top of page

Jetra i gubitak težine


jetra

Jetra je glavni organ za sagorevanje masti i u telu reguliše metabolizam masti nizom komplikovanih biohemijskih puteva. Prekomernu količinu masti jetra luči preko žući u tanko crevo. Hrana bogata vlaknima doprinosi bržem odstranjivanju masnoće putem creva. Jetra je izuzetna mašina za održavanje težine pod kontrolom jer je organ koji sagoreva masti i koji izbacuje masti preko creva. Ako je dijeta siromašna vlaknima onda će doći do kruženja masti iz creva ponovo u jetru (preko enterohepatične cirkulacije). Oko 95% žućnih kiselina koje jetra izbaci u tanko crevo (ileum) ponovo se reapsorbuje i vraća u jetru preko vene porte. Ova reciklaža žuči se dešava šest do osam puta na dan. Ako na ovaj način cirkuliše i povećana količina masnoća i toksina to će doprineti prekomernoj težini.

Ishrana bogata vlaknima smanjuje recirkulaciju toksina i masti što će olakšati gubitak viška kilograma.

Obilje sirovog povrća koje raste iznad zemlje, voća, koštunjavog voća i semenki povećaće količinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana u crevima, smanjiće se recirkulacija neželjenih masti i toksina. Ako je jetra oštećena toksinima ili preopterećena otpadim materijalom biće manje sposobna da ukloni sitne masne partikule iz cirkulacije tz. hilomikrone. To će prouzrokovati nagomilavanje masti u krvnim sudovima i postepeno u drugim organima i koži (celulit).

masna jetra

Ako je jetra disfunkcionalna neće proizvoditi dovoljno HDL – tz. dobrog holesterola koji uklanja višak „lošeg“ LDL holestrola. Ako jetra dobro funkcioniše onda je dobro balansiran i nivo holesterola u krvi. Loša funkcija jetre povećava šansu za razvoj ateroskleroze, hipertenzije, moždanog i srčanog udara. Mogi ljudi u srednjim godinama imaju višak abdominalne masti i često uz to i masnu jetru. U ovom stanju jetra prestaje da sagoreva masti i pretvara se u organ za skladištenje sala. Postaje uvećana i puna masnih naslaga. Oni koji imaju masnu jetru neće moći da izgube na težini sve dok im se prvo ne poboljša funkcija jetre. Ko ima masnu jetru od vitalnog je značaja da bude strpljiv jer lečenje može da potraje oko 3 do 12 meseci (u zavisnosti od količine deponovane masti). Kada se ukloni višak masti iz jetre onda se kilogrami vrlo lako gube.

Ko ima ozbiljan slučaj masne jetre može biti potrebno i nekoliko godina da se izgubi prekomerna težina. Za masnu jetru lekari obično kažu kako pacijenti ne treba mnogo da se brinu jer nije ozbiljan problem. Ja se ne slažem sa tim jer ko ima masnu jetru ima veoma velike šanse da ima visok holesterol u krvi, hipertenziju, dijabetes 2. Na žalost nije neuobičajeno da se pronađe masna jetra i kod adolescenata koji konzumiraju gazirane napitke i prerađenu hranu. Ako se jetra preoptereti hormonskom terapijom, lekovima i tokisnima, biohemijski putevi u sagorevanju masti biće otežani jer jetra neće imati dovoljno rezervne energije da obavja svoju funkciju u metabolizmu masti. Svi ovi faktori mogu dovesti do povećanja telesne težine. Izvor: https://www.liverdoctor.com


1,154 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page