top of page

Palmino ulje – ekološka katastrofa! Šta ostavljamo našoj deci?


palmino ulje i pomor orangutana

Palmino ulje... Nisam mogla da predpostavim da ću plakati dok budem istraživala ovu temu... Posle svega pročitanog o ovom ulju neću vam pisati o njegovom sastavu, dobrim ili lošim osobinama jer je to u ovom trenutku potpuno nevažno. Dve stvari su sigurne za palmino ulje – donosi profit i genocid nad orangutanima

plantaže palminog drveta

Kako se šire plantaže palminog drveta po kišnim, tropskim šumama Sumatre

Stanište orangutana nekada i sada

stanište orangutana nekada i sada

Ako se posmatra svetska potrošnja biljnih ulja, sojino ulje zauzima prvo mesto, a palmino drugo. Palmino ulje se nalazi u sastavu svakog drugog proizvoda koji je upakovan u kutiju i koji se prodaje u marketima (peciva, ceralije, čips, slatkiši, margarin itd.). Industija hrane ga krije u preko 170 različitih naziva koje prosečan potrošač nije u stanju da dešifruje (npr. Sodium Lauryl Sulphate). Pored toga što se koristi u prehrambenoj industriji veoma je važan deo i kozmetičke industrije pa potražnja kao što rekoh, raste iz godine u godinu i zato smo tu gde smo... Istrebljujemo još jednu vrstu sa ove planete – orangutane!

izgubljen orangutan

To vam je sigurno poslednje što vam pada na pamet kada čujete za palmino ullje ali se nadam da će vam od sada to biti prvo! Orangutani žive isključivo u tropsim, kišnim šumama Sumatre i Bornea. To je njihovo prirodno stanište koje se sada besomučno uništava od strane onih koji sade palmu za proizvodnju palminog ulja. Ova divna stvorenja preko 90% svoga života provode na drvetu, tamo se hrane, gnezde, spavaju... Najveća pretnja za opstanak orangutana na ovoj planeti je širenje industrije palminog ulja. Tropske šume se seku i pale po stopi od 300 fudbalskih terena na sat, a orangutani se besomučno ubijaju ili raseljavaju ako su bebe bez roditelja (kada imaju sreće).

bebe orangutana

Mnogi orangutani lutaju po okolnom poljoprivrednom zemljištu tragajući za zaklonom i hranom pa ih lokalni meštani smatraju štetočinama i ubijaju ih. Ako se nastavi ovakav trend širenja plantaža palminog drveta, procenjuje se da će u roku od 10 do 20 godina orangutani biti istrebljeni tj. izumrla vrsta.

To je razlog zašto mi je potpuno degutantno da govorim o osobinama ovog ulja. Neko će pomisliti – pa šta ja tu mogu? Možeš, možemo i moramo da bar u svojoj kući ne koristimo palmino ulje i proizvode! Da lokalno delujemo globalno i da se nadamo da ima nade za spas tropskih, kišnih šuma (koja su pluća naše planete) i orangutana! Jer ko je sledeći? I dokle ovo može da ide? Da li ćemo uskoro da tražimo novu planetu? I na kraju, šta to ostavljamo našoj deci... Vreme je za buđenje!

beba i beba orangutan

Reference:


286 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page