top of page

LCHF ishrana i reumatoidni artritis

Updated: Apr 7, 2020


Iz ishrane treba izbaciti:

- Slatkiše (sve vrste, tu se ubraja džem i med) i šećer u bilo kom obliku - Čips, štapići, krekeri, smoki i sve grickalice koje možete da zamislite - Gazirana pića, sokovi, pivo, energetski napitci, ice tea i slično - Hleb, smrznuto testo, testenine, pekarski proizvodi - Pšenično, kukuruzno i sva ostala brašna, gustin - Kvasac - Pahuljice, musli - Krompir - Mahunarke (pasulj, sočivo, grašak, soja, kikiriki, boranija) - Pirinač (da, odnosi se i na integralni) - Sve sa oznakom „light“ ili „obrano“(misli se pre svega na mlečne proizvode, majonez) - Sladoled - Margarin - Mleko i mlečne proizvode

Preporučena hrana:

- Maslac i kajmak (to su jedini mlečni proizvodi koji mogu da se konzumiraju) - Jaja (kokošija od slobodno gajenih koka, prepeličija...) - Slanina, čvarci, gronik, svinjska mast, domaća kobasica (sa akcentom – DOMAĆE) - Meso (sve vrste) od životinja koje slobodno pasu travu ili organsko (bilo bi poželjno), iznutrice i kosti sa kosnom srži (za čorbe i supe) - Riba (masna riba, divlja rečna) i morski plodovi - Kupusarke – kupus, kelj, brokoli, karfiol - *Povrće koje raste iznad zemlje (krastavac, tikvice, praziluk, špargla, spanać, blitva, karfiol, brokoli...) - Avokado - Masline - Maslinovo, kokosovo, susamovo, avokado ulje (hladno ceđeno, nerafinisano) itd. - Koštunjavi plodovi i semenke (bademi, orasi, lešnici, pistaći, indijski, brazilski orasi, susam, lan, suncokret, bundevino seme itd.). Brašna i namazi od koštunjavih plodova i semenki. - Pečurke - Kafa, kakao i biljni čajevi - Limun i bobičasto voće (jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice i sl.) - Stevija kao prirodni zaslađivač *Korisno je na tri meseca izbaciti povrće koje je bogato alkaloidima - krompir, paradajz, plavi patidžan i papriku. Kao i sve prehrambene proizvode koji sadrže ove namirnice. Nekada samo izbacivanje alkaloida iz ishrane dovodi do velikog poboljšanja!

Posle tri meseca, postepeno u malim količinama mogu se uvoditi i ove namirnice ali ako se simptomi bolesti ponovo pogoršaju hranu bogatu alkaloidima treba isključiti na duži vremenski period (do godinu dana).

Šta još može da pomogne: - Vitamin D3 – jak imunomodulator i još mnogo toga... - Vitamin C (u obliku natrijum askorbata, a ne askorbinske kiseline kako smo navikli da ga pijemo). Izuzetno važan u obnavljanju kolagena koji se nalazi u zglobovima. - Lagane fizičke vežbe, šetnja, plivanje (svakodnevno) - Goveđi želatin - najbolji izvor su domaće supe i čorbe napravljene od goveđih kostiju sa kosnom srži, koje su presečene tako da iz njih mogu da iscure važne materije za obnovu hrskavice) - Voda 2,5L na dan – OBAVEZNO!

aromaterapija

Aromaterapija eteričnim uljima:

tamjana crnog bibera nane ruzmarina eukaliptusa semena divlje šargarepe

Prirodne materije kada su u koncentrovanom stanju kao što je to reč sa eteričnim uljima, deluju izuzetno snažno na ljudsko telo pa se sa pažnjom trebaju koristiti. Pristup lečenja eteričnim uljima je individualan...

#reumatoidniartritis

3,687 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page