa kosnom srži (za čorbe i supe) - Riba (masna riba, divlja rečna) i morski plodovi - Kupusarke – kupus, kelj, brokoli, karfiol - *Povrće koje raste iznad zemlje (krastavac, tikvice, praziluk, špargla, spanać, blitva, karfiol, brokoli...) - Avokado - Masline - Maslinovo, kokosovo, susamovo, avokado ulje (hladno ceđeno, nerafinisano) itd. - Koštunjavi plodovi i semenke (bademi, orasi, lešnici, pistaći, indijski, brazilski orasi, susam, lan, suncokret, bundevino seme itd.). Brašna i namazi od koštunjavih plodova i semenki. - Pečurke - Kafa, kakao i biljni čajevi - Limun i bobičasto voće (jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice i sl.) - Stevija kao prirodni zaslađivač *Korisno je na tri meseca izbaciti povrće koje je bogato alkaloidima - krompir, paradajz, plavi patidžan i papriku. Kao i sve prehrambene proizvode koji sadrže ove namirnice. Nekada samo izbacivanje alkaloida iz ishrane dovodi do velikog poboljšanja!

Posle tri meseca, postepeno u malim količinama mogu se uvoditi i ove namirnice ali ako se simptomi bolesti ponovo pogoršaju hranu bogatu alkaloidima treba isključiti na duži vremenski period (do godinu dana).

Šta još može da pomogne: - Vitamin D3 – jak imunomodulator i još mnogo toga... - Vitamin C (u obliku natrijum askorbata, a ne askorbinske kiseline kako smo navikli da ga pijemo). Izuzetno važan u obnavljanju kolagena koji se nalazi u zglobovima. - Lagane fizičke vežbe, šetnja, plivanje (svakodnevno) - Goveđi želatin - najbolji izvor su domaće supe i čorbe napravljene od goveđih kostiju sa kosnom srži, koje su presečene tako da iz njih mogu da iscure važne materije za obnovu hrskavice) - Voda 2,5L na dan – OBAVEZNO!

aromaterapija

Aromaterapija eteričnim uljima:

tamjana crnog bibera nane ruzmarina eukaliptusa semena divlje šargarepe

Prirodne materije kada su u koncentrovanom stanju kao što je to reč sa eteričnim uljima, deluju izuzetno snažno na ljudsko telo pa se sa pažnjom trebaju koristiti. Pristup lečenja eteričnim uljima je individualan...

4,211 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page