top of page

Low Carb (LCHF) ishrana za početnike - osnovne smernice


pocetak

Jedite samo kada ste stvarno gladni

To što je gladan vaš muž, žena ili dete, ne znači da i vi treba da im se pridružite u jelu ako stvarno niste gladni. Odavno smo izgubli osećaj za pravu glad, pa jedemo po navici jer nam je izuzetno razvijen patološki apetit. Kako vreme bude prolazilo na LCHFu, shvatićete da vam se javlja prirodni osećaj gladi, a ne apetit i da ponovo postajte gospodar u svom životu, a ne rob loših navika.

Prestanite da jedete kada osetite da ste siti

Lako je reći ali teško uraditi...bar na početku, dok se ne odviknete starih navika i loše hrane. Kako vreme prolazi biće vam sve lakše da oslušujete svoje telo i da stvrano prestanete da jedete kada osetite da ste siti.

Danas, malo ko to radi. Ljudi osete da su siti ali to ih ne sprečava da pojedu još i još sve dok im ne postane muka i dok ne osete bol u želucu, kao poslednju odbranu organizma od ogromnih količina hrane. Tako nešto neće vam se dešavati na LCHFu jer jedete pravu hranu, a ne đubre koje ne može da nas zasiti jer nema ništa što je organizmu potrebno.

lchf ishrana

Koliko obroka treba da imate tokom dana?

Onoliko koliko sami želite tj. ponoviću jedete samo kada ste gladni. Jedete pravi obrok, izbegavate grickanje. Ako grickate onda neka to bude samo koštunjavo voće (jedna, dve šake na dan), semenke, štapići sirovog povrća i sl. Od voća samo bobičasto (jedna, dve šake na dan) i ono sa malo šećera (citrusi, kisele jabuke - jedna, dve voćke na dan).

*Ova preporuka se odnosi na strog režim LCHF ishrane - za gojazne i dijabetičare tip 2. Ostali ako imaju želju za više voća, mogu unositi i više ali to treba da bude uvek sezonsko, domaće, sveže, poželjno - organsko. Uvek imajte na umu da je voće - slatkiš prirode (bogat fruktozom i vodom, pre svega).

Šta je pravi obrok?

Doručak

jaja na hiljadu načina, domaća slanina, čvarci, kobasica, sir, puter, kefir, jogurt, sveže salate, LCHF peciva (ponekad), LCHF musli i kokosovo mleko itd.

Ručak i Večera

lchf obrok

supe i čorbe od povća, mesa i kostiju sa kosnom srži,

parče mesa, ribe, iznutrice, morski plodovi

povrće koje raste iznad zemlje u obliku svežih salta pre svega i kao grilovano, prženo (na svinjskoj masti, maslacu), kuvano na pari, zapečeno u rerni...

Sveža, sirova salata bi trebala da bude oko 30-50% ukupnog obroka!

Užina

(ako vam je baš potrebna između obroka)

Jagode, maline, kupine, ribizle, borovnice (jedna šaka), sa slatkom pavlakom po želji,

Koštunjavo voće i semeke – po želji, jedna šaka na dan.

Kuvano jaje

Čvarci

Pržena slaninica i svinjska kožurica

Kockice tvrdih sireva

Kisela pavlaka sa koštunjavim plodovima - LCHF musli

Kockice maslaca, sira, povrća sa domaćim suvomesnatim proizvodima

LCHF peciva (po nekad)

LCHF deserti (po nekad) i napici

Ili jednostavno jedite šta vam se jede od preporučen hrane

Šta pijete?

Vodu, običnu „česmovaču“ ali propuštenu kroz filter koji uklanja hlor i nečistoće.

Mineralna voda?

Može ali umereno (čaša, dve na dan i to ne svaki dan). Nikada ne treba zameniti običnu vodu sa mineralnom jer sam naziv kaže ima puno minerala koji vremenom mogu opteretiti rad bubrega. Mineralni iz vode teško se iskorišćavaju u organzmu jer su neorganskog porekla (iz zemljišta, stena – minerali koje voda prikuplja na putu od izvorišta). Kada bi naš organizma mogao da iskorišćava neorganske minerale onda bi se nedostatak kalcijuma moga lečiti tako što prepišemo sisanje kamenčića krečnjaka.

Dakle, mi dobro koristimo organske minerale. To su oni minerali koje biljka crpi iz tla i koji se transformišu u telu biljke iz neorganske u organske minerale. Jedite povrće da bi uneli dovoljno minerala, a ne mineralnu vodu. Sokovi u bilo kom obliku nisu poželjni u LCHFu jer su bogati fruktozom (voćnim šećerom), a siromašni vlaknima. Naravno, možete popiti s vremena na vreme, sveže seđen sok ili sok od 100% voća i sa vitaminom C koji se koristi kao konzervans.

Ostalo zaobiđite u velikom luku - gazirane napitke, (pune šećera i još goreg glukozno-fruktoznog sirupa, konzervanasa, veštačkih boja i ukusa), energetska pića, vode sa ukusima voća i znate već spisak svega onoga što nema u prirodi...

Kafa?

Po, preproukama LCHFa, kafa može da se konzumira ali ja ne podržavam pijenje nečega što izaziva zavisnost i što nema nutritivni značaj za telo. Ako ne možete bez kafe, Ok, probajte da pijete iz manjih šolja, i to dobar početak ili Bulletproof kafu...

Alkohol?

O uticaju alkoholnih pića na gubitak težine i metabolizam čitajte ovde.

Koliko strogo treba da se pridiržavate preporuka o ishrani? Zavisi šta želite da postignete...

Ako planirate gubitak nekoliko kilograma (5-8kg) strogo se pridržavajte preporučene hrane 2-6 meseci sa povremeni izletima u zabranjenu hranu (dva, tri puta mesečno). izlete pravite samo ako ste "karakter" ali ako znate da ćete lako popustiti onda bolje ne radite to.

Zapamtite da bilo koji proizvodi od pšenice i šećera aktivira apetit i žudnju za zabranjenom hranom kao narkotik!

Iako je gubitak kilograma veoma brz u prvom mesecu (prosečno se izgubi oko 5kg) ti kilogrami će se brzo vratiti ako ponovo počnete da jedete obilje ugljenih hidrata.

Nije u pitanju jo-jo efekat već princip po kome funkcioniše naš metabolizam. Čitajte o tome ovde.

Ono što ćete shvatiti posle par meseci na ovom režimu ishrane da žudnja za „zabranjenom“ hranom prestaje i ne samo to već i kada je probate više ne uživate kao nekada. Možete da se pitate zar je to moja omiljena pita, torta i sl. Vaše nepce postaje istančano i prepoznaje pravu hranu i onu koja to nije.

Probajte, posle par meseci parče hleba, verovatno ćete zalogaj pljunuti u kantu, a kolač ili bilo koja druga klasična poslastica će biti previše slatka i neugodna. Tada ću moći da vam kažem – dobro došli u Klub ljubitelja prave hrane!

Ako ste oboleli od dijabetesa učinite sebi uslugu, pridržavajte se LCHF ishrane i zaboravite hranu koja to nije.

LCHF ishrana jeste način života, mogo lepši i zdraviji, a znaćete to samo ako probate i uverite se i sami!

Preuzmite spisak LCHF namirnica ovde.


11,469 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page